Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2012

Χοσέ Μαρία Γκαλβάν: «Αγωνιζόμαστε για δημόσια υγεία, όχι για τα χρήματα»


Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα  « Η Εφημερίδα των Συντακτών»

Συνέντευξη στην Εριέττα Καλοφώνου

«Μακάρι το πρόβλημά μας να γίνει γνωστό και στην Ελλάδα και να βοηθήσουμε να σφυρηλατηθεί μια κοινή δράση στην Ευρώπη για την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων». Ο Χοσέ Μαρία Γκαλβάν Ρομάν είναι Ισπανός γιατρός, ένας από τους πολλούς που συμμετέχουν στη λεγόμενη «Λευκή Παλίρροια», το κίνημα διαμαρτυρίας των γιατρών και των νοσηλευτών στη Μαδρίτη κατά των γενναίων περικοπών που ετοιμάζει η τοπική κυβέρνηση.

Είναι 27 χρόνων και ειδικεύεται στην παθολογία στο νοσοκομείο «La Princesa», το οποίο είναι υποψήφιο προς ιδιωτικοποίηση. «Αυτή η απεργία», μας λέει, «είναι η απάντησή μας στο νομοσχέδιο το οποίο προωθεί η τοπική κυβέρνηση και περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων που θεωρούμε αντίθετα με τις αρχές του δημόσιου συστήματος υγείας, όπως η μεταβίβαση της διοίκησης έξι νέων νοσοκομείων σε ιδιώτες, η ιδιωτικοποίηση του 10% των κέντρων υγείας, η μείωση του προϋπολογισμού για την επόμενη χρονιά πάνω από το 20%, καθώς και η θέσπιση πάγιου ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

- Αν εφαρμοστεί το νομοσχέδιο, τι θα αλλάξει για νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς;

Η συνολική παροχή περίθαλψης θα ελαττωθεί λόγω της μείωσης των πόρων, αλλά και της ιδιωτικοποίησης έξι νοσοκομείων: ασθενείς με σοβαρά νοσήματα, που επιφέρουν, επομένως, μεγαλύτερη σπατάλη πόρων, θα μεταφέρονται από τα ιδιωτικοποιημένα στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς θα θεωρούνται «δαπανηροί», επιβαρύνοντας με αυτό τον τρόπο τα εναπομείναντα δημόσια νοσοκομεία. Κάτι άλλο που μας ανησυχεί, είναι η συμμετοχή των ασθενών στα έξοδα.
Όλοι, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους, πρέπει να καταβάλλουν 1 ευρώ ανά συνταγή. Πολλά άτομα χαμηλού εισοδήματος που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες θα πάψουν να αγοράζουν τα φάρμακά τους, με ό,τι σημαίνει αυτό για την υγεία τους. Κι αυτό είναι το σημείο-κλειδί του αγώνα μας: εμείς δεν διεκδικούμε καλύτερες απολαβές, αλλά για τη διατήρηση ενός συστήματος υγείας που έχει αποδειχθεί καθ” όλα επιτυχημένο.

- Θα συνεχίσετε τις κινητοποιήσεις αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση;

Οι πολίτες μας υποστηρίζουν και συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις πρωτοβουλίες μας. Η απεργία μας θα συνεχιστεί επ” αόριστον, έως ότου υπάρξει δέσμευση για διάλογο. Έχει ιδρυθεί μια ενιαία πλατφόρμα με όλες τις υγειονομικές οργανώσεις (γιατρών, νοσηλευτών, ασθενών…) για να παίξει τον ρόλο του μεσολαβητή με την τοπική κυβέρνηση. Αν δεν εισακουστούμε, θα προσφύγουμε στο υπουργείο Υγείας.

- Πιστεύετε ότι η «Λευκή Παλίρροια» μπορεί να εμπνεύσει και άλλες επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας;

Εμείς δεν ήμασταν οι πρώτοι που αντέδρασαν στις περικοπές. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στη λεγόμενη «Πράσινη Παλίρροια», ενώ έχουν κινητοποιηθεί και άλλοι κλάδοι: δικαστικοί, πυροσβέστες, άνθρωποι που απειλούνται με εξώσεις από τα σπίτια τους…
Είναι πολύ πιθανό όλα αυτά τα κινήματα να ενωθούν σε μια ενιαία μορφή διαμαρτυρίας, για να ακουστούμε καλύτερα. Γιατί, μας ενώνει κάτι κοινό: δεν παραπονιόμαστε απλώς. Έχουμε καλύτερες προτάσεις από αυτές που θέλουν να μας επιβάλουν.