Από «Το Βήμα»
Η υπουργός Υγείας μπλοκάρισε έπειτα από διαμαρτυρίες υποψηφιότητες που συνδέονταν με συγκεκριμένα στελέχη του ΠαΣοΚ
Στο στάδιο των πολιτικών διαβουλεύσεων βρίσκεται ακόμη η επιχείρηση αντικατάστασης των διοικητών των νοσοκομείων. Επειτα από πιέσεις κομματικών παραγόντων, εντάσεις ανάμεσα στους βουλευτές και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και μια διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης η οποία διήρκεσε πάνω από τέσσερις μήνες η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου καλεί από την περασμένη Τετάρτη βουλευτές στο γραφείο της και συζητεί μαζί τους τα πρόσωπα που έχουν επιλεγεί. Παρ΄ ότι έχει δεχθεί πολλά πυρά για την πολύμηνη καθυστέρηση η κυρία Ξενογιαννακοπούλου δεν δείχνει να βιάζεται. Μέχρι στιγμής έχει καλέσει τους βουλευτές της Μεσσηνίας, της Ηλείας, της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας, τους ενημέρωσε ανά νομό για τη λίστα με τους επιλεγέντες και τους ζήτησε τις παρατηρήσεις τους. Η «τρίτη φάση» της διαβούλευσης, όπως την αποκαλεί η υπουργός Υγείας, είχε ως αποτέλεσμα να ασκηθεί βέτο για τον συνεργάτη υφυπουργού, για τον σύζυγο υποψήφιας υπουργού και για γραμματέα Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, ο οποίος είχε αποχωρήσει θορυβωδώς από το κόμμα πριν από δύο χρόνια. Από μιαν άποψη η αυξημένη προσοχή ίσως να μετριάσει τις εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Λέγεται ότι επί έναν μήνα η λίστα με τα προτεινόμενα πρόσωπα πηγαινοερχόταν μεταξύ Αριστοτέλους (όπου βρίσκεται το υπουργείο Υγείας) και Μεγάρου Μαξίμου εξαιτίας των ασφυκτικών πιέσεων όσων στελεχών δεν κατάφεραν να επιβιβασθούν σε άλλα βαγόνια της εξουσίας. Οι βουλευτές των τεσσάρων νομών ανέφεραν πάντως ότι στην κορυφή της λίστας βρίσκονται πρόσωπα επιλεγμένα με αυστηρά κριτήρια και ότι έχουν μείνει εκτός ηχηρά ονόματα των τοπικών κοινωνιών.
Ε ίναι άγνωστο όμως πόσο καιρό ακόμη θα διαρκέσει η διαδικασία, αφού θα πρέπει να κληθούν όλοι οι βουλευτές στο γραφείο της υπουργού, να καταγραφούν οι ενστάσεις τους για τα πρόσωπα, να αποσταλούν οι λίστες με τις παρατηρήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και να λάβουν την τελική έγκριση. Το θέμα δεν εί ναι απλό. Πρόκειται για την αντικατάσταση περίπου 250 προσώπων από τα διοικητικά συμβούλια των νοσοκομείων, τα οποία υπολειτουργούν εδώ και αρκετούς μήνες.
Σ ε ποια οικονομική κατάσταση θα βρουν οι νέοι διοικητές τα νοσοκομεία κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει ενώ ήδη τα χρέη τους υπολογίζονται σε 6,2 δισ. ευρώ. Καταγγελίες για απευθείας αναθέσεις προμηθειών στις οποίες προχώρησαν ορισμένοι από τους σημερινούς διοικητές έχουν καταλήξει στο γραφείο της υπουργού Υγείας. Και αν δεν ελεγχθούν τα οικονομικά των νοσοκομείων, απειλούν να ανοίξουν μαύρη τρύπα στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Τουλάχιστον όμως θα έχουν λεπτομερώς καταγεγραμμένες τις προμήθειες των προηγούμενων πέντε ετών, μια δουλειά που γίνεται με το χέρι σε κάθε αποθήκη και φαρμακείο του κάθε νοσοκομείου χωριστά από μεικτή επιτροπή των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών.
