Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Συνέντευξη Τύπου ΠΟΕΔΗΝ εν όψει της απεργίας της 7ης Ιουνίου



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Η εφαρμογή του 3ου ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ προχωράει μετά την ψήφισή του με οδυνηρές συνέπειες για μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι επιπτώσεις αθροιστικά και με τα προηγούμενα Μνημόνια είναι καταστροφικές για τους εργαζόμενους και την κοινωνία.
Η ύφεση το Α’ τρίμηνο του 2013 είναι 5,3% διαψεύδοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις της τρικομματικής κυβέρνησης, για συγκράτησή της εντός του έτους που θα βάλει τις βάσεις για ανάκαμψη της οικονομίας από το 2014.
Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και Δικαιωμάτων με την κατάργηση των Σ.Σ.Ε. και τη λήξη της μετενέργειας εντός του Μαΐου, οδηγεί σε τριτοκοσμικές συνθήκες του ιδιωτικού τομέα. Η μείωση μισθών, η κατάργηση επιδομάτων, οι ατομικές συμβάσεις ακυρώνουν κατακτήσεις και δικαιώματα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της ανάπτυξης.
Κάθε φορά που η κυβέρνηση έχει αποκλίσεις στο πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με την ΤΡΟΪΚΑ, για αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα της Κοινωνίας, της Οικονομίας και της Δημόσιας Διοίκησης επιτίθεται στο Δημόσιο και τους λειτουργούς του.
Η στοχοποίηση του Δημοσίου, παρά την επίτευξη των ποσοτικών στόχων που έθεσε η ΤΡΟΪΚΑ συνεχίζεται. Παρ’ ότι ο στόχος για 150.000 αποχωρήσεις ως το 2015 θα υπερκαλυφθεί, εν τούτοις πιέζουν για απολύσεις 15.000 υπαλλήλων ως το 2014 και 25.000 σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα. Οι δηλώσεις του Υπουργού Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης για 128.000 αποχωρήσεις ως το τέλος του 2012 είναι αποκαλυπτικές. Η επιμονή της ΤΡΟΪΚΑΣ δεν αφορά δημοσιονομικούς στόχους καθώς στην τελευταία επαφή της με τα αρμόδια Υπουργεία, τις συνέδεσαν με αντίστοιχες προσλήψεις. Αυτό το τρικ απευθύνεται στο 1,5 εκατ. ανέργων στα πλαίσια του κοινωνικού αυτοματισμού. Η ΤΡΟΪΚΑ απαιτεί από το πολιτικό σύστημα να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο για λόγους συμβολικούς. Να αποδείξουν οι πολιτικοί ότι έχουν κόψει τον ομφάλιο λώρο με την πελατειακή λογική με τους Δημόσιους υπαλλήλους σε ρόλο πειραματόζωου. Έτσι συμφωνήθηκε η απόλυση 2.000 ως τα τέλη Ιουνίου, 2.000 ως τα τέλη του 2013 και 11.000 για το 2014.
Η συμβολή των κοινωνικών υπηρεσιών στην συρρίκνωση του κράτους στα 2/3 του αρχικού μεγέθους ήταν και μεγάλη και επώδυνη. Οι Δήμοι, τα Ασφαλιστικά Ταμία, τα Σχολεία, τα Πανεπιστήμια, τα Νοσοκομεία συγχωνεύονται,. Καταργούνται, υποβαθμίζονται με αρνητικές συνέπειες στους χρήστες των αντίστοιχων υπηρεσιών.
Στην Υγεία – Πρόνοια, η συγχώνευση των 90 περίπου Προνοιακών Ιδρυμάτων σε 13, ένα ΝΠΔΔ ανά Διοικητική Περιφέρεια, καθώς και των 136 Νοσοκομείων σε 85 ΝΠΔΔ είναι σε πλήρη εξέλιξη. Καταργήθηκαν 10.000 προβλεπόμενες κλίνες που έδιναν δυνατότητα ανάπτυξης του ΕΣΥ. Τα διατηρούμενα κρεβάτια προσδιορίστηκαν σε 35.000 κλίνες πανελλαδικά. Περισσότερα από 700 τμήματα, Διευθύνσεις και Μονάδες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν. Η συγχώνευση των Νοσοκομείων ολοκληρώθηκε σε οικονομικό επίπεδο με κοινό ΑΦΜ των συγχωνευόμενων Οργανισμών. Οι νέοι τελικοί Οργανισμοί των διασυνδεόμενων θα ολοκληρώσουν την Διοικητική ενοποίηση με συγχώνευση των αντίστοιχων υπηρεσιών Νοσηλευτική, Ιατρική, Διοικητική, Τεχνική.
