Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ξαφνικοί «θάνατοι» Νοσοκομείων με προκάλυμμα ότι είναι «εν λειτουργία»;



 Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα ygeionomikoi.gr

Φαίνεται ότι το σχέδιο που εφαρμόστηκε στην ΕΡΤ, θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί και στο χώρο των Νοσοκομείων, με μια μικρή όμως «παραλλαγή». Συγκεκριμένα από τις πληροφορίες που φτάνουν καθημερινά αλλά και από τα δημοσιεύματα που πληθαίνουν η τρόικα ζητά να υλοποιηθούν οι μνημονιακοί στόχοι για κλείσιμο Νοσοκομείων, κλινικών και μαζικές μετακινήσεις προσωπικού.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η τρόικα δεν αρκείται σε διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι προχωρούν οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών, καθώς και η «κινητικότητα» του προσωπικού αλλά τις επόμενες μέρες σε συναντήσεις με το Υπ Υγείας θα ξεσκονίσουν τα στοιχεία και θα ζητήσουν τον άμεσο τερματισμό λειτουργίας κλινικών και Νοσοκομείων.

Η διαφορά στην περίπτωση των Νοσοκομείων, σε σχέση με την ΕΡΤ, είναι ότι θα επιχειρηθεί να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό με τα Νοσοκομεία δήθεν ανοικτά.

Προκειμένου μάλιστα να αποφευχθούν αντιδράσεις ανάλογες με αυτές που υπήρξαν στην ΕΡΤ η επιχείρηση «λουκέτο» θα γίνει με την προώθηση των συγχωνεύσεων, την μετατροπή νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας ή άλλες δομές, προκειμένου να εμφανίζονται τα Νοσοκομεία ότι συνεχίζουν να λειτουργούν. Τα μέτρα αυτά θα συνοδευτούν με μαζικές μετακινήσεις εργαζομένων χωρίς να αποκλείεται να τεθούν και ζητήματα για μειώσεις προσωπικού, γεγονός που θα οδηγήσει σε διαθεσιμότητες εργαζομένων.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι οι μνημονιακές δεσμεύσεις δεν αναφέρονται μόνο σε Νοσοκομεία της Αθήνας, όπως εντέχνως παρουσιάζεται από μέσα ενημέρωσης αλλά αφορούν το σύνολο των Νοσοκομείων της χώρας. Πέρα μάλιστα από τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων κρίσιμο ζήτημα είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις κλινικών και τμημάτων που πέρα από τα προβλήματα που θα δημιουργήσουν στον τομέα τω υγειονομικών υπηρεσιών μπορεί να αφήσουν «ξεκρέμαστο» μεγάλο αριθμό εργαζομένων στα Νοσοκομεία.

Οι φήμες τις τελευταίες μέρες είναι έντονες και αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τα μέτρα αυτά να αποφασιστούν και να προωθηθούν μέσα στην επόμενη βδομάδα, προκειμένου αυτές οι «δύσκολες» αποφάσεις να επισκιαστούν και από τις εξελίξεις γύρω από την Δημόσια Τηλεόραση.

Τα πρωτοβάθμια σωματεία πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση προκειμένου να υπάρχουν άμεσες αντιδράσεις σε μια τέτοια εξέλιξη. Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσουν σε ενημέρωση όλων των εργαζομένων και να απομονώσουν φωνές που καλλιεργούν τον εφησυχασμό μέσα στο υγειονομικό κίνημα.