Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ


Την Παρασκευή 30/11/12 ο Σύλλογος Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Πρέβεζας συμμετείχε,  μαζί με συλλόγους από νοσοκομεία της Επαρχίας (Μεσολόγγι, Ικαρία, Νάξος, Λήμνος ) αλλά και των Αθηνών,  σε συλλαλητήριο στο Υπουργείο Υγείας.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν επίσης  εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου το Συλλόγου μας, μαζί με άλλες αντιπροσωπείες σωματείων νοσοκομείων της επαρχίας  ,  συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Π. Καλλίρη

Στην παρέμβασή  μας θέσαμε 4 ζητήματα
1.Την αντίθεση μας στις συγχωνεύσεις –συνενώσεις-καταργήσεις νοσηλευτικών μονάδων του ΕΣΥ και  βεβαίως την αντίθεση μας στα αντίστοιχα σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας  για υποβάθμιση  του  Νοσοκομείου Πρέβεζας.
2.Την ανάγκη χρηματοδότησης των νοσοκομείων  από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς  και τις προκαλούμενες από την υποχρηματοδότηση ελλείψεις αναλώσιμου και μη υγειονομικού υλικού,  που απαξιώνουν τα νοσοκομεία.
3.Την ανάγκη στελέχωσης του νοσοκομείου μας  με μόνιμο προσωπικό .Του επισημάναμε τη μείωση 30% σε δυο χρόνια του νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου μας  και 25% του ιατρικού προσωπικού
4.Θέσαμε το αίτημα της δωρεάν και πλήρους ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και  περίθαλψης των ανέργων - ανασφάλιστων –οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας.

Ο κ. Γενικός Γραμματέας
1.Εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις νοσηλευτικών μονάδων με «γεωγραφικά κριτήρια» όπως χαρακτηριστικά είπε, με εξαίρεση τα νοσοκομεία νησιωτικών περιοχών για τα οποία, όπως ανέφερε,  η κυβέρνηση σκέπτεται να  τροποποιήσει το νόμο του πρώην υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου ώστε να μην υπάρξουν εκεί συγχωνεύσεις και όπου υπάρξουν να αρθούν.
2. Δεν απάντησε στο ζήτημα της ανάγκης χρηματοδότησης .
3. Στο αίτημα για προσλήψεις μονίμου εξειδικευμένου  προσωπικού απάντησε ότι θα προσληφθούν περίπου 770 συμβασιούχοι (μη ιατρικό προσωπικό) ορισμένου χρόνου (επικουρικοί) για τα νοσοκομεία της Ελλάδας  και θα αξιοποιηθούν κάποιες από τις  2000-2500 … «διαθεσιμότητες»  από τους Δήμους κλπ!
4.Στο αίτημα της πλήρους και δωρεάν κάλυψης των  ανέργων - ανασφάλιστων –οικονομικά αδύνατων συμπολιτών μας, απάντησε ότι επίκειται εξαγγελία του Υπουργού Υγείας για τη χορήγηση σε αυτούς  ενός κουπονιού (voucher)  παροχής υπηρεσιών υγείας ετησίως, χωρίς όμως να μας προσδιορίσει το ποσό του κουπονιού , τις υπηρεσίες υγείας που αυτό θα καλύπτει, καθώς και  τα κριτήρια  με τα οποία θα χορηγηθεί.
Ήδη λίγες μέρες μετά ο υπουργός εξήγγειλε την  παροχή ενός «Εισιτηρίου Ελεύθερης Πρόσβασης» ετήσιας διάρκειας σε ανασφάλιστους, μακροχρόνια άνεργους, από κονδύλια του ΕΣΠΑ και για την περίοδο 2013-2015, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές ποιες ακριβώς  παροχές  υγείας θα καλύπτει. Θα αφορά περίπου 100.000 δικαιούχους ετησίως, όταν  οι έχοντες την ανάγκη μακροχρόνια άνεργοι έχουν ξεπεράσει τις 680.000 και ο ολικός αριθμός ανέργων ανέρχεται σε πάνω από 1.200.000. Δηλαδή ασπιρίνες…

Μετά τη συνάντησή μας με τον  Γενικό Γραμματέα  του Υπουργείου Υγείας ακολούθησε μαχητική  πορεία στους δρόμους του κέντρου της Αθήνας

Εκτίμηση μας είναι ότι το επόμενο διάστημα  θα συνεχιστεί και θα ενταθεί η αντιλαϊκή πολιτική συγκυβέρνησης και τρόικας που υποβαθμίζει, απαξιώνει και συρρικνώνει  το  όποιο Δημόσιο Σύστημα  Υγείας  και τις μονάδες του (Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας)  και μεταβιβάζει το κόστος της  ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις τσέπες των πολιτών. Εξ άλλου υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις που έχουν συναποφασιστεί   και συνυπογραφεί από την κυβέρνηση  και την τρόικα.
Ήδη με τις συνεχείς αποχωρήσεις εξειδικευμένου προσωπικού από τα νοσοκομεία λόγω συνταξιοδότησης, χωρίς να αντικαθίστανται,  καθώς και μετά την πρόβλεψη του προϋπολογισμού του υπουργείου Υγείας για το  2013, σύμφωνα με τον οποίο μειώνεται σχεδόν στο μισό (!) το κονδύλι για αποζημίωση της εργασίας του προσωπικού κατά  τις νύχτες  , τις αργίες και Κυριακές,  τίθεται  ουσιαστικά επί τάπητος ζήτημα μη ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας, αφού  θα μειωθεί  αναγκαστικά σε μεγάλο βαθμό το προσωπικό που εργάζεται στα προαναφερόμενα ωράρια.

Είμαστε σε γραμμή  μετωπικής σύγκρουσης με αυτή την πολιτική και τους εκπροσώπους της, με στόχο την ανατροπή τους από τη σκοπιά των συμφερόντων των εργαζομένων.

Θεωρούμε ότι οι αγώνες μας, πρέπει να κλιμακωθούν  και να υπάρξει ο αναγκαίος πλέον συντονισμός των σωματείων  των νοσηλευτικών μονάδων τόσο της περιοχής μας όσο και πανελλαδικά.

Ταυτόχρονα και   προς αυτήν την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα
üθα συνεχιστούν οι δράσεις μας για ενημέρωση  και ενεργοποίηση των συμπολιτών μας στην πόλη της Πρέβεζας και στο νομό
üθα επιδιώξουμε  την πλήρη δραστηριοποίηση  της επιτροπής αγώνα κατοίκων, σωματείων  & φορέων της Πρέβεζας για τη δωρεάν  δημόσια  Υγεία και την  αναβάθμιση  του δημόσιου  νοσοκομείου και των κέντρων υγείας με άμεσες δράσεις το προσεχές διάστημα.
üθα επιδιώξουμε με συγκεκριμένες δράσεις  το συντονισμό των αγωνιζόμενων  σωματείων των νοσοκομείων  της περιοχής μας (Ήπειρος, Λευκάδα, Αιτωλοακαρνανία κλπ)
ü συντονιζόμαστε με άλλα σωματεία εργαζομένων στα νοσοκομεία της χώρας  και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα νέο  μεγάλο πανυγειονομικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, , στο Υπουργείο Υγείας,  όλων των εργαζομένων στα  νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, μέσα στον Ιανουάριο 2013.
üθα συμμετέχουμε σε όλες τις κινητοποιήσεις του λαού μας και των εργατικών συνδικάτων με πρώτο σταθμό  τη συμμετοχή μας στην 24ωρη  πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 19 Δεκέμβρη.

Όσον αφορά το ερώτημα που απευθύνουν πολλοί συμπολίτες μας
                 «Κλείνει το νοσοκομείο της Πρέβεζας;»

έχουμε να πούμε τα εξής:

Το κλείσιμο ενός νοσοκομείου δεν είναι ένα  τεχνικό πρόβλημα (κλειδαριάς)  αλλά  είναι εξόχως πολιτικό.
Με την έννοια ότι σε μια τέτοιου μεγέθους μονάδα υγείας, που καλύπτει ανάγκες  δεκάδων  χιλιάδων  πολιτών ( και εκατοντάδων  χιλιάδων το καλοκαίρι)  , δεν μπορούν να βάλουν εύκολα λουκέτο από τη μια μέρα στην άλλη .
Συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ακολουθείται από την πλευρά της κυβέρνησης μια διαδικασία προσχεδιασμένης ελεγχόμενης υποβάθμισης, σε βάθος χρόνου,   με διάφορα μέσα (υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση κλπ), που απαξιώνει το νοσοκομείο στα μάτια της κοινωνίας, συρρικνώνει τις υπηρεσίες του,  κλείνει τμήματα και κλινικές του ,  ρίχνει τους δείκτες «πληρότητάς» του, ώστε να έλθει  η κατάλληλη στιγμή να κριθεί- σύμφωνα με τα μοντέλα των οικονομολόγων τους- ως «ασύμφορο», «αντιπαραγωγικό» και «μη αποδοτικό» . Έτσι μετά να συγχωνευθεί , να συνενωθεί με κάποιο άλλο και τέλος να χάσει το ρόλο του σαν δευτεροβάθμια μονάδα υγείας.
Εκτιμούμε ότι μια τέτοια διαδικασία έχουν δρομολογήσει  για το νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Το φαινόμενο αυτό δεν είναι καινούργιο, καθώς υπάρχουν μονάδες υγείας στη χώρα μας που ήδη οδηγήθηκαν  σε αυτή την κατάσταση, υπάρχει  επίσης η διεθνής εμπειρία από χώρες από όπου πέρασε το ΔΝΤ  και ήδη έχουμε ανάλογα γεγονότα αυτό τον καιρό και σε άλλες χώρες της ΕΕ και της ευρωζώνης όπως στην Ιταλία και στην Ισπανία. Αποτελεί δηλαδή μέρος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που επιχειρούνται εντός της ΕΕ.

Εξ άλλου μπορεί να έχεις ένα τυπικά «ανοικτό» νοσοκομείο, αλλά πρακτικά  να είναι «κλειστό» για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού.
Ένα νοσοκομείο που αδυνατεί να παρέχει  αναγκαίες εξετάσεις ή υπηρεσίες στους ασθενείς του, είναι πρακτικά ένα «κλειστό» νοσοκομείο για την ομάδα του πληθυσμού που τις έχει ανάγκη.
Ένα νοσοκομείο με πλήρως εμπορευματοποιημένες τις υπηρεσίες του, ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ένα νοσοκομείο που λειτουργεί με βάση τη λογική του κέρδους, ένα νοσοκομείο που επιβάλλει μια σειρά από χαράτσια στους πολίτες που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες του, είναι ένα «κλειστό» νοσοκομείο για τους ανασφαλίστους, οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας..

Από αυτή την άποψη καλούμε του συμπολίτες μας να  ΜΗΝ επαναπαύονται στις  διαβεβαιώσεις κυβερνητικών και φιλοκυβερνητικών  παραγόντων ότι «το νοσοκομείο δεν κλείνει», γιατί γίνεται προσπάθεια πίσω από τέτοια λεκτικά τερτίπια να αποκρυφτεί η  κυβερνητική πολιτική  υποβάθμισης της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του λαού μας αλλά  και του νοσοκομείου της Πρέβεζας,  όπως επίσης  και η  δική τους συμμετοχή και  ευθύνη (αφού  υιοθετούν , υποστηρίζουν και ψηφίζουν όλα τα μνημονιακά μέτρα  και είναι συνυπεύθυνοι για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας) για την  υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης  μας,  όπως επίσης και για την συνολική εξαθλίωση του Ελληνικού λαού .

Καλούμε όλους τους Πρεβεζάνους και Πρεβεζάνες να κάνουν  και δική τους προσωπική υπόθεση τον αγώνα για ισότιμη, ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση  όλων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας , την αναβάθμιση των υπηρεσιών αυτών στο νομό μας, την αναβάθμιση, χρηματοδότηση και στελέχωση και εξοπλισμό του νοσοκομείου μας και των κέντρων υγείας, για να μπορούν ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες του λαού της περιοχής μας .

Μπορούμε να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

ΠΡΕΒΕΖΑ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΣΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