Το νέο φαινόμενο. Όλο και περισσότεροι γιατροί έρχονται πλέον αντιμέτωποι με ασθενείς που- πριν καν τους εξετάσουν- έχουν πληκτρολογήσει τα συμπτώματά τους στο google και έχουν κάνει διάγνωση. Έχουν καταλήξει σε μια σειρά πραγματικά τρομακτικών σεναρίων και ο γιατρός εκτός από την εξέταση και τη διάγνωση θα πρέπει να καθησυχάσει τους φόβους τους, επιχειρηματολογώντας πολύ πειστικά.
Η ιατρική κοινότητα δεν είναι και πολύ ευτυχής με αυτό. Καταρχήν διπλασιάζει τον όγκο δουλειάς της. Αλλάζει τη σχέση μεταξύ ιατρού και ασθενή και εν τέλει θεωρούν ότι τρώει πολύ περισσότερο χρόνο από όλους. Ομως υπάρχουν και αυτοί που βλέπουν με καλό μάτι το googling.
Οι πιο ανεκτικοί θεωρούν ότι η σχέση ιατρού ασθενή μπαίνει σε πιο σωστό πλαίσιο. Επιπλέον, έχουν πολλά παραδείγματα ασθενών που όντως βοήθησαν στη διάγνωση, έχοντας εντοπίσει σωστά τα συμπτώματά τους στο internet. Ας δούμε λένε οι ίδιοι, το φαινόμενο αυτό ως μια αρχή για την εδραίωση νέας σχέσης με τους ασθενείς. Όπως υποστηρίζουν, οι ασθενείς το κάνουν ήδη και δεν πρόκειται να σταματήσουν. Άρα γιατί να μην τους κατευθύνουμε στα σωστά sites όπου μπορούν όντως να επιμορφωθούν και να αποκτήσουν περισσότερη γνώση; Αυτό διευκολύνει και στην τήρηση των οδηγιών μας, καταλήγουν.
Οι πιο σκληροπυρηνικοί βέβαια δε βλέπουν με καλό μάτι την αμφισβήτηση της αυθεντίας τους. Θεωρούν πως ο μέσος χρήστης/ασθενής δεν έχει τα προσόντα για να εντοπίσει τη σωστή πληροφόρηση. Ακόμα κι έτσι λέει η άλλη πλευρά, καλό είναι να συζητάμε με τον ασθενή το πως και που βρήκε τις πληροφορίες. Κάπως έτσι προχωράμε όλοι ένα βήμα παραπέρα σε ότι αφορά τη γνώση.
Βέβαια κανείς δεν αμφισβητεί ότι το φαινόμενο cyberchondria δεν είναι το καλύτερό τους, αλλά υποχόνδριοι υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα, απλώς θα είναι πια hi tech!
Πηγή ΟΤΕΝΕΤ portal