Τρίτη 4 Ιουνίου 2013

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας:Η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας δεν έχει καμία σχέση με την πλήρη αυτοτέλεια και αυτονομία που με επιμονή και συνέπεια εδώ και μήνες διεκδικούμε.



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 04-06-2013


Με χθεσινό δελτίο τύπου του Υπουργείου Υγείας πληροφορηθήκαμε για συνάντηση του Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και των Δημάρχων Ικαρίας και Λήμνου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Στη συνάντηση αυτή «… συμφωνήθηκε να επανέλθουν στο καθεστώς της διασύνδεσης τόσο τα Νοσοκομεία Μυτιλήνης και Λήμνου, όσο και τα Νοσοκομεία Σάμου και Ικαρίας, με υγειονομική και διοικητική αυτοτέλεια, λόγω της ιδιαιτερότητας των προαναφερόμενων νησιωτικών περιοχών. Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, απεδέχθη την εισήγηση για την αντιμετώπιση του θέματος και θα καταθέσει στη Βουλή διάταξη νόμου προς ψήφιση». (οι τονισμοί και οι υπογραμμίσεις δικές μας).
 Ύστερα από την εξέλιξη αυτή έχουμε να τονίσουμε τα εξής:
1.     Την στιγμή που η απόφαση του ΚΕΣΥΠΕ της 18/2 ακόμα δεν μας έχει κοινοποιηθεί και ενόψει της κινητοποίησης της 7ης Ιούνη, το Υπουργείο ανακοινώνει την πρόθεσή του να μας επαναφέρει σε καθεστώς «διασυνδεόμενης αυτοτέλειας»,. Η δέσμευση αυτή του Υπουργείου δεν έχει καμία σχέση με την πλήρη αυτοτέλεια και αυτονομία που με επιμονή και συνέπεια εδώ και μήνες διεκδικούμε. Όσο παραμένει το καθεστώς της διασύνδεσης, η έδρα και η διοίκηση των διασυνδεόμενων νοσοκομείων Σάμου και Ικαρίας παραμένει στη Σάμο.  Με απλά λόγια η διασύνδεση μπορεί να είναι κάτι καλύτερο από τη συγχώνευση, ωστόσο αποτελεί τον προθάλαμό της και ανά πάσα στιγμή μπορεί να μετατραπεί και πάλι σε συγχώνευση. Δηλαδή, το Υπουργείο μας τάζει «ολίγη αυτονομία».
2.     Εφόσον στη συνάντηση υπήρξε «συμφωνία», κρίνουμε απαραίτητο να γίνει επίσημη διευκρινιστική ανακοίνωση από την πλευρά του Δημάρχου Ικαρίας. Διερωτώμαστε, τι περιεχόμενο είχε η όποια συζήτηση έγινε και γιατί δεν ενημερώθηκε κανένας πριν  αλλά και μετά, από τη στιγμή, που με βάση την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Ικαρίας συμμετέχει στην Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία; Και αν όντως υπήρξε συμφωνία ποιον εκφράζει αυτή, τη στιγμή που τα «συμφωνηθέντα» (;) απέχουν από αυτό που διεκδικούμε, δηλαδή την πλήρη αυτονομία του νοσοκομείου μας;
Είναι προφανές πως οι τελευταίες εξελίξεις είναι αποτέλεσμα της πίεσης των αγώνων του Ικαριακού λαού και οι κινήσεις του Υπουργείου γίνονται μ’ αυτό τον τρόπο και τη δεδομένη στιγμή με προφανή στόχο να υπονομευθεί και να αποδυναμωθεί η κινητοποίηση της 7ης Ιούνη.
Εμάς από τη μεριά μας δεν μας παραπλανούν αυτοί οι ελιγμοί ούτε μας θαμπώνουν με τα «καθρεφτάκια» και τις «χάντρες» που μας τάζουν για να μας αφοπλίσουν και να μας στείλουν σπίτι μας. Ότι έχει κερδηθεί μέχρι στιγμής είναι αποτέλεσμα παρατεταμένων και επίμονων αγώνων και αυτό σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε. Οι όποιες συζητήσεις και συνεννοήσεις γίνονται «πατάνε στην πλάτη» αυτής της πλατιάς κινητοποίησης των κατοίκων και φορέων των νησιών μας. Με αυτό το σκεπτικό, η κινητοποίηση της 7ης Ιούνη πρέπει να είναι μαζική.
 Κατεβαίνουμε στην Αθήνα ακόμα πιο αποφασισμένοι και πεισμένοι για το δίκιο μας διεκδικώντας πλήρη αυτονομία του νοσοκομείου μας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της χρηματοδότησης και αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στα νησιά μας.
Δεν εξουσιοδοτούμε κανέναν να μιλάει ερήμην μας και να διαπραγματεύεται για λογαριασμό μας και μάλιστα εκτός πλαισίου.Στις 7 Ιούνη απαιτούμε να συναντηθούμε κανονικά με την ηγεσία του Υπουργείου όπως έχουμε ζητήσει και μάλιστα με όσο το δυνατόν πιο μαζική αντιπροσωπεία απ’ τα νησιά μας και τις άλλες περιοχές που θα διαδηλώνουν μαζί μας.


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΑΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