Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Ο τίτλος αντισωμάτων και το μέγεθος ενός πραξικοπήματος

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα atpreveza

Του Σπύρου Μπρίκου  (Ιατρού Βιοπαθολόγου)

Η επονομαζόμενη χυμική ανοσιακή απάντηση (η λέξη προέρχεται από τους «χυμούς» δηλαδή το πλάσμα ή τον ορό) μεσολαβείται από τα αντισώματα, τα οποία έχουν σαν στόχο την καταστροφή των αντιγόνων που προκάλεσαν την παραγωγή τους.
Αν τα αντισώματα που κυκλοφορούν στον οργανισμό τα διαχωρίσουμε με βάση την αντιγονική τους ειδικότητα ,υπάρχουν περίπου δέκα εις την εντεκάτη διαφορετικά μόρια αντισωμάτων.
Η ειδική ανοσολογική απόκριση δημιουργείται φυσιολογικά όταν ο οργανισμός εκτεθεί σε ξένα αντιγόνα. Η διαδικασία αυτή λέγεται ανοσοποίηση και η μορφή αυτή της ανοσίας λέγεται ενεργός ανοσία. Ειδική ανοσολογική απάντηση επιτυγχάνεται επίσης μεταφέροντας κύτταρα ή ορό ενός ατόμου με ενεργό ανοσία σε ένα άλλο άτομο.Το δεύτερο άτομο ανοσοποιείται έτσι κατά ενός δεδομένου αντιγόνου, χωρίς να έχει εκτεθεί σε αυτό. Η μορφή αυτή λέγεται παθητική ανοσία. Η παθητική ανοσοποίηση ενός ατόμου είναι πολύ χρήσιμη μέθοδος αντιμετώπισης αντιγόνων, που είναι δυνητικά επικίνδυνα για τη ζωή του ατόμου.Τέτοια αντιγόνα περιέχονται π.χ στα δηλητήρια των φιδιών.
Αν στη φύση υπάρχουν δηλητηριώδη φίδια τότε στην κοινωνία εκκολάπτονται εύκολα τα αυγά τους. Η παθητική ανοσία σε αυτή την περίπτωση μπορεί να επιτευχθεί στα παιδιά με μετάγγιση ιστορικής γνώσης στα σχολεία για να μην χρειαστεί ενεργός ανοσοποίηση μέσω έκθεσης στο αντιγόνο (βλαπτική ουσία) ή μέσω εμβολιασμού.
Τι γίνεται όμως τώρα με τον ενήλικο πληθυσμό; Υπάρχει ένας υψηλός τίτλος αντισωμάτων μέσα στο συνολικό ελληνικό πληθυσμό. Ο τίτλος αυτός αναπτύχθηκε ενεργητικά μέσω της έκθεσης του πληθυσμού σε βασανιστήρια, φυλακίσεις, εξορίες.
Ένας καταπιεσμένος λαός που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στο φασισμό , έχει αν μη τι άλλο ισχυρό Ανοσολογικό Προφίλ και έναν τίτλο αντισωμάτων που ολοένα και αυξάνει από τις επαναλαμβανόμενες εκθέσεις του στα βλαπτικά αντιγόνα του σκοταδισμού, του μισανθρωπισμού και της αποκτήνωσης.
Όποτε στην ιστορία του ο τίτλος των αντισωμάτων έπεφτε σε χαμηλά, ενδεχομένως μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, υπήρχε το ετοιμοπόλεμο κύτταρο μνήμης που ανέσταινε τον εξουθενωμένο οργανισμό και το αδύναμο σώμα της ελληνικής κοινωνίας.
Έχουν περάσει οριακά λίγες δεκαετίες από τα παρατεταμένα ερεθίσματα της επταετίας του σκότους και η γλώσσα των ιδεών, της παιδείας και της ελευθερίας πάει ακόμα ροδάνι.
Μιλάμε για πολλά ακόμα όρθια εγκεφαλικά κύτταρα μνήμης σε εφεδρεία, σε έναν λαό που σήκωσε για δύο φορές τα όπλα και όρθωσε νικηφόρα το ανάστημά του.
Το καινούριο Πραξικόπημα των ημερών μας δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από παλαιότερα πραξικοπήματα. Νόμοι για την Υγεία εμπνευσμένοι από τη χούντα. Εργασιακός μεσαίωνας. Βασανιστήρια και απάνθρωπα πειράματα σε νέα παιδιά. Εγκλήματα κατά του Άλλου (του διαφορετικού στο χρώμα, στη σκέψη, στην ιδιότητα).
Όσο όμως μεγαλύτερη η ένταση και το μέγεθος του πραξικοπήματος τόσο μεγαλύτερος και ο τίτλος των αντισωμάτων... τόσος όσο η Αντίσταση να καθίσταται πια Ιατρικώς ο μονόδρομος της Θεραπείας