Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Ολοταχώς για ξεπούλημα δημόσιες δομές παροχής υπηρεσιών υγείας





Ίσως η πολιτικότερη  ομιλία του υπουργού Υγείας Α. Λυκουρέντζου! ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Βεβαίως βοηθούσε και το ότι η ημερίδα ήταν υπό την αιγίδα των Financial Times.
Τουτέστιν από κάτω ήταν  εκτός  των άλλων  και εκπρόσωποι  διεθνών οργανισμών, επαγγελματιών της υγείας του ιδιωτικού τομέα, της αγοράς του φαρμάκου κλπ.
Και όταν θέτουν μια ημερίδα υπό την αιγίδα τους οι Financial Times , απαιτούν και καθαρές κουβέντες. 
Για να λάβουν τα μηνύματα οι… επενδυτές!
Και ο υπουργός υγείας φρόντισε από την αρχή της τοποθέτησης του να ξεκαθαρίσει τα πράγματα κάνοντας το κατάλληλο μπάσιμο.

Τις πταίει;
Μα το ότι «η ανάπτυξη των υπηρεσιών  υγείας στη χώρα μας από τη δεκαετία του 1980  και μετά βασίστηκε κυρίως  στο δημόσιο τομέα…»
Άρα ;
Ε ! Απ΄ ότι φαίνεται καιρός να πάρει τα ηνία ο ιδιωτικός…

Το απόσταγμα της ομιλίας του υπουργού Υγείας  βρίσκεται στο παρακάτω απόσπασμα
«Η έξοδος από την κρίση βασίζεται στην εξυγίανση των οικονομικών της Υγείας. Αλλά κυρίως η έξοδος από την κρίση βασίζεται στην ανάπτυξη, στη παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας, στην ενσωμάτωση προσοδοφόρων δραστηριοτήτων στον Τουρισμό Υγείας, στην ανάπτυξη νέων γραμμών παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, καθώς και στην επιστημονική έρευνα. Η προσέλκυση επενδύσεων, η υλοποίηση βιώσιμων  έργων  σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ΣΔΙΤ και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας. Ο Τουρισμός Υγείας αποτελεί, κορυφαία πρόκληση σύμφωνα με τις υψηλού επιπέδου επιδόσεις του επιστημονικού δυναμικού της χώρας, τις φυσικές δυνατότητες, τις δομές και τις υπηρεσίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το Κράτος δεν έχει πόρους, έχει χώρους και υποδομές. Επιζητούμε την προσέλκυση επενδύσεων τόσο μέσω της σύμπραξης, όσο και αυτοτελών επενδύσεων. Στο τρέχοντα αναπτυξιακό νόμο συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά η χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων υγείας, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, θα εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση η οποία θα προσδιορίζει τις προϋποθέσεις ένταξης των νέων επενδύσεων».

Πολύ απλά:
Αυτή  ακριβώς την ανάπτυξη του δημόσιου δικτύου  χώρων  και υποδομών παροχής υπηρεσιών Υγείας (δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους : υπάρχοντα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας) που ο υπουργός στην αρχή της ομιλίας  την χαρακτήρισε «ανορθολογική» θα την παραδώσει είτε μέσω των ΣΔΙΤ είτε και αυτοτελώς στο επιχειρηματικό κεφάλαιο!   
Που θα δημιουργήσει  όπως ισχυρίζεται νέες  θέσεις εργασίας ..
με μισθούς  και συνθήκες εργασίας δούλων (Αλλά αυτό το τελευταίο δεν το λέει)

ΚΑΙ αυτός είναι ο … «πυρήνας της πολιτικής» της κυβέρνησης!
Να γιατί οι κατάλληλες και χειρουργικής ακρίβειας συγκυβερνητικές πολιτικές ,
οδηγούν το ΕΣΥ και τις δομές του (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ)  
χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς προσωπικό, με ελάχιστους προϋπολογισμούς
στην κατάρρευση!