Πέμπτη 5 Ιουνίου 2008

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΟΕΔΗΝ

ΑΘΗΝΑ 5/6/08

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 2481

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ 05.06.2008

Η Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ στην σημερινή συνεδρίασή της προτείνει στο Γ.Σ. που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 10πμ στο Ξενοδοχείο
NOVOTEL την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση την Πέμπτη 12 και Παρασκευή 13 Ιουνίου. Την Πέμπτη 12 Ιουνίου να πραγματοποιηθεί στις 9πμ συγκέντρωση Δ.Σ. στο Αττικό Νοσοκομείο, να προσκληθούν και οι τοπικοί φορείς αυτοδιοίκησης της Δυτικής Αττικής για να διαμαρτυρηθούμε για την αδυναμία πλήρους εφημερίας του Αττικού Νοσοκομείου. Συνάντηση της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ με τα πολιτικά κόμματα για την υποστήριξη του αγώνα μας και δέσμευση για προώθηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Νέα συνεδρίαση της Ε.Ε. για εκτίμηση της κατάστασης.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 2/5 στις 2.30μ.μ. της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ με τον ΥΚΚΑ απέβη άκαρπη.

Ο Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε παραιτημένος από την αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων της Υγείας - Πρόνοιας. Δέχτηκε πως το έγγραφο του ΑΣΕΠ που κατατέθηκε στη Βουλή και σας επισυνάπτουμε (στην ερώτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης προς τον Πρωθυπουργό για την Υγεία) που εμφανίζει πως στην δική του θητεία πλημμύρισαν τα νοσοκομεία με 9000 προσλήψεις Νοσηλευτικού προσωπικού είναι ένα ακόμη επικοινωνιακό τρικ.

Οι πίνακες του ΑΣΕΠ ομιλούν περί Διοριστέων και όχι Διορισμένων. Επειδή αφορούν περισσότερες προκηρύξεις πολλοί υποψήφιοι είναι επιτυχόντες σε περισσότερες από μία θέσεις και αν αποδεχτούν θα διοριστούν μόνο σε μία. Προϋπόθεση επίσης για τον διορισμό των διοριστέων είναι η έγκριση της μισθοδοσίας τους από το Γ.Λ.Κ. Οι περιορισμένες δαπάνες των 10 εκ. ευρώ τα τρία τελευταία χρόνια που επαρκούν για 700 διορισμούς κατ’ έτος προσγειώνουν τα πραγματικά μεγέθη περίπου στο ήμιση. Αντί λοιπόν το ΥΥΚΑ να συσκοτίζει τα πράγματα θα όφειλε να καταθέσει στην Βουλή τις δισκέτες μισθοδοσίας από το Υπουργείο Οικονομικών που να προκύπτει με ακρίβεια ο αριθμός των νεοδιόριστων.

Όμως την ίδια στιγμή που το Υπουργείο επαίρεται για το πακτωλό των προσλήψεων που πραγματοποιεί, η σκληρή πραγματικότητα ακυρώνει τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα. Στην ναυαρχίδα των Νοσοκομείων τον Ευαγγελισμό από 26/5 μπαίνει λουκέτο στη λειτουργία της απογευματινής βάρδιας και τα Σαββατοκύριακα της Αιμοδοσίας, λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς απουσιάζουν 4 γιατροί, 8 νοσηλευτές και 9 τεχνολόγοι.

Όταν αυτά συμβαίνουν στον Ευαγγελισμό που είναι η βιτρίνα του ΕΣΥ, ας αναλογιστούμε τι συμβαίνει στις άλλες μονάδες στο κέντρο και στην περιφέρεια. Το Αττικό 6 χρόνια από την λειτουργία του και ακόμη δεν έχει μπει σε πλήρη εφημερία. Στην Λάρισα εφημερεύει 2 φορές το παλαιό Νομαρχιακό Νοσοκομείο και μια το υπερσύγχρονο Πανεπιστημιακό. Στη Νίκαια το ΤΕΠ τα 5 χρόνια της διακυβέρνησης Ν.Δ. δεν αρκούν άραγε να διορθωθούν οι «κακοτεχνίες» που παρέλαβαν και να το θέσουν επιτέλους σε λειτουργία; Τι άλλα κωμικά και γελοία ταυτόχρονα άλλοθι θα σκαρφιστούν; Όλα αυτά οφείλονται στην τραγική έλλειψη προσωπικού.

Κύριε Υπουργέ,

Μεσημέρι τα βάζετε, μεσημέρι τα βγάζετε. Έχετε αναρωτηθεί τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;

Ο Υπουργός ΥΥΚΑ στην συνάντηση της Τρίτης 2/5 στο μόνο που δεσμεύτηκε είναι πως σταματά τα εγκαίνια για να αναβαθμίσει τα πολιτικά ήθη. Η αλήθεια είναι πως αφενός δεν τολμά πλέον σε καθημερινή λειτουργία των Νοσοκομείων να τα επισκέπτεται λόγω των αυθόρμητων διαμαρτυριών των αγανακτισμένων εργαζόμενων και αφετέρου τα εγκαίνια προϋποθέτουν την ύπαρξη έργων. Για τα αιτήματα που αφορούν την μισθολογική μας αναβάθμιση και την πρόταση Νόμου της ΠΟΕΔΗΝ για ένταξή μας στα ΒΑΕ τα παρέπεμψε στις καλένδες.

Η ΠΟΕΔΗΝ κάνει έκκληση στα ΜΜΕ να τιμήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο και αποστολή και να αναδείξουν αυτό τον ωραίο και δίκαιο αγώνα μας. Ας σταματήσει επιτέλους η ιδιότυπη ασυλία της ηγεσίας του ΥΥΚΑ που την μεταχειρίζονται ως Καρέτα – Καρέτα. Είναι από τους μακροβιότερους Υπουργούς Υγείας. Ποιος είναι ο απολογισμός του;

Η ΠΟΕΔΗΝ με αίσθημα ευθύνης προχωρά στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ζητά προκαταβολικά συγνώμη από τους συμπολίτες μας για την προσωρινή ταλαιπωρία τους. Η πολιτική της κυβέρνησης τους ταλαιπωρεί μόνιμα και τους σπρώχνει στον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας βαθειά το χέρι στην τσέπη.

Τα αιτήματα της απεργίας είναι:

- ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

- ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

- ΕΝΤΑΞΗ ΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

- ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ 176€

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:
Έχουμε κατ'επανάληψη δηλώσει ότι οι κινητοποιήσεις έτσι όπως προγραμματίστηκαν χωρίς καμία προετοιμασία απο την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ αλλά και σε σχέση με το χρόνο που επελέγη για να εκδηλωθούν ήταν καταδικασμένες στη μικρή έως ανύπαρκτη συμμετοχή.
Είναι κοινή πεποίθηση πλέον τόσο στη συντριπτική πλειοψηφία των συνδικαλιστών, ανεξαρτήτως ιδιαίτερων απόψεων, όσο και καθολικά από τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας ότι οι κινητοποιήσεις αυτές έτσι όπως αποφασίζονται αποτελούν ντουφεκιές στον αέρα, για τη τιμή των όπλων.Μοιάζουν σαν ...αγγαρεία!
Η προτεινόμενη νέα 48ωρη απεργία συνδυαζόμενη με την αργία της Δευτέρας ,του Αγίου Πνεύματος, θαυμάσια κάνει ένα 5νθήμερο διακοπών αλλά αμφιβάλλουμε αν θα είναι 5νθήμερο αγωνιστικό!
Επειδή όμως τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας είναι πράγματι εκρηκτικά, καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν άμεσα σε μαζικές γενικές συνελεύσεις και μέσα από ένα ουσιαστικό διάλογο να καταλήξουν σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα διεκδικήσεων και κινητοποιήσεων που θα εγγυάται τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων προκρίνοντας ταυτόχρονα τον οριζόντιο δημοκρατικό συντονισμό τους για τη μέγιστη δυνατή επιτυχία των κινητοποιήσεων.