*Βέβαια ο ρεμπέτης Ιάκωβος Μοντανάρης στο περίφημο τραγούδι του με τίτλο «Κακούργα Πεθερά», κάπως διαφορετικά είχε γράψει την πασίγνωστη φράση: «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ‘μελλε να πάθεις/από κακούργα πεθερά τα νιάτα σου να χάσεις»
Κατ ‘ αρχάς θα παρακαλούσαμε να διαβάσετε ένα προηγούμενο δημοσίευμά μας μας. ΚΛΙΚ ΕΔΩ.
