Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΓΧΩΝΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΓΝΙ «Χατζηκώστα»;!!


 Αυτές τις ημέρες εντάθηκαν οι συζητήσεις για συγχώνευση του ΓΝΙ «Χατζηκώστα» με το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Πρόσφατα ο ΓΓ του υπουργείου Υγείας το έβαλε ανοιχτά στους αντιπροσώπους των εργαζομένων των 2 νοσοκομείων. Κατόπιν από τον διοικητή του νοσοκομείου στο ΔΣ των εργαζομένων, με μια πιθανότητα να μην συγχωνευθεί (το υπουργείο δεν αποφάσισε για το μέλλον 6 νοσοκομείων, ανάμεσα και το δικό μας). Τα νοσοκομεία Λάρισας, Αλεξανδρούπολης, Ηρακλείου Κρήτης ήδη συγχωνεύθηκαν με τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά. Φαίνεται και από δημοσιεύματα προηγούμενων μηνών πως έρχεται και η σειρά μας.
   Συζητάνε για συγχώνευση διοικητικών και τεχνικών υπηρεσιών στην αρχή, με άθροιση των κλινών των 2 νοσοκομείων και μετά βλέπουμε. Στην φάση αυτή προβλέπονται απολύσεις;
                ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
   Είναι γνωστό πως η κυβερνητική Τρόικα και η Τρόικα εξωτερικού επιδιώκουν την διάλυση των νοσοκομείων κι ότι ήταν η Υγεία μέχρι χθες. Δεν ενδιαφέρονται για τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, που σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, ανθρωπιστικής κρίσης (Άνεργοι – Ανασφάλιστοι), έχει ανάγκη για αυξημένες δημόσιες δωρεάν παροχές Υγείας.
   Αντίθετα με την συρρίκνωση των δημόσιων νοσοκομείων, την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, την καταλήστευση μέσω φαρμακευτικής δαπάνης από τον ΕΟΠΥΥ του κάθε πολίτη, επιδιώκουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Υγείας από λίγους επιχειρηματικούς Ομίλους. Όσα νοσοκομεία δεν καταργηθούν μέσω συγχωνεύσεων, δεν ιδιωτικοποιηθούν θα γίνουν σύγχρονα πτωχοκομεία.
Αυτό το μέλλον έχουν καθορίσει για το «Χατζηκώστα». Η προσπάθεια για κλείσιμό του περνά μέσα από την συγχώνευσή του με το Πανεπιστημιακό. Περνά μέσα από τον νέο οργανισμό που για το νοσοκομείο είναι ακρωτηριασμός. Καταργεί 110 κλίνες, κλινικές (Ουρολογική, Παιδιατρική, Νεογνά, Κέντρα Ψυχικής Υγείας). Αφήνει εκτός οργανισμού 11 εργαζόμενους που ήδη υπηρετούν. Περνά μέσα από τον οικονομικό του στραγγαλισμό με τους προϋπολογισμούς –φιλοδωρήματα, με την απλήρωτη εργασία των εργαζομένων, με την ανηλεή μείωση του προσωπικού του, όταν αυξάνεται ο πληθυσμός που προσέρχεται για τις υπηρεσίες του.
                     ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.
   Εκεί που μας χρώσταγαν, μας παίρνουν και το βόδι. Δεν φτάνει που μας έχουν απλήρωτους για την υπερωριακή μας εργασία τόσους μήνες, δεν φτάνει που μας μείωσαν τους μισθούς και ετοιμάζουν κι άλλες μειώσεις (13ος και 14ος μισθός, αύξηση της φορολογίας). Μας ετοιμάζουν την εργασιακή περιπλάνηση για τους λίγους και τυχερούς, την απόλυση για τους υπόλοιπους.
   Να μην έχουμε αυταπάτες ότι δεν θα τις κάνουν, αν δεν αντιδράσουμε. Δηλώσανε  ξεκάθαρα ότι θα απολυθούν σταδιακά 250. 000 δημόσιοι υπάλληλοι. Για φέτος προγραμματίζουν 27.000. Σίγουρα θα περιλαμβάνουν και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία.
   Η περιοχή μας θα μπει σε βαθειά κοινωνική και οικονομική κρίση. Θα ενταθεί παραπέρα η ανθρωπιστική κρίση για τον πληθυσμό. Ήδη σκοπεύουν να υποβαθμίσουν τα νομαρχιακά νοσοκομεία σε νοσοκομεία ημερήσιας νοσηλείας. Θα κλείσουν τα Κέντρα Υγείας με διάφορες προφάσεις.
   Η κρίση αυτή διαλύει κάθε μύθο. Θυμηθείτε τα καλά λόγια, τους επαίνους κάθε πολιτικού και άλλου παράγοντα, για το νοσοκομείο μας. ‘Θα’ το κρατήσουν όρθιο, ‘Θα’ το ενισχύσουν, ‘Θα’,’Θα’…..κλπ. Σήμερα όλα αυτά ακούγονται παράταιρα . Ή μήπως είναι στάχτη στα μάτια, προσπάθεια να αποκοιμίσουν τον πληθυσμό της περιοχής, να μην αντιδράσει και έτσι αποφευχθεί η συγχώνευση, η υποβάθμιση και το κλείσιμο του Χατζηκώστα;
   Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου άμεσα σε ΓΣ. Να πάρουμε αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, να ενημερώσουμε τον Γιαννιώτικο Λαό για τα σχέδια της κυβέρνησης. Μαζί και σε συντονισμό με τα άλλα σωματεία της Υγείας, με τα σωματεία του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα να αντιπαλέψουμε και να ανατρέψουμε την πολιτική αυτή. Να ανατρέψουμε τα μνημόνια. Για διαγραφή του χρέους. Για πλήρη δωρεάν υγεία υψηλού επιπέδου για όλους.
     ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (αρσυ) ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