Από την εισήγηση του υπουργού Υγείας Α.Λοβέρδου στο Συνέδριο “Shaping the Future of Healthcare in Greece” με τίτλο : “A New Health Policy for Greece”
*Συμμετέχω ως Υπουργός Υγείας της Ελλάδας, δηλαδή ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σ’ ένα ευρωπαϊκό και σ’ έναν διεθνή διάλογο, σ’ έναν διάλογο ο οποίος έχει τίτλο: «Πώς να διατηρήσουμε τα δημόσια συστήματα υγείας και την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών σ’ αυτά σε καιρό οικονομικής κρίσης».
*Η αύξηση της τεχνολογίας, η άνοδος της τεχνολογίας, η εξέλιξη στον τομέα αυτό, δημιουργεί προβλήματα οικονομικού κόστους, προβλήματα οικονομικού κόστους που μεγεθύνονται σ’ όλο τον κόσμο με τη λεγόμενη μη αναγκαία χρήση εξετάσεων, φαρμάκων, ακόμη-ακόμη και ιατρικών πράξεων. Δυο συντελεστές ανόδου του κόστους σε παγκόσμιο επίπεδο.Τα φαινόμενα αυτά τα νιώθουμε και στην Ελλάδα. Το δεύτερο, τη μη αναγκαία ιατρική παρέμβαση και τη μη αναγκαία φαρμακευτική παρέμβαση, τη νιώσαμε στον παροξυσμό της τα τελευταία χρόνια.
*Υπάρχει ανάγκη να γίνουν όλες οι αλλαγές γρήγορα και να εξοικονομηθεί χρήμα, για να επιστραφεί στον Έλληνα φορολογούμενο. Και μετά από ένα, ή δύο, ή τρία χρόνια, αν χρειαστεί να χρηματοδοτήσουμε συγκεκριμένες πολιτικές υγείας, ας ζητήσουμε από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας να ξαναδούμε το θέμα.Προς το παρόν αλλάζουμε τις δομές του συστήματος και μαζεύουμε πίσω τα χρήματα που δίνονται χωρίς να είναι χρήσιμα, από τον Έλληνα φορολογούμενο προς το σύστημα.
*Συμφώνησα στο πλαίσιο του Υπουργικού Συμβουλίου το Δεκέμβριο να επιστρέψω στον Έλληνα φορολογούμενο 1.350.000.000 ευρώ το 2011. Και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην το κάνω. Καμία. Συμφώνησα σ’ αυτές τις περικοπές.
*Είμαστε οι ακριβότεροι. Χωρίς τα χρήματα αυτά του φορολογούμενου να πιάνουν τόπο, αφού ο πολίτης δεν εισπράττει αντίστοιχες με τα χρήματά του υπηρεσίες υγείας. Άρα, είναι μια επιβεβλημένη ενέργεια, έπρεπε να έχει γίνει πριν την οικονομική κρίση, να μαζέψουμε πίσω τα χρήματα που σπαταλώνται, τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων
*Υπήρξαν αποτελέσματα στο συμμάζεμα αυτό το 2010, υπάρχουν οι ριζοσπαστικές πολιτικές του 2011. Ως προς αυτό, κυρίες και κύριοι, ο ομιλών είναι αμετακίνητος. Ο ίδιος μπορεί ν’ αποχωρήσει ανά πάσα στιγμή, ούτε ένα ευρώ λιγότερο από τα δηλωθέντα το Δεκέμβριο στη Βουλή των Ελλήνων δεν πρόκειται να είναι το τελικό μας αποτέλεσμα.
*Θα επιστρέψουμε στους Έλληνες και τις Ελληνίδες 1.350.000.000 ευρώ συν 100 εκατομμύρια ευρώ που δεχτήκαμε να προσθέσουμε στ πρόγραμμά μας λόγω του ότι όλοι πρέπει το 2011 να καλύψουμε τα διαφαινόμενα ελλείμματα του προϋπολογισμού του 2011.
*Η ένταξή μας όπως αγωνιζόμαστε να επιτύχουμε αυτές τις μέρες, στο νέο ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοδότησής μας, συνιστά και την ευκαιρία μας στα 3 χρόνια να έχουμε αλλάξει 100%. Να έχουμε γίνει απολύτως ανταγωνιστικοί, να μπορέσουμε ν’ αντιμετωπίσουμε όχι τις διεθνείς αγορές του δανεισμού μόνο, αυτό είναι το επιστέγασμα, αλλά να μπορούμε να έχουμε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, διαφορετική ριζοσπαστικά αλλαγμένη και επιτελική κρατική μηχανή, γιατί η αλλαγή του κράτους και η μείωση του δημόσιου τομέα είναι ο ύψιστος εθνικός στόχος για την πατρίδα αυτή τη στιγμή και να μη γελιόμαστε, όποιος δεν τα βλέπει αυτά δεν βλέπει την αλήθεια.
*Οι τρόποι που επιλέγουμε είναι τρόποι νόμιμοι, αλλά αρκετές φορές έχουν μια δόση βίας στην ανάπτυξή τους
*Να ρίξουμε κατά 1.300.000.000 πιο κάτω από πέρυσι, τη φαρμακευτική δαπάνη των Ασφαλιστικών Ταμείων.Κυρίες και κύριοι, ήταν 2.400.000.000 το 2004 και έφτασε το 2009 να είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Εδώ υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, αλλά υπάρχει και μια τάση, πρέπει να είμαστε δίκαιοι, από το 1984 κάθε χρονιά επί όλων των κυβερνήσεων η φαρμακευτική δαπάνη να αυξάνεται.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Είναι λάθος να κοιτάμε μόνο την προηγούμενη κυβέρνηση. Υπήρχε μια τάση ετήσιας αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα. Αλλά υπήρχε κι ένας απρόσεκτος παροξυσμός ειδικά το 2008 και 2009. Πρέπει, λοιπόν, να ξαναφέρουμε τα πράγματα στο 2004.
Η συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης ανήλθε κοντά στα 750-800 εκατομμύρια για το 2010 και θα προσθέσουμε σ’ αυτή τη μείωση άλλο 1.300.000.000 το 2011. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε εξοπλιστεί και νομοθετικά και μάλιστα πρόσφατα και θα το παλέψουμε ως εκεί που δεν παίρνει. Έχουμε συνεργασία με τη βιομηχανία. Δεν έχουμε πόλεμο και υπονόμευση.
*Εμείς ελπίζουμε, θέλουμε, πασχίζουμε, θα το παλέψουμε, στις αρχές του 2012 να έχουμε καθολικό σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
*Κυρίες και κύριοι, τώρα που μιλάμε, αυτές τις μέρες, ολοκληρώνεται κι ένα θεσμικό εγχείρημα πολύ σοβαρό, που είναι η συνένωση των δυνάμεων, επαναλαμβάνω, η συνένωση των δυνάμεων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Δε θέλω να σας κουράζω, θέλω όμως να σας πω, το ανέφερε ο κ. Κυριόπουλος στην εισαγωγή του, ότι έχουμε αναλογικά υπερβολικά μεγάλο αριθμό δομών και αυτές οι δομές επειδή είναι τόσο πολλές δε μπορούν να εξυπηρετηθούν από πλευράς προσωπικού. Σταματάμε τη ζήτηση σε ό, τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, ενώνοντας τις δυνάμεις μας.Σημειώνω δε ότι διαθέτουμε διπλάσιους γιατρούς απ’ ό, τι ο μέσος όρος των κρατών μελών του ΟΟΣΑ, ενώ διαθέτουμε υποτριπλάσιο αριθμό νοσηλευτών. Περίεργη κατάσταση, που αξιολογείται από τον ΟΟΣΑ ως κατάσταση περίεργη-παράδοξη και μοναδική. Εμείς, λοιπόν, ενώνοντας δυνάμεις μειώνουμε τη ζήτηση σε προσωπικό. Σημειώστε ότι πρέπει να εξορθολογήσουμε γλυκά όμως, σιγά-σιγά και την ένταξη του ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία.
Δεν μπορεί να έχουμε νησιά όπου δεν πάει κανένας γιατρός. Δεν μπορεί να μη πηγαίνει κανένας γιατρός στο Μεσολόγγι. Να έχουμε 4 άγονες θέσεις σε προκήρυξη στο Μεσολόγγι, με τη γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου που ενώνει την Πάτρα και την Αχαΐα με την Αιτωλοακαρνανία.Δεν μπορεί να έχουμε μηδέν υποψηφιότητες, ενώ να είναι πληθωρικές όλες οι προκηρύξεις που γίνονται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στην Πάτρα. Κάτι συμβαίνει εδώ. Πρέπει, λοιπόν, εδώ να βάλουμε μια τελεία στην πρόσληψη ιατρικού προσωπικού και θα τη βάλουμε σιγά - σιγά, τη βάζουμε ήδη, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε το νοσηλευτικό προσωπικό να κάνει τη δουλειά του, γιατί αγωνίζεται κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.Ωστόσο, όλες οι δυνάμεις μας σε γιατρούς, σε νοσηλευτές, σε διοικητικούς υπαλλήλους, σε τεχνικό προσωπικό, πρέπει να ενωθούν.
Εμείς, λοιπόν, αποφασίσαμε και είμαστε στο τελευταίο 10ήμερο του σχετικού ενδοϋπουργικού πια και ενδοσυστημικού διαλόγου. Από 1.900 κλινικές στα νοσοκομεία περνάμε στις 1.600 και από 131 συν 8 όπως σας είπα, 139 νοσοκομεία και 139 Διοικήσεις, περνάμε στις 80 Διοικήσεις.
Την 1η Ιουλίου θα ανακοινώσουμε τις σχετικές αποφάσεις και την 15η Ιουλίου θα καταθέσουμε στη Βουλή το σχετικό νομοθέτημα. Οι πράξεις θα υπογράφονται η μια μετά την άλλη, τις ετοιμάζουμε ήδη.
Υπολογίζουμε ότι το νέο διοικητικό σύστημα του ΕΣΥ θα έχει τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέσα στο τρέχον έτος. Η οικονομική του συνιστώσα, αν θα αποδώσει αυτό, που θα αποδώσει, θα αποδώσει 150 εκ. €, είναι ενταγμένη στο μεσοπρόθεσμο
Τι θέλει να κρύψει πίσω από τα πολιτικάντικα λόγια ο Α.Λοβέρδος.
*Ότι στο όνομα της καταπολέμησης της σπατάλης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα γενικευμένων περικοπών με αποτέλεσμα ελλείψεις υγειονομικού υλικού και φαρμάκων.
*Ότι τα κονδύλια που "εξοικονομούνται" δεν επιστρέφουν στον πολίτη και στον φορολογούμενο , αλλά στους τραπεζίτες και στους τοκογλύφους -δανειστές.
*Ότι οι συγχωνεύσεις και συνδιοικήσεις νοσοκομείων έγιναν για ένα και μοναδικό σκοπό : Να μην αντικατασταθούν οι αποχωρούντες και συνταξιοδοτούμενοι υγειονομικοί, να μη γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού και να συρρικνωθεί δραματικά ο Δημόσιος Τομέας Υγείας, πράγμα που αποτελεί "ύψιστο εθνικό στόχο" για τον υπουργό Υγείας.
Η συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα και η παράδοση πλήρως της υγείας στους επιχειρηματικούς ομίλους ντόπιους και ξένους θεωρείται "ύψιστο εθνικό συμφέρον".Ταυτίζει δηλαδή τις εντολές της τρόικας, των διεθνών τοκογλύφων και του ΔΝΤ με το "εθνικό ΄συμφερον".Για να καταλαβαίνουμε και πως εννοούν το "εθνικό συμφερον" οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου στη χώρα μας.
*Ότι τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης των ασφαλιστικών ταμείων θα την "ισοσκελίσει" αφού θα την καλύψει "μεταβιβάζοντάς την" απευθείας, ως συμμετοχή, στις τσέπες των πολιτών και ασφαλισμένων και ακριβώς αυτό είναι που συζητά με τους φαρμακοβιομήχανους.
Πηγή:Υπουργείο Υγείας