Παρά τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας για αποσύνδεση Νοσοκομείων νησιωτικών περιοχών (Σάμος – Ικαρία, Μυτιλήνη – Λήμνος, Κως – Κάλυμνος, Σύρος – Νάξος και Χαλκίδας – Κάρυστος), τίποτα δεν έχει υλοποιηθεί.
Στο στενό Δημόσιο τομέα και τα ΝΠΔΔ ο μόνος τρόπος απόλυσης είναι η κατάργηση της υπηρεσίας ή της οργανικής θέσης των υπαλλήλων. Στα Νοσοκομεία οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις φορέων μπορούν να αποτελέσουν δεξαμενή για άντληση υποψηφίων για διαθεσιμότητα – απολύσεις.
Η έκδοση των οργανογραμμάτων θα χρησιμοποιηθεί για την μείωση κλινών, για την αναδιανομή του προσωπικού, την κινητικότητα αλλά και την διαθεσιμότητα μέσω πλεονάζοντος προσωπικού. Τα μικρά Νοσοκομεία θα υποβαθμιστούν με αφαίμαξη του προσωπικού τους στη λογική ενίσχυσης της λειτουργίας στα Νοσοκομεία κορμός. Οι τραγικές ελλείψεις προσωπικού τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια, οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων, οδηγούν το σύστημα σε υποβάθμιση και συρρίκνωση υπηρεσιών. Για 35.000 κλίνες υπηρετούν σε Νοσοκομεία και Κ.Υ. 65.000 εργαζόμενοι. Με συντελεστή 2,3 εργαζόμενοι ανά κλίνη για πλήρη λειτουργία απαιτούνται τουλάχιστον 80.000 εργαζόμενοι. Τα χειρουργικά τραπέζια μειώνονται σταθερά σε μεγάλα Νοσοκομεία. τα κρεβάτια Μονάδων Εντατικής κλείνουν λόγω έλλειψης προσωπικού (ΑΤΤΙΚΟ από τα 25 κρεβάτια λειτουργούν τα 13). Πολλά  κρεβάτια ΜΕΘ λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό, πολύ κάτω από τα διεθνή στάνταρ. Εργαστήρια, Ακτινολογικά, Αιματολογικά, Μικροβιολογικά, Βιοχημικά υπολειτουργούν λόγω ελλείψεων κυρίως παραϊατρικού προσωπικού. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό είναι εξειδικευμένο και δεν μπορεί να καλυφθεί μέσω κινητικότητας. Το κονδύλι των 20 εκατ. ευρώ στο προϋπολογισμό του 2013 για νέες προσλήψεις είναι αμφίβολο αν θα εκταμιευθεί, λόγω της πολιτικής περιορισμού των δαπανών προς εκτέλεση πάση θυσία του προϋπολογισμού. Η υστέρηση εσόδων αντισταθμίζεται από την αυτόματη περικοπή δαπανών ακόμη και τόσο ανελαστικών.
Η πανελλαδική ανάπτυξη του ΕΚΑΒ καρκινοβατεί με αρνητικές συνέπειες στην εξυπηρέτηση των πολιτών, των ημιαστικών και αγροτικών περιοχών. Οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού καθώς και η αντικατάσταση του γερασμένου στόλου των ασθενοφόρων είναι παράγοντες που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη του ΕΚΑΒ. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην καταβολή δαπανών για την αγορά στολής των Διασωστών, καθώς και της εξόφλησης των εκτός έδρας αμοιβών για τις διακομιδές του 2012. Η καθυστέρηση πληρωμών Κυριακών, αργιών και εξαιρεσίμων είναι πια μόνιμη τακτική στη λογική περιορισμού περαιτέρω των δαπανών μετά την οριζόντια περικοπή κατά 40%. Υπάρχουν εκκρεμότητες σε Νοσοκομεία για το 2012 καθώς και στο πρώτο 3μηνο του 2013.
Οι υποχρεωτικές μετακινήσεις προσωπικού από Κ.Υ. και μικρά Νοσοκομεία σε μεγαλύτερα είναι καθημερινές προκειμένου να υποστηριχτεί η στοιχειώδης λειτουργία τους  με δυσμενείς επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Η ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο παραβιάζεται συστηματικά. Δεν χορηγούνται τα ρεπό, δεν μεσολαβεί 12ωρη ανάπαυση, μεταξύ δύο βαρδιών, τα νυχτερινά υπερβαίνουν κατά πολύ το 1 την εβδομάδα. Το σύστημα στέκεται ακόμη όρθιο χάρη στην υπερπροσπάθεια και την αυταπάρνηση των λειτουργών του με χαμηλές αμοιβές – απλήρωτες υπερωρίες, εφημερίες και πενιχρά μέσα και υποδομές.  
