Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Σε πορεία αναθεώρησης μέχρι το 2016 ο χάρτης υγείας με συγχωνεύσεις και καταργήσεις και αλλαγή ρόλου νοσοκομείων



Ιδιαίτερα σαφής ήταν ο υπουργός υγείας και για την αναδιαμόρφωση του χάρτη υγείας  στην ομιλία του στην ημερίδα υπό την αιγίδα των Financial Times  ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Και μόνο η παράθεση του παρακάτω αποσπάσματος επιβεβαιώνει αυτό που γράφαμε από πολύ καιρό,  ότι δηλάδή  η διαδικασία των συγχωνεύσεων –καταργήσεων και αλλαγής ρόλου των δημόσιων   μονάδων υγείας δεν έκλεισε με τα νέα οργανογράμματα, αλλά μόλις άνοιξε και ότι υπάρχει η πρόθεση από κυβέρνηση και τρόικα αυτή η διαδικασία να συνεχιστεί και τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια! 

Ανέφερε λοιπόν ο υπουργός Υγείας
«Παρόλα αυτά, σημαντικές διαρθρωτικές δράσεις που έχουν αναγνωρισθεί ως απαραίτητες εδώ και δεκαετίες, δυστυχώς δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα. Τώρα διαθέτουμε εμπειρία, αποφασιστικότητα, θάρρος και γνώση.

Γνωρίζουμε ότι το Σύστημα Υγείας πρέπει να υλοποιήσει μέχρι το 2016 στα πλαίσια σαφούς προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος, δύσκολες και πολύπλοκες δράσεις που επηρεάζουν την καθημερινή λειτουργία των μονάδων αλλά παράλληλα εγγυώνται την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο νέος χάρτης υγείας, με διοικητικές συνενώσεις και συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κέντρων υγείας, διαμορφώνεται. Πρέπει να επιμείνουμε στην συστηματική αναθεώρηση του χάρτη υγείας και ήδη έχουμε κινηθεί στην κατεύθυνση αυτή.

Η πρώτη ουσιαστική μεταβολή έγινε με το κλείσιμο των τεσσάρων θεραπευτηρίων του ΙΚΑ και την ενίσχυση των νοσοκομειακών μονάδων του βορειοδυτικού άξονα της Αττικής, μεταξύ των οποίων το ογκολογικό Άγιοι Ανάργυροι το οποίο χρόνια υπολειτουργούσε με κίνδυνο να δεχθούμε πρόστιμο από την ΕΕ ύψους 40 εκ. € και το οποίο αποφύγαμε.

Ο νέος χάρτης υγείας επιπροσθέτως αναθεωρείται με βάση τις έκτακτες ανάγκες υγείας».

Αν   κυβέρνηση  και τρόικα δεν  ανατραπούν,  καθώς και οι πολιτικές τους, τότε σε βάθος δυο-τριών χρόνων  από τώρα, ζήτημα είναι αν θα έχουν   αφήσει ζωντανά και λειτουργούντα  50-60 νοσοκομεία!