Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Τα παρελκόμενα του άρθρου 66 του νόμου για τις μεταμοσχεύσεις

Πολλά κρύβει το περίφημο άρθρο 66 (γνωστό και ως άρθρο τροπολογιών) που ψηφίστηκε στο νόμο «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις»

Σταχυολογούμε μερικά από τα ψηφισθέντα

1.Κατ αρχήν εισάγει το ακαταδίωκτο για  τους Επιθεωρητές και τους βοηθούς Επιθεωρητές του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.), αναδρομικά από την ημερομηνία ισχύος του ν. 2920/2001 (Α΄ 131).


2. Επιτρέπει,  με κοινή απόφαση του  Υπουργού Οικονομικών και Υπουργού Υγείας,  οι εκτός έδρας μετακινήσεις  των πληρωμάτων του ΕΚΑΒ κατ’ εντολή της διοίκησης να καθορίζονται κατ ‘έτος και κατά μήνα και πέραν των υφιστάμενων ορίων των 60 +20 ημερών

3.Επιτρέπει στους Διοικητές των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., κατόπιν απόφασης του Δ.Σ. μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις και με ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις, με βάση τις οποίες θα καλύπτεται από αυτές η δαπάνη για επίσκεψη, διαγνωστικές, επεμβατικές και θεραπευτικές πράξεις, που διενεργούνται κατά την ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία σε ασφαλισμένους τους και για τις οποίες υπηρεσίες θα ισχύει ειδικό αυξημένο τιμολόγιο.

4.  Eισάγει με μια εντελώς ανερμάτιστη διάταξη   την περιβόητη «κλιμακωτή» χορήγηση άδειας ακτινοπροστασίας (η οποία καταργεί στην πράξη την άδεια αυτή από τους εργαζόμενους στα τμήματα ιοντιζουσών ακτινοβολιών) όπου θα χρειαστούν 2-3 ερμηνευτικές εγκύκλιοι για να κατανοηθεί τι ακριβώς …καθορίζει!

«Οι εργαζόμενοι στις Υπηρεσίες Υγείας του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που εκτίθενται σε ιοντίζουσες ακτινοβολίες και δοσιμετρούνται σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό ακτινοπροστασίας με ατομικό δοσίμετρο σώματος:
 α) όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 25% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα δύνανται να λάβουν άδεια ακτινοπροστασίας είκοσι ενός (21) συνεχών ημερών,
 β) όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα υποχρεούνται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας είκοσι ενός (21) συνεχών ημερών,
γ) όταν η ετήσια αθροιστική δόση ακτινοβολίας που δέχονται μετρηθεί στο 75% του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου που θέτει ο Κανονισμός Ακτινοπροστασίας, τον αμέσως επόμενο μήνα υποχρεούνται να λάβουν επιπρόσθετη άδεια ακτινοπροστασίας σαράντα δύο (42) συνεχών ημερών»

 Εξακολουθούν να ισχύουν στο ακέραιο οι παρατηρήσεις μας στις 27 Μαϊου (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) που πρέπει να απαντηθούν με ερμηνευτικές εγκυκλίους.

5.Δίνει πλέον την δυνατότητα στις διοικήσεις να ΜΕΙΩΣΟΥΝ από κάποιους και αυτό το ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΦΗΜΕΡΕΥΣΗΣ  που ελάμβαναν μέχρι τώρα οι γιατροί, καθώς ΑΦΑΙΡΕΙ με ένα πονηρό τρόπο την υποχρέωση   που προέβλεπε ο νόμος  3868/2010 στο άρθρο 4, στην αποζημίωση των ενεργών εφημεριών  όλων των βαθμίδων των γιατρών του ΕΣΥ και όλων των ζωνών, να υπάρχει και ένα Σάββατο και μία Κυριακή ή εξαιρέσιμη.
Ενέργεια  προοίμιο των ανατροπών που ετοιμάζουν στο εφημεριακό, εν όψει και των συνενώσεων τμημάτων-κλινικών  και συνδιοικήσεων και συγχωνεύσεων νοσοκομείων

Η νέα τροπολογία αναφέρει :
27. Η περίπτωση Α΄ της παραγράφου 11 του άρθρου 45 του ν. 3205/2003 (Α΄ 297), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 4 του ν. 3868/2010 (Α΄ 129) και την παράγραφο 3 του άρθρου 62 του ν. 3918/2011 (Α΄ 31) αντικαθίσταται ως ακολούθως:
«11. Α.
i. Οι ειδικευόμενοι ιατροί σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις επτά (7) ενεργές εφημερίες κάθε μήνα.
ii. Στη Γ΄ ζώνη οι Συντονιστές Διευθυντές και οι Διευθυντές λαμβάνουν
μηνιαίως αποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις επτά (7) εφημερίες, εκ των οποίων μέχρι πέντε (5) ενεργές εφημερίες και μέχρι δύο (2) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές. Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι ιατροί λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις έντεκα (11) εφημερίες, εκ των οποίων μέχρι επτά (7) ενεργές εφημερίες και μέχρι τέσσερις (4) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές.
iii. Στη Β΄ ζώνη οι ειδικευμένοι ιατροί λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις επτά (7) εφημερίες, από τις οποίες οι Συντονιστές Διευθυντές και Διευθυντές λαμβάνουν μέχρι τέσσερις (4) ενεργές εφημερίες και μέχρι τρεις (3) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές και οι υπόλοιποι ειδικευμένοι επτά (7) εφημερίες, εκ των οποίων μέχρι πέντε (5) ενεργές εφημερίες και μέχρι δύο (2) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές.
iν. Στην Α΄ ζώνη οι ειδικευμένοι ιατροί λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις έξι (6) εφημερίες, από τις οποίες οι Διευθυντές λαμβάνουν μέχρι τρεις (3) ενεργές εφημερίες και μέχρι τρεις (3) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές και οι υπόλοιποι ειδικευμένοι έξι (6) εφημερίες, εκ των οποίων μέχρι τέσσερις (4) ενεργές εφημερίες και μέχρι δύο (2) εφημερίες ετοιμότητας καθημερινές. Για τους Συντονιστές Διευθυντές της Α΄ ζώνης ισχύει το άρθρο 6 του ν. 3754/2009.
ν. Οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου σε όλες τις ζώνες λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις επτά (7) ενεργές εφημερίες.
νi. Τα μέλη Δ.Ε.Π. λαμβάνουν μηνιαίως αποζημίωση που δεν υπερβαίνει τις προβλεπόμενες στην Α΄ Ζώνη εφημερίες και ως εξής: οι Λέκτορες σε αντιστοιχία με τους Επιμελητές Β΄, οι Επίκουροι Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Επιμελητές Α΄, οι Αναπληρωτές Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Διευθυντές και οι Καθηγητές σε αντιστοιχία με τους Συντονιστές Διευθυντές. Με απόφαση του Διοικητή του Νοσοκομείου ορίζεται μηνιαίως ο αριθμός των εφημεριών εκάστου ιατρού εκ των ανωτέρω.».

Όπως βλέπετε, δεν υπάρχει ουδεμία αναφορά σε υποχρέωση αποζημίωσης  από τις ενεργές εφημερίες κάποιες να είναι Σάββατο -Κυριακή ή εξαιρέσιμη!

(Από το ιστολόγιο τούτο ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον συνάδελφο Flone για την ευφυή του παρατήρηση για τη συγκεκριμένη τροπολογία.
-Ποιος είναι ο Flone ; Σιγά μη σας πούμε!)

6.Προβλέπει το χαράτσωμα πασχόντων από χρόνιες παθήσεις καθώς και ατόμων τα οποία τοποθετούνται σε μονάδες και προγράμματα ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης  και που  περιθάλπονται από ιδρύματα ΝΠΔΔ που παρέχουν κλειστή περίθαλψη  μέσω συμμετοχής τους  στη δαπάνη περίθαλψης από τη σύνταξη τους κλιμακωτά και ανάλογα με το ποσό που λαμβάνουν ως σύνταξη!!!

7.Προβλέπει ότι  τα Νοσοκομεία που διασυνδέονται μέσω των συνενώσεων και συνδιοικήσεων ,  θα διοικούνται από ενιαίο συλλογικό όργανο Διοίκησης.
Το εν λόγω Διοικητικό Συμβούλιο είναι πενταμελές, όταν ο συνολικός αριθμός οργανικών κλινών των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων είναι  πενταμελές μέχρι τριακόσιες ενενήντα εννέα (399) κλίνες και επταμελές για τετρακόσιες (400) και άνω κλίνες .
Ο συνολικός συντονισμός των ιατρικών υπηρεσιών  των Νοσοκομείων που θα λειτουργήσουν με ενιαία συλλογική Διοίκηση, ασκείται από τον Συντονιστή Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του μεγαλύτερου σε οργανική δύναμη κλινών Νοσοκομείου εξαιρουμένων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Ο συνολικός συντονισμός των Υπηρεσιών (Νοσηλευτική, Διοικητική - Οικονομική, Τεχνική - Ξενοδοχειακή, Πληροφορική) των Νοσοκομείων που θα λειτουργήσουν με ενιαία συλλογική Διοίκηση, ασκείται από τον Προϊστάμενο των αντίστοιχων Υπηρεσιών του μεγαλύτερου σε οργανική δύναμη κλινών Νοσοκομείου εξαιρουμένων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων

8. Τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα και Κέντρα Υγείας της χώρας υποχρεούνται να διαθέτουν υπό τη συντονιστική αρμοδιότητα του Ε.Κ.Α.Β. και των παραρτημάτων του, τα ασθενοφόρα αυτοκίνητά τους, καταλλήλως στελεχωμένα και εξοπλισμένα, σύμφωνα με μηνιαίο πρόγραμμα, το οποίο υποβάλλεται εγκαίρως στο Ε.Κ.Α.Β.. Για το λόγο αυτόν όλοι οι οδηγοί, πληρώματα ασθενοφόρων και λοιπό προσωπικό των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, που στελεχώνουν τα ασθενοφόρα τους, θα εκπαιδεύονται από το Ε.Κ.Α.Β.

9.Το επίδομα θέσης ευθύνης (235 ευρώ) των  Διευθυντών γιατρών ΕΣΥ  θα το παίρνουν  μόνο  οι συντονιστές διευθυντές γιατροί του ΕΣΥ
{Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 6 της πρώτης παραγράφου του άρθρου 44 του ν. 3205/2003 (Α΄ 297) αντικαθίσταται ως εξής:
«Θέσεως - Ευθύνης στους Συντονιστές Διευθυντές, για όσο χρόνο ασκούν τα καθήκοντα του βαθμού τους, οριζόμενο σε διακόσια τριανταπέντε (235) ευρώ.}

10. Σε περίπτωση που σε ορισμένες ειδικότητες δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για κάλυψη θέσεων επικουρικών ιατρών καθώς και  σε ορισμένες ειδικότητες Μονάδων άγονων και προβληματικών περιοχών, όπως επίσης και νησιωτικών περιοχών και δεν υπηρετεί ήδη επικουρικός ιατρός, η σύμβαση του οποίου μπορεί να παραταθεί ,δεν ισχύει η αποκλειστική προθεσμία των δεκαπέντε (15) ημερών, αλλά η προκήρυξη παραμένει ανοικτή, μέχρις ότου καλυφθούν οι θέσεις που προβλέπονται στον πίνακα των επικουρικών ιατρών.»

11. Επιτρέπει στις  Αυτόνομες Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης (Α.Μ.Χ.Α.), αυτές που λειτουργούν εκτός Nοσοκομείων και κλινικών, να μπορούν μέχρι και να διπλασιάσουν τη δυναμικότητα τους εφόσον λειτουργούν και ως Α.Μ.Χ.Α. διακοπών ιδιαίτερα για αλλοδαπούς ασθενείς.
Μπορούν  ακόμη να έχουν ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο για την εξυπηρέτηση των ασθενών της Α.Μ.Χ.Α. χωρίς καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση αυτών ή των ασφαλιστικών φορέων.