Η χρηματοδότηση του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι ΜΕΙΩΜΕΝΗ, με επιπτώσεις στις λειτουργικές δαπάνες. Ο ΕΟΠΥΥ λόγω της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος αδυνατεί να καταβάλλει νοσήλεια στα Νοσοκομεία. Τα χρέη προς το ΕΣΥ το 2011 παραγράφηκαν. Το ίδιο θα συμβεί και το 2012 καθότι «ουκ αν λάβεις παρά το μη έχοντος». Αυτό θα επιδεινώσει τους ισολογισμούς των Νοσοκομείων με μεταφορά των χρεών του κλάδου υγείας του ΕΟΠΥΥ προς το ΕΣΥ. Έναντι των χρεών του ΕΟΠΥΥ υπάρχει μία πρόσθετη χρηματοδότηση στο 30% των οφειλόμενων νοσηλείων. Οι κωδικοί των Νοσοκομείων εξαντλήθηκαν στο εξάμηνο και θα επιδεινωθούν τα ήδη σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια υγειονομικού, φαρμακευτικού υλικού και η στήριξη των βοηθητικών υπηρεσιών.
Η ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών και των ασθενών στο ΕΣΥ δυσκολεύει, με καθυστέρηση στα ραντεβού, με ουρές στα επείγοντα, με το 5ευρω και την πληρωμή των παρακλινικών εξετάσεων. Μια σειρά από ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις, εξαιρούνται από την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ και ο ασφαλισμένος πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το ίδιο ισχύει στο φάρμακο, στα υγειονομικά υλικά κ.α. Οι ανασφάλιστοι είναι τα θύματα της κρίσης, της υψηλής ανεργίας και των λουκέτων. Δεν καλύπτονται με το voucher υγείας και απαιτείται πλήρης υγειονομική και ασφαλιστική κάλυψη με ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΣΥ. 
Η πολιτική περικοπών των Συντάξεων κύριων, επικουρικών και εφάπαξ είναι σε εξέλιξη. Τα αποθεματικά των ταμείων έχουν εξανεμισθεί, η Δημόσια χρηματοδότηση έχει απορροφηθεί στο 75% ως τα τέλη Μαΐου και η χορήγηση των Συντάξεων εναποτίθεται στην ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία. Η ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα για τους παλαιούς εργαζόμενους που δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα ως το 2012 πρέπει  να γίνει άμεσα ως εξής.
α) Όσοι προσελήφθησαν μετά το 2000 σε επαγγέλματα που είναι στον κατάλογο των ΒΑΕ υποχρεωτική ένταξη.
β) Για όσους προσελήφθησαν από το 1992 – 2000 να δοθεί δυνατότητα επιλογής, αλλιώς οι εργαζόμενοι αυτοί θα συνταξιοδοτηθούν στο 65ο ή 67ο έτος της ηλικίας τους.
Η ΠΟΕΔΗΝ με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου αποφάσισε την συνεργασία και την αγωνιστική δράση με τους άλλους Υγειονομικούς και Συνδικαλιστικούς Φορείς για να αντισταθούμε σε αυτή την πορεία υποβάθμισης, απαξίωσης και κατάρρευσης του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ .
Έτσι η ΠΟΕΔΗΝ προκήρυξε 24ΩΡΗ Πανελλαδική Πανυγειονομική απεργία σε συνεργασία με την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ με Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας τις 11π.μ. κάτω από το Υπουργείο Υγείας και πορεία στα συναρμόδια Υπουργεία.

ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

  Α Ν Τ Ι Σ Τ Ε Κ Ο Μ Α Σ Τ Ε:
-       ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ
-       ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΥΞΙΑ ΤΙΣ ΥΓΕΙΑΣ – ΠΡΟΝΟΙΑΣ
-       ΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
-       ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ  ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΟ ΕΣΥ
-       ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ &ΤΑ  ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ
-       ΤΙΣ ΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ

Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ
ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ

Η΄ΕΜΕΙΣ Η΄ΑΥΤΟΙ