Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

«Συγκρουόμεθα με κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες»!


Τάδε έφη απόψε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος. ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Οι οποίες «κατεστημένες  λογικές και νοοτροπίες» προσπαθούν- όπως δηλώνει-  να τον εμποδίσουν να προχωρήσει στον    «εξορθολογισμό των δαπανών, εξορθολογισμό στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού». Όπερ έστι μεθερμηνευόμενο,  τον εμποδίζουν στο θεάρεστο έργο του ( το οποίο όπως δηλώνει παρέλαβε από τη προηγούμενη πολιτική ηγεσία ) της συρρίκνωσης των δομών του ΕΣΥ 

Αλλά ποιες είναι αυτές οι "κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες";

Ποιος θα το πίστευε!

Οι νοσηλευτές που "δεν θέλουν να μετακινηθούν"!!!
"Οι λειτουργοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας -γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό- που δεν καταλαβαίνουν  ότι  ο χώρος τον οποίο υπηρετούν δεν είναι προσωπικό τους φέουδο"!!
Τους οποίους όλους αυτούς τους τσουβαλιάζει με τους "επώνυμους καθηγητές που έχουν μετατρέψει σε φέουδο τις κλινικές τους με τον τρόπο που τις διαχειρίζονται".

Έτσι, με λάσπη, προσπαθεί να  συκοφαντήσει τον αγώνα των εργαζομένων να μείνουν ανοικτά τα δημόσια νοσοκομεία, να μην καταργηθούν τμήματα και κλινικές που τα έχει  ανάγκη ο πληθυσμός της κάθε περιοχής, ιδιαίτερα αυτη την πέριοδο

"Κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες" λοιπόν ο αγώνας των εργαζομένων στα Νοσοκομεία της Ικαρίας, της Λήμνου , της Νάξου για να διατηρήσουν αναβαθμισμένα, αυτοτελή και ανοικτά   στο λαό και στις ανάγκες του  τα νοσοκομεία τους!

Κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες  λοιπόν και  ο αγώνας ο δικός μας στην Πρέβεζα να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο της , να μην καταργηθεί η ουρολογική κλινική του , να μην καταργηθούν τόσες (60 περίπου)  οργανικές θέσεις λειτουργών της υγείας , να μη καταργηθούν οι δομές ψυχικής υγείας του!


Μόνο που το  παραμυθάκι που αναμασά ο Λυκουρέντζος  το έχει βαρεθεί ο λαός μας.
Και μόνο ειρωνικά μειδιάματα μπορεί να προκαλεί.
Όπως ανάλογα  μειδιάματα προκάλεσε και πριν λίγο καιρό επικυρώνοντας την επιβολή από 1/1/2014 του χαρατσιού των 25 ευρω  για κάθε εισαγωγή για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, όταν λίγες εβδομάδες πριν αποκαλούσε μέσα  στη Βουλή ψεύτες όσους του απέδιδαν καθαρά την πρόθεση επιβολής αυτού του χαρατσιού.

Βεβαίως ο Λυκουρέντζος την ώρα της ανάγκης δεν θα προστρέξει στα νοσοκομεία που καταργεί η υποβαθμίζει.
Αυτή την αγωνία την αφήνει για τους χαμηλοσυνταξιούχους γέροντες και γερόντισσες των χωριών μας. Για τους άνεργους και ανασφάλιστους των πόλεών μας. Για τους εργαζόμενους που κάθε βράδυ ξαπλώνουν με την αγωνία αν το επόμενο πρωί θα έχουν ακόμη δουλειά για να πάρουν  το ψωμί και το γάλα των παιδιών τους

Ας βγάλουν  τα συμπεράσματά  τους  οι εργαζόμενοι.

Κατά τα άλλα απαντώντας  σε μια αβανταδόρικη γι αυτόν ερώτηση του βουλευτή  της ΔΗΜΑΡ Σ. Λυκούδη - ο οποίος κάθε λίγο και  λιγάκι έδινε όρκους πίστης στις «μεταρρυθμίσεις» ,στην «ορθολογικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση δημοσιονομικών και ανθρώπινων πόρων» και «στις συγχωνεύσεις και στις συνενώσεις» - έκανε για μια ακόμη φορά  φανερή τη πρόθεση του Υπουργείου για μαζικές μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομεία με χαμηλή πληρότητα( τα οποία θα κλείσουν)  σε άλλα με μεγαλύτερη.

Ο δε ισχυρισμός του   ότι δεν καταργήθηκαν οργανικές κλίνες του ΕΣΥ..
μπορούμε  να σας διαβεβαιώσουμε  ότι έχει την ίδια ακριβώς βαρύτητα με κάποιες δηλώσεις του πριν λίγους μήνες για το χαράτσι των  25 ευρώ !!!

Ορισμένα αποσπάσματα από την τοποθέτηση του  στην βουλή..

"Η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας υλοποιεί το σχέδιο το οποίο παρέλαβε, δηλαδή τη μετατροπή των οργανισμών των νοσοκομείων, των μεμονωμένων νοσοκομειακών μονάδων, όπως ανέφερα και στην προηγούμενη απάντησή μου, σε ενιαία νομικά πρόσωπα. Στους οργανισμούς αυτούς δεν προσθέσαμε και δεν αφαιρέσαμε τμήμα ή κλίνη.
Ποια είναι η πραγματικότητα; Ότι χρειάζεται η συνένωση κλινικών και τμημάτων για να αποκρούσουμε ακραία περιστατικά του τύπου να είναι ένας ιατρός διευθυντής και ο μοναδικός συνάμα γιατρός της κλινικής και δίπλα να υπάρχει άλλη κλινική με ιατρούς και με ευάριθμο αριθμό κλινών.
Άλλη περίπτωση: ομοειδή τμήματα να είναι ξεχωριστά. Εννοώ ομοειδή ως προς το επιστημονικό τους αντικείμενο. Είναι μια τακτοποίηση των πραγμάτων. Επίσης, όσον αφορά στις κλίνες, δεν υπάρχει μια οργανική κλίνη η οποία να κατηργήθη. Αυτό ήταν ένα σχέδιο προσαρμογής στα πραγματικά δεδομένα των νοσοκομείων, στις ανάγκες οι οποίες υπάρχουν στις νοσοκομειακές μονάδες, στη μεγάλη ανάγκη της συνένωσης του επιστημονικού δυναμικού και της αξιοποίησής του και φυσικά στην περιστολή της δαπάνης, της σπατάλης, όπου αυτή εντοπίζεται.
 Μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω και γενικότερα. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θέλουμε να ακρωτηριάσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά πρέπει να αντιληφθούν οι λειτουργοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας -γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικό προσωπικό- ότι ο χώρος τον οποίο υπηρετούν δεν είναι προσωπικό τους φέουδο. Αμείβονται για να προσφέρουν υπηρεσίες στον ασθενή, στον πολίτη. Και η Υπηρεσία πρέπει να έχει το δικαίωμα να τους τοποθετεί σε οποιοδήποτε τμήμα αποφασίσει, σε οποιοδήποτε κτηριακό συγκρότημα υπάρχει ανάγκη και κυρίως να αντιληφθούν όλοι ότι στη σημερινή δύσκολη εποχή όλοι προβαίνουμε σε θυσίες και δεν μπορεί να είναι η δουλειά μας δίπλα από το σπίτι μας, όταν για παράδειγμα, επιμένουν κάποιοι ότι πρέπει να συντηρηθούν τμήματα και μονάδες που έχουν πολύ χαμηλή, σε σχέση με άλλους, πληρότητα.
Παράδειγμα αποτελούν η «Αγία Βαρβάρα» και το «Αττικόν». Το «Αττικόν» έχει ράντζα, όπως αναφερθήκατε, στην εφημερία, στο «Αγία Βαρβάρα» έχουμε 22% πληρότητα και υπάρχει αντίδραση για το πού θα πάνε να υπηρετήσουν οι υπάλληλοι. Περί αυτού πρόκειται".

και αργότερα..

"Συγκρουόμεθα με κατεστημένες λογικές και νοοτροπίες. Δεν είναι μόνον οι νοσηλευτές, οι οποίοι μπορεί να θεωρούν ότι δεν πρέπει να μετακινηθούν. Φέουδο έχουν ιδρύσει και επώνυμοι καθηγητές, με τις κλινικές τους, με τον τρόπο με τον οποίο τις διαχειρίζονται, με το γεγονός ότι τα περιστατικά τα δικά τους εισάγονται την ώρα που το νοσοκομείο βρίσκεται σε εφημερία και πολλά άλλα τα οποία είναι γνωστά ότι λέγονται και αναφέρονται.
Απέναντι σ’ αυτές τις λογικές είμαστε αντίθετοι και παλεύουμε καθημερινά. Πρόσφατα, στο «Αττικόν» έγινε έλεγχος από εντεταλμένους υπαλλήλους του Υπουργείου για να διαπιστώσουν πώς πήγαιναν τα πράγματα στην εφημερία. Διαπιστώθηκαν παρεκβάσεις από τα οφειλόμενα να τηρούνται. Έγιναν οι αναγκαίες συστάσεις. Το επόμενο βήμα θα είναι πολύ πιο αυστηρό από τη συμπεριφορά που επιδείξαμε τώρα, δηλαδή του να καταλογίσουμε ευθύνες και να κάνουμε τις οφειλόμενες συστάσεις.
Είναι μία μάχη καθημερινή. Το ίδιο το σύστημα γεννά τα προβλήματα, ο ανθρώπινος παράγοντας ή κίνητρα υποκειμενικά. Δεν μπορούμε να αντικειμενικοποιήσουμε όλες τις διαδικασίες. Προσπαθούμε καθημερινά να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν".