Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Για τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στα νοσοκομεία


Με αφορμή τη λειτουργία 77 κρεβατιών ΜΕΘ  και τη στελέχωσή τους με προσωπικό με δελτία παροχής υπηρεσιών και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διεξήχθη συζήτηση στη Βουλή μετά από επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Νικολάου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ζήτησε:
1. Να μονιμοποιηθούν άμεσα όλοι οι γιατροί και νοσηλευτές που έχουν προσληφθεί με το καθεστώς των συμβάσεων και του δελτίου παροχής υπηρεσιών, καθώς και οι επικουρικοί.
2. Να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις και να προσληφθεί όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε κρεβάτια Μ.Ε.Θ. από το δημόσιο σύστημα.


Κατά τη απάντησή  της η Υπουργός «δικαιολόγησε» τις   διαδικασίες που ακολουθήθηκαν,  με τη θέση ότι  επιβλήθηκαν από την ανάγκη άμεσης στελέχωσης  αυτών των κλινών ΜΕΘ.
Ένα τμήμα της  νοσηλευτικής στελέχωσή τους   έγινε  με μόνιμο προσωπικό μέσω των κυλιόμενων πινάκων του ΑΣΕΠ, δηλαδή μέσω επιλαχόντων προηγούμενων διαγωνισμών.
Ένα άλλο τμήμα της στελέχωσής τους έγινε με  εξάντληση των πινάκων επικουρικού  προσωπικού (νοσηλευτικού και ιατρικού), που διατηρούνται  από τις ΔΥΠΕ,  πάντα βέβαια με την επιφύλαξη ότι ειδικά το ιατρικό προσωπικό έπρεπε να ανήκει σε ειδικότητες που μπορούν να στελεχώσουν τις ΜΕΘ.
Έτσι προσλήφθηκαν 170 νοσηλευτές και 13 γιατροί.
Τις υπόλοιπες 15  θέσεις γιατρών τις πήραν μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ  φροντίζοντας, κατά την Υπουργό,  να έχουν τα ίδια μισθολογικά δικαιώματα με τους επικουρικούς γιατρούς, δηλαδή μισθό επιμελητή Β΄, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και τις ίδιες προβλέψεις για επιδόματα και εφημερίες,
Ταυτόχρονα επειδή  όπως είπε η Υπουργός ανοίγουν 93  θέσεις γιατρών, οι οποίες θα προκηρυχτούν κατά προτεραιότητα για τις ΜΕΘ, οι νεοπροσληφθέντες γιατροί με επισφαλείς θέσεις στις ΜΕΘ, θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τα χαρτιά τους και με την εμπειρία η οποία θα ληφθεί υπόψη, να μπορέσουν κατά προτεραιότητα και αυτοί να συμμετάσχουν στην προκήρυξη   εκτιμώντας ότι οι περισσότεροι θα μπορέσουν και να μονιμοποιηθούν, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ,  στην δευτερολογία του,  ανέφερε  ότι:
*Αυξάνεται το χάσμα ανάμεσα στην έκταση και τη γιγάντωση των αναγκών υγείας και το βαθμό ικανοποίησής τους και ότι  η επίκληση προβλημάτων (εκτάκτων αναγκών)  χρησιμοποιείται για να νομιμοποιείται ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά ο κατακερματισμός των εργασιακών σχέσεων.

*Δεν υπάρχει προγραμματισμός ή σχεδιασμός για το σύνολο και την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε πανεθνικό και πανελλαδικό επίπεδο που καταγράφεται έλλειψη χιλίων πεντακοσίων κρεβατιών ΜΕΘ
*H τακτική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αντιπροσωπεύει μέχρι και το 8%, μόλις, των συνολικών εσόδων των κρατικών νοσοκομείων. Ότι μέχρι και το 90% των εσόδων των κρατικών νοσοκομείων είναι πληρωμές ασφαλιστικών ταμείων.
 *Τα κενά στον τομέα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας είναι πεδίο για ορεκτικούς μεζέδες ποσοστών κέρδους για τους επιχειρηματικούς ομίλους


ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ξ΄
Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010