Ενδεικτική της ανησυχίας αλλά και της δυσαρέσκειας που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα για τις αργές διαδικασίες του υπουργείου Υγείας είναι η χθεσινή ερώτηση που κατέθεσαν 15 βουλευτές του ΠαΣοΚ προς την κυρία Ξενογιαννακοπούλου για την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ). Την ερώτηση υπογράφουν οι κκ. Δ. Κρεμαστινός, Ηλ. Μόσιαλος , Μ. Σκουλάκης, Κ. Καρτάλης , Π. Κουκουλόπουλος, Χρ. Πρωτόπαπας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος , Μιχ. Κατρίνης, η κυρία Μιλένα Αποστολάκη, κ.ά.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι ενώ η ηγεσία του υπουργείου επί ΝΔ προχώρησε σε σύσταση της ΕΠΥ με στόχο να εξοικονομούνται 500 εκατ. ευρώ ετησίως, η κυρία Ξενογιαννακοπούλου τον Ιανουάριο ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι την περασμένη χρονιά δεν υπήρχε εγκεκριμένο ετήσιο πρόγραμμα προμηθειών για τα νοσοκομεία με συνέπεια τα χρέη τους να εκτροχιασθούν. Ετσι οι βουλευτές ερωτούν αν η υπουργός σκοπεύει να διατηρήσει την ΕΠΥ ή αν θα κάνει αλλαγές και πόσο κοστίζει στο κράτος η λειτουργία της (αμοιβή προέδρου και μελών της Επιτροπής).
Σχόλιο
Στο τέλος φαίνεται ότι το συμπέρασμα θα είναι το «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»!
Ας τα βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά για να μην έχουμε και αυταπάτες.
Θέμα 1ον.Η θέση του Διοικητή σε νοσοκομείο είναι μια πολιτική θέση, με την έννοια ότι όταν κάποιος διαφωνεί με το πολιτικό πλαίσιο του κυβερνώντος κόμματος για τη υγεία είναι λογικό ότι δεν θα μπορεί να ασκήσει διοίκηση σε νοσοκομείο μέσα σε αυτό το πλαίσιο. ΄Η ακόμα και να το καταφέρει, θα το κάνει με μισή καρδιά.
Θέμα 2ον .Η άσκηση διοίκησης σε ένα νοσοκομείο απαιτεί από τον υποψήφιο ορισμένα μίνιμουμ τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Τη θεωρητική κατάρτιση του υποψηφίου σε θέματα Διοίκησης Μονάδων Υγείας,(γιατί άλλο άσκηση διοίκησης σε γνωστή τράπεζα ή ιδιωτική εταιρεία ή θέση προϊσταμένου σε ένα οργανισμό και άλλο η άσκηση διοίκησης σε μια μονάδα υγείας-οι λόγοι προφανείς) , την πιθανή προηγούμενη θετική εμπειρία του σε ανάλογες θέσεις.
Ερώτημα μετά από όλα αυτά.
Δεν είχε υπόψη του το ΠΑΣΟΚ 140 στελέχη με τα ανάλογα προσόντα;
Γιατί όλη αυτή η θεατρικού τύπου διαβούλευση και η βιογραφικoλογία;
Το συμπέρασμα είναι πολύ απλό
3000 ευρώ τουλάχιστον μισθός +….τα έξτρα+… (Θου Κύριε φυλακήν τω στόματί μου) + η εγγραφή στο βιογραφικό προϋπηρεσίας άσκησης διοίκησης + το prestige και η αναγνωρισιμότητα που εγγράφει υποθήκες για μελλοντική διεκδίκηση κάποιας άλλης «καλύτερης» θέσης ή και βουλευτική υποψηφιότητα + όλο και κάποιο ρουσφετάκι κλπ κλπ .
Γι αυτό και οι μνηστήρες πολλοί.
Βέβαια για να μην είμαστε και άδικοι, πάντα υπάρχουν και ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις που …δυναμώνουν όμως την ισχύ του κανόνα.
Εν κατακλείδι.
Βρε παιδιά διορίστε τους ανθρώπους να τελειώνουμε.