Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Υγειονομική και διοικητική αυτοτέλεια στα Νοσοκομεία Ικαρίας και Λήμνου (με κοινή διοίκηση!!!)




Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο των Εργαζομένων Νοσοκομείου Λήμνου ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Φαίνεται ότι η κινητοποίηση των νησιών δεν πέρασε απαρατήρητη από το υπουργείο υγείας αλλιώς δεν εξηγείται το δελτίο τύπου που έσπευσε να βγάλει λίγες μέρες πριν την κάθοδο στην Αθήνα. Ένα δελτίο τύπου βέβαια που είναι τόσο ασαφές και τόσο διφορούμενο που ουσιαστικά δε λέει τίποτε.
3 Ιουνίου 2013
Γραφείο Τύπου  Γενικού Γραμματέα
Αθήνα, 3 Ιουνίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κατόπιν συνεργασίας του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Πελοπίδα Καλλίρη  με τον Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου, κ. Νάσο Γιακαλή, και τους Δημάρχους Λήμνου και Ικαρίας, κ. Αντώνη Χατζηδιαμαντή και κ.  Χριστόδουλο Σταυρινίδη αντίστοιχα, συμφωνήθηκε να επανέλθουν στο καθεστώς της διασύνδεσης τόσο τα Νοσοκομεία Μυτιλήνης και Λήμνου, όσο και τα Νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας, με υγειονομική και διοικητική αυτοτέλεια, λόγω της ιδιαιτερότητας των προαναφερομένων νησιωτικών περιοχών.
Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, απεδέχθη την εισήγηση για την αντιμετώπιση του θέματος και θα καταθέσει στη Βουλή διάταξη νόμου προς ψήφιση.
Κατ αρχάς για να ξέρουμε τι λέμε το «συμφωνήθηκε» δεν είναι καθόλου έτσι γιατί από ότι μαθαίνουμε δεν έγινε καμιά συμφωνία γιατί το αίτημα των νησιών είναι ανεξαρτητοποίηση και όχι μεσοβέζικες λύσεις του τύπου των προτάσεων του Σηφουνάκη και των λοιπών.
Τι πρότειναν; Να έχουν τα νοσοκομεία «υγειονομική και διοικητική αυτοτέλεια». Αυτό σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα είναι αυτοδιοικούμενα, τι αυτοδιοίκηση είναι όμως αυτή που οι αποφάσεις θα παίρνονται από το διοικητικό συμβούλιο του μεγαλύτερου νοσοκομείου; Αυτό είναι κάτι που μόνο το δαιδαλώδες μυαλό του Καλλίρη και του Λυκουρέτζου μπορεί να καταλάβει.
Αν δε δει κάποιος το νόμο 3984/11 (άρθρο 66 παρ. 11,12 13) (κλικ ΕΔΩ) θα δει ότι στην ουσία δεν είναι είναι δυνατόν να εφαρμοστεί.
Στη συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής φορέων Λήμνου δηλώθηκε ότι η παραπάνω πρόταση δε μας καλύπτει και αποφασίστηκε οι κινητοποιήσεις να συνεχίσουν όπως είχαν προγραμματιστεί.
Περιμένουμε να δούμε την τροποποίηση που θα καταθέσει το υπουργείο στις 5/6/2013 όπως είπαν και θα επανέλθουμε. Αυτά όμως που μας είπαν μέχρι τώρα είναι λόγια του αέρα χωρίς αντίκρυσμα. Μια από τα ίδια.