Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Τροχιοδεικτικές βολές


Κάθε φορά που θέλουν να δοκιμάσουν την κοινή γνώμη ή να δημιουργήσουν  το κατάλληλο κλίμα  βάζουν τον Πάγκαλο να ρίξει …τις τροχιοδεικτικές βολές.
Όλοι μας σίγουρα θα έχουμε στο νου μας και κάποιο περιστατικό.

Έτσι και έγινε και με τη μονιμότητα των Δημοσίων Υπαλλήλων.(κλικ εδώ)

Για να δούμε τι ακριβώς λέγει ο Δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας που ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μαζί:

Άρθρο 101
Διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης θέσης
1. Σε διαθεσιμότητα τίθεται αυτοδίκαια ο υπάλληλος του οποίου καταργήθηκε η θέση, εφόσον δεν μεταταγεί σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 154 του παρόντος.
2. Η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα (1) έτος, μετά την πάροδο του οποίου ο υπάλληλος απολύεται

Και τι λέει το άρθρο 154 ;

Άρθρο 154
Απόλυση λόγω κατάργησης θέσης
1. Ο υπάλληλος απολύεται, αν καταργηθεί η θέση στην οποία υπηρετεί.
2. Αν καταργηθούν ορισμένες μόνο θέσεις του ίδιου κλάδου, απολύονται οι υπάλληλοι οι οποίοι συγκεντρώνουν τα λιγότερα ουσιαστικά προσόντα, ύστερα από απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου. Κατά της απόφασης αυτής επιτρέπεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
3. Τα ανωτέρω ισχύουν και σε περίπτωση κατάργησης θέσεων μετά από συγχώνευση κλάδων ή υπηρεσιών.
4. Οι κατά τις ανωτέρω διατάξεις προς απόλυση υπάλληλοι δικαιούνται, με αίτηση τους, να μεταταγούν σε κενή οργανική θέση άλλης δημόσιας υπηρεσίας ή Ν.Π.Δ.Δ.. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και η διαδικασία μετάταξης.
5. Ο υπάλληλος δικαιούται να επαναδιοριστεί, αν επανασυσταθεί η ίδια ή όμοια θέση μέσα σε ένα (1) έτος από την απόλυση του.

Άρα λοιπόν ο Πάγκαλος μίλησε με βάση την ισχύουσα  …. «νομιμότητα» και κατα κάποιο τρόπο είπε τα αυτονόητα με βάση αυτή τη "νομιμότητα" !
Βέβαια ο Πάγκαλος, με το ιδιαίτερό του στυλ, προϊδέασε και για τα επερχόμενα , ότι  δηλαδή στα πλαίσια του "προγράμματος σταθερότητας" η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μια ευρείας κλίμακα συγχώνευση ή  και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών ή και παραχώρησή τους στον ιδιωτικό τομέα και ότι βέβαια θα υπάρξει ένα μεγάλο πλεόνασμα  δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορέσει να «απορροφηθεί»  σε άλλες θέσεις του Δημοσίου  και που θα πρέπει μόνο του…. να αναζητήσει κάπου αλλού την τύχη του. Δηλαδή θα απολυθεί με βάση τις  διατάξεις του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα!!!

 Προσέξετε τώρα πώς θολώνει τα νερά  στη προσπάθειά του «να μπαλώσει» τα πράγματα  ο Πεταλωτής στη σημερινή ενημέρωση  των πολιτικών συντακτών (κλικ εδώ) αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης θέσεων άρα και άρσης της μονιμότητας και απόλυσης:

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Και μια άλλη ερώτηση. Ο κ. Πάγκαλος χθες, άφησε ανοιχτό, κατά κάποιο τρόπο, το θέμα άρσης μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Και ήδη και εσείς, απ` ό,τι πληροφορούμαι στο κανάλι 1 του Πειραιά, αφήσατε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο. Τελικά, τι γίνεται; Η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη; Και όταν λέτε ότι αν καταργηθεί μια θέση, μπορεί να καταργηθεί και ο δημόσιος υπάλληλος, ποιους εννοείτε; Αυτούς που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου ή ορισμένου χρόνου;
ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: Νομίζω ότι και από την ερώτησή σας το "κατά κάποιο τρόπο" που είπατε, είναι σαφές ότι δείχνει και την απάντηση. Δεν τίθεται θέμα άρσης μονιμότητας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Όποιος διαβάσει τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου με προσοχή, πραγματικά δεν βλέπει ότι υπάρχει αμφισβήτηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων. Ο κ. Πάγκαλος είπε τα αυτονόητα: Όταν υπάρχει θέση, τότε δεν τίθεται θέμα μονιμότητας. Όταν αίρεται η θέση, σαφώς και τίθεται. Αλλά, μιλάμε για τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν έχουν μονιμότητα. Όποιος δημόσιος υπάλληλος υπηρετεί σήμερα στο δημόσιο, δεν έχει να φοβηθεί απολύτως τίποτα. Η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη με τον τρόπο που την κατοχυρώνει το Σύνταγμα. Δεν τίθεται κανένα ζήτημα άρσης ή αμφισβήτησής της.

 Κατά τον ίδιο τρόπο αλλά με άλλο στυλ απάντησε και  η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (κλικ εδώ):
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ήθελα να ρωτήσω εάν συζητά η κυβέρνηση το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.»
 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Δεν τίθεται, αυτήν τη στιγμή, τέτοιο ζήτημα.»

Παρεμπιπτόντως η Υπουργός Υγείας   ανέφερε ότι επίκειται τις επόμενες μέρες η παρουσίαση της νέας λίστας φαρμάκων , ότι ψάχνουν ακόμη(!) να βρουν τρόπους διακανονισμού του υπολοίπου 5 δις χρέους στις  εταιρείες και στα χνάρια του προηγούμενου Υπουργού Υγείας επανέλαβε:
 «Συνεχίζονται οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως επίσης, και το να ενεργοποιούμε συνεχώς μονάδες εντατικής θεραπείας.»
 ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, σε ό,τι αφορά τα χρέη των νοσοκομείων;»
 Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει και μία επιτροπή κοινή ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε μια πλήρη πιστοποίηση των χρεών και με τη στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε και η πρώτη αποπληρωμή του 1,2 δις. Παραμένει, όμως, το ποσό των 5δις στο τραπέζι, για το οποίο αυτή η επιτροπή, προσπαθεί τώρα να βρει τρόπους διακανονισμού
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία όλη, με τα χρέη στα νοσοκομεία, και με τα φάρμακα;»
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Ήδη στους πρώτους τέσσερις μήνες, έχουμε πετύχει πράγματα.»
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πότε θα εφαρμοστεί αυτή η λίστα;»
Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Να παραδεχτώ ότι η λίστα, στο τέλος της εφαρμογής της, το 2004, είχε αρχίσει και είχε και προβλήματα, γιατί θέλω να είμαι δίκαιη. Η κατάργησή της, όμως, από τη Νέα Δημοκρατία, το 2006, επέφερε ένα κόστος 2,5 δις στα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα λίστα, την οποία θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες, θα έχει κριτήρια αφ’ ενός επιστημονικά, αλλά αφ’ ετέρου και οικονομικά, προκειμένου, τα φάρμακα μπαίνοντας στη λίστα, να έχουν μια χαμηλότερη τιμή, και να μην μένει απλώς σε μια αρχική τιμή, αλλά να γίνονται τακτικές ανακοστολογήσεις.»