Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Υγεία:Περικοπές παροχών με φαρμακερές πληρωμές



Μόνο απ' την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Παροχών του ΕΟΠΥΥ θα γίνει περιστολή δαπανών μέχρι 462 εκ. ευρώ

Περικοπές - και μάλιστα χωρίς αναισθητικό - των παροχών, που θα συνοδεύονται με άγρια χαράτσια την ώρα της ανάγκης, προοιωνίζεται η πολιτική της συγκυβέρνησης στο χώρο της Υγείας, με βάση τα στοιχεία των πρώτων μηνών του 2013 και τον υπό αναμόρφωση προϋπολογισμό του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, μόνο απ' την εφαρμογή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ θα «γίνει εξοικονόμηση πόρων» - όπως λέγονται οι περικοπές στις παροχές - από 411- 462 εκ. ευρώ το 2013 σε σχέση με το 2012. Οι περικοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία, θα γίνουν στις διαγνωστικές εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα και από 307 εκ. ευρώ το 2012 θα περιοριστούν σε 215 - 265 εκ. ευρώ το 2013, χάρη, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση, στις νέες ασφαλιστικές τιμές για τις εξετάσεις. Αυτές οι δαπάνες σημαίνουν και χαράτσια 15% για τους ασθενείς που έκαναν εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με το νέο ΕΚΠΥ. Δηλαδή, οι ασθενείς πλήρωσαν 46 εκ. ευρώ για το 2012 και θα πληρώσουν άλλα 32,2 - 39,8 εκ. ευρώ το 2013.

Προγραφή εργαστηρίων του πρώην ΙΚΑ
Οι ασφαλισμένοι εξωθούνται στα ιδιωτικά κέντρα, γιατί πια τα εργαστήρια του ΙΚΑ είτε δε λειτουργούν είτε οι εξετάσεις που κάνουν περιορίστηκαν στο ελάχιστο, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων. Οπως ανέφερε ο Μ. Σαλμάς, αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη κόστους στα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ, ώστε να διαπιστωθεί πού στοιχίζουν ακριβότερα οι εξετάσεις «εντός ή εκτός» και να παρθεί η τελική απόφαση για τη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ. Χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα τις πιέσεις της τρόικας, που ζητά την κατάργηση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ, η συγκυβέρνηση κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση, περιβάλλοντάς την με το επιχείρημα της συλλειτουργίας των μονάδων του πρώην ΙΚΑ με τα Κέντρα Υγείας σε περιφερειακό επίπεδο.
Προς το λουκέτο των πολυιατρείων του πρώην ΙΚΑ οδηγεί και η απαξίωσή τους, μέσω της «φυλλορρόησης» του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ - ιδιαίτερα του ιατρικού, για το οποίο η τρόικα είχε ζητήσει μείωση 10% μέχρι το τέλος του 2012 και επιπλέον 10% μέχρι το τέλος του 2013.
Ήδη οι αξιώσεις της τρόικας έχουν υπερκαλυφθεί με τη μη ανανέωση των συμβάσεων 3.235 γιατρών που ήταν συμβεβλημένοι με το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων (ΕΤΑΑ) - του Ταμείου δικηγόρων, γιατρών κ.λπ. - το οποίο εντάχτηκε στον ΕΟΠΥΥ. Το 2013, θα λήξουν οι συμβάσεις 1.041 γιατρών με μίσθωση έργου ενός έτους, ενώ στο τέλος του 2013 λήγουν οι συμβάσεις όλων των συμβεβλημένων (5.502) γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ. Απομένουν, δηλαδή, μόνο οι 6.625 γιατροί που έχουν μόνιμη εργασιακή σχέση με το πρώην ΙΚΑ. Ετσι, διαμορφώνεται απειλητικά ο κίνδυνος ολοσχερούς αδυναμίας παροχής υπηρεσιών Υγείας απ' τον ΕΟΠΥΥ, με την τρόικα να «θέλει απολύσεις», όπως έλεγαν πηγές που πήραν μέρος στη χτεσινή ενημερωτική συνάντηση για τον ΕΟΠΥΥ.
Μια άλλη κατηγορία χαρατσιών θα προέλθει απ' τη νοσηλεία ασφαλισμένων στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς γίνονται καραμπόλες στα δημόσια νοσοκομεία, με την αύξηση των νοσηλειών. Από 722 εκ. ευρώ το 2012 θα μειωθούν σε 500 εκ. ευρώ το 2013. Πάνω σε αυτά τα κονδύλια, οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων θα πληρώσουν συμμετοχή 30% και του ΟΓΑ 50%!
Θα γίνουν περικοπές 20 εκ. ευρώ - από 89 σε 69 - των φυσικοθεραπειών, τον εκμηδενισμό των επιδομάτων τοκετού (από 19 εκ. σε 15 εκ.) και της μεταφοράς των νεφροπαθών κατά 16 εκ. ευρώ. Ακόμα και για τις περικοπές στα γυαλιά κατά 7,7 εκ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ πανηγυρίζει η κυβέρνηση.
 
Πάλι στην κλίνη του Προκρούστη
Τα σημερινά δεδομένα προδιαγράφουν συνεχείς και αυξημένες απειλές για τις ήδη πετσοκομμένες παροχές του ΕΟΠΥΥ.
Ο ήδη πετσοκομμένος κατά 12,3% σε σχέση με το 2012 προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ - που είχε ισοσκελιστεί με αποθεματικά - σε 6,063 δισ. ευρώ μπαίνει ξανά στην κλίνη του Προκρούστη για νέες περικοπές.
Αν και η κρατική επιχορήγηση αυξήθηκε από 808 εκ. ευρώ αρχικά σε 1,105 δισ. ευρώ, οι ασφαλιστικές εισφορές Υγείας θα είναι δραματικά μειωμένες λόγω της ανεργίας και των λουκέτων στα μαγαζιά. Οι προϋπολογισμένες εισφορές θα ανέλθουν σε 4,355 δισ. ευρώ, έναντι 4,634 δίσ. το 2012. Υπάρχει, δηλαδή, μια συνολική μείωση των εισφορών κατά 6%. Μάλιστα, όταν οι εισφορές των εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΟΑΕΕ δεν μπορούν να καταβάλλουν εισφορές (σύνταξης και Υγείας) οι 330.000 απ' τους 780.000 ασφαλισμένους του Οργανισμού. Ειδικότερα το 74% χρωστά πάνω από 20.000 ευρώ για εισφορές στον ΟΑΕΕ.