Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία στην Ικαρία


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ για την ΥΓΕΙΑ

4/2/2013

Για άλλη μια φορά στις 31/1 ο προαύλιος χώρος του Νοσοκομείου πλημμύρισε από κόσμο στη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στη κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Υγείας. Οι Ικαριακοί Σύλλογοι της Αθήνας συμμετείχαν με αξιοσημείωτη παρουσία στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο, ενώ αρκετοί ήταν και οι κάτοικοι της Ικαρίας που μαζί με μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ταξίδεψαν στην Αθήνα για αυτό το σκοπό.

Για τη πραγματοποίηση της συγκέντρωσης ο Σύλλογος του Νοσοκομείου και τα εκπαιδευτικά Σωματεία του νησιού είχαν κηρύξει στάση εργασίας, η Δημοτική Αρχή έκλεισε τις υπηρεσίες της, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος με απόφαση του έκλεισε τα εμπορικά καταστήματα το πρωί εκείνης της μέρας. Για μια ακόμη φορά, ξεχωριστή ήταν η παρουσία νεολαίων και μαθητών, που για το σκοπό αυτό προχώρησαν σε αποχές αλλά και καταλήψεις των σχολείων τους.

Η μαζική συμμετοχή και σε αυτή τη κινητοποίηση μαρτυρά την αγωνία των κατοίκων για τη προάσπιση του βασικού δικαιώματος στην δωρεάν δημόσια Υγεία και καταδεικνύει την αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν μέχρι τέλους για την υπεράσπιση και αναβάθμιση τόσο του Νοσοκομείου Ικαρίας όσο και των υπόλοιπων μονάδων υγείας του νησιού τους.  

Στις 3/2/2013, η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία συνεδρίασε προκειμένου να σχεδιάσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα και αποφάσισε τα εξής.

1.Προχώρησε στη συγκρότηση επταμελούς αντιπροσωπευτικής επιτροπής, που θα αναλάβει την ενημέρωση στα χωριά της Ικαρίας και την αντιμετώπιση των πρακτικών ζητημάτων που θα προκύπτουν μεταξύ των συνεδριάσεων της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία.
2.Μετά τη νέα προφορική δέσμευση του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας για την άρση της απόφασης συγχώνευσης του Νοσοκομείου Ικαρίας, προχωράμε σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι τις 18 Φλεβάρη, όπου θα συζητηθεί το θέμα του Νοσοκομείου στα αρμόδια όργανα. Σε αυτή τη κατεύθυνση, η 8η Φλεβάρη (ημέρα πανικαριακής απεργίας με βάση προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής) ορίστηκε ημέρα ΜΝΗΜΗΣ και ΑΓΩΝΑ για την Υγεία και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση πανικαριακής συγκέντρωσης στο Νοσοκομείο στις 11:00 π.μ. Στα πλαίσια της κινητοποίησης θα υπάρξουν εκδηλώσεις μνήμης για τα 10 χρόνια από τη πτώση του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η κατάληψη των ταμείων και των διοικητικών υπηρεσιών. Η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι και τις 18 του μήνα, που αναμένεται η νέα απόφαση του Υπουργείου. Παράλληλα αποφασίστηκε η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων στα χωριά της Ικαρίας.
3.Η επιτροπή θα προχωρήσει σε νέα συνεδρίαση στις 18/2 το απόγευμα, προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί. Στο βαθμό που οι προφορικές δεσμεύσεις  του υπουργείου αποδειχθούν για μια ακόμη φορά κάλπικες, έχει εκφραστεί η βούληση να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση και εντατικοποίηση των κινητοποιήσεων.
4.Σε κάθε περίπτωση, η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία δεν τρέφει αυταπάτες ούτε αρέσκεται σε εφησυχασμούς και, όποια και αν είναι η απόφαση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διατήρηση και αναβάθμιση των δομών υγείας στο νησί.

Στην Επιτροπή Αγώνα συμμετέχουν:
Δήμος Ικαρίας, Δημοτική παράταξη ΑΣΠΙ, Σύλλογος Νεολαίας (ΣΝΑΚ), Σύλλογος εργαζομένων νοσ/μείου Ικαρίας, ΕΛΜΕ και συλλ. Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων, Εμπορικός σύλλ. Αγ. Κηρύκου, σύλλογοι γονέων  (νηπιαγωγείου, γυμνασίου και λυκείου Αγ. Κηρύκου), οι γονείς του ειδικού σχολείου, τα 15μελή μαθητών σχολείων (ΕΠΑΛ Ευδήλου, γυμνασίου και λυκείου Αγ. Κηρύκου), πολιτιστικοί σύλλογοι χωριών (Καταφυγίου, Περδικίου, Γλαρέδου, Αγ. Παντελεήμονα, Θερμών, Κουντουμά, Τσουρέδου, Πλαγιάς), ο υπό σύσταση σύλλογος Νεφροπαθών και μεμονωμένοι κάτοικοι.

Εννοείται πως η επιτροπή είναι ανοιχτή σε κάθε συλλογικότητα ή συμπατριώτη μας που επιθυμεί να συμμετάσχει. Επόμενο ραντεβού της επιτροπής 18/2 (θα ανακοινωθούν τόπος και ώρα).