Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Πρόταση για εργασία με 2 ευρώ την ώρα!

Ολοταχώς προς μισθούς… Πακιστάν

Πρόταση για εργασία  με 2 ευρώ την ώρα! Τουτέστιν 16 ευρώ μεικτά μεροκάματο!

Ο εργασιακός μεσαίωνας ήταν  ήδη και πολύ καιρό εδώ.
Σήμερα γενικεύεται.
Και δεν είναι μόνο οι περιβόητες επιχειρησιακές συμβάσεις, με μεροκάματα και μισθούς πολύ κάτω από τα κατώτερα όρια  της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, που σκάνε η μια πίσω από την άλλη αυτές τις ημέρες .
Δεν είναι μόνο η μαύρη εργασία των μεταναστών.
Είναι  και η μαύρη εργασία των ιδιωτικών  συνεργείων που καλύπτουν  βοηθητικές συνήθως υπηρεσίες σε διάφορους οργανισμούς. Αυτή είναι πολλές φορές δίπλα μας, μπροστά μας  και μάλιστα εδώ και αρκετά χρόνια.
Τέτοια είναι η εργασία στα ιδιωτικά συνεργεία που έχουν αναλάβει την καθαριότητα και τη φύλαξη των νοσοκομείων.
Συμβάσεις που υπογράφονται ανάμεσα στις Διοικήσεις των νοσοκομείων και στους ιδιώτες επιχειρηματίες εργολάβους και που στοιχίζουν στο Ελληνικό Δημόσιο  πολύ περισσότερο από ότι θα στοίχιζαν αν το ίδιο το νοσοκομείο προσελάμβανε μόνιμο προσωπικό. Συμβάσεις στις οποίες η εργατική νομοθεσία καταστρατηγείται ασύστολα σε όλες τις εκφάνσεις της.
Τα γράφουμε αυτά , τα έχουμε ξαναγράψει, με αφορμή κάποια δεδομένα που είδαν το φως της δημοσιότητας  σχετικά με το προσωπικό φύλαξης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.(κλικ εδώ)

Στην ανεργία βρέθηκαν με τον ερχομό του 2011 οι οχτώ εργαζόμενοι στην ιδιωτική εταιρεία φύλαξης του νοσοκομείου Μεσολογγίου, καθώς την «εργολαβία» ανέλαβε άλλη εταιρεία.
Παρά την πρακτική που ακολουθούταν για αρκετά χρόνια σε ανάλογες περιπτώσεις, ο νέος «εργολάβος» έκανε πρόταση στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να εργάζονται αλλά με μειωμένες αποδοχές.
Συγκεκριμένα πρότεινε να εργάζονται με ωριαία αποζημίωση ύψους 2€!!! Πρόταση η οποία όπως είναι προφανές δεν έγινε δεκτή από τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να οδηγηθούν στο ταμείο ανεργίας…

Το έχουμε επαναλάβει από αυτό εδώ το ιστολόγιο.
Οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, μαζί με τα άλλα αιτήματά τους ,πρέπει να θέσουν επιτακτικά το αίτημα και να αγωνιστούν   για την άμεση κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης μέσα σε αυτά , για την απομάκρυνση των ιδιωτικών συνεργείων, για την πρόσληψη με μόνιμη απασχόληση προσωπικού και στις υπηρεσίες καθαριότητας και φύλαξης  με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά  και ασφαλιστικά δικαιώματα.