Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008

Σχετικά με τις εφημερίες των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το ενημερωτικό σημείωμα του Δημήτρη Βαρνάβα, μέλους της Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ ,που αφορά την εξέλιξη του θέματος των εφημεριών.
"
Μετά την παραπομπή που είχε γίνει από το Ι΄ Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το θέμα των εφημεριών επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα(δηλ στις 18-6-2008) στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η συζήτηση αναβλήθηκε, χωρίς να οριστεί νέα ημερομηνία. Μάλλον θα εγγραφεί προς συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να είναι βέβαιο.

Υποθέσεις για την αναβολή μπορούν να γίνουν πολλές. Εκείνο όμως που επείγει είναι να καθοριστεί η δική μας στάση, δεδομένου ότι η τροπολογία Αβραμόπουλου εκπνέει την 1η Ιουλίου και αν δεν υπάρξει ανανέωσή της με Υπουργική Απόφαση παύει να ισχύει και ισχύουν τα ΠΔ περί 48/56ωρου.

Πώς όμως θ΄ ανανεωθεί η τροπολογία όταν ήδη το Ι΄ Τμήμα τη θεωρεί ως αντισυνταγματική;

Συνεπώς από 1ης Ιουλίου θα πέσουμε σε νομικό κενό, αντίστοιχο εκείνου που συναντήσαμε κατ΄ επανάληψη στο παρελθόν. Πιθανόν θα και πάλι δούμε τον Γενικό Γραμματέα κ. Καλογερόπουλο να στέλνει τις γνωστές ψύχραιμες επιστολές περί συνέχισης του υφιστάμενου εφημεριακού καθεστώτος.

Ο μόνος τρόπος να παρακαμφθεί η κατάσταση είναι η σύναψη κλαδικής σύμβασης και μάλιστα με τους όρους που έθεσε το έκτακτο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ .

Ο Υπουργός Υγείας, αν και έχει λάβει την απόφαση του συνεδρίου αλλά και αίτημα συνάντησης, εσκεμμένα δεν εμφανίζει καμιά αντίδραση. Τουναντίον παίζει παιχνίδι γοητείας προς το Ελεγκτικό, ανακοινώνοντας και πάλι -παραμονή συνεδρίασης της Ολομέλειας - την πρόσληψη 1200 γιατρών .

Τούτων δοθέντων πρέπει να προχωρήσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις των Ενώσεων, ώστε να καθορίσουμε τη στάση μας για τα προγράμματα που θα κατατεθούν από 1ης Ιουλίου. Οι Ενώσεις της Κρήτης έχουν προσδιορίσει τέτοιες συνελεύσεις, το ίδιο και η Ενωση Αχαϊας, ενώ το Κιλκίς ήδη την πραγματοποίησε (κλικ εδώ).

Όσο δεν συνεδριάζει η Ολομέλεια τόσο θα εντείνονται τα προβλήματα με την έγκριση δεδουλευμένων εφημεριών από τους Επιτρόπους. Υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον θα εγκριθούν οι εφημερίες Απριλίου, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι κανένας επίτροπος δεν θα εγκρίνει εφημερίες Μαϊου, εαν δεν έχει το πράσινο φως από την Ολομέλεια.

Συνεπώς τον Ιούλιο ανακύπτει οξύ πρόβλημα απλήρωτων εφημεριών και συνακόλουθης δικής μας στάσης.

Ας μην ξεχνάμε ότι συνάδελφοί μας στις Κυκλάδες, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά και Ηλεία παραμένουν απλήρωτοι από τον Ιανουάριο".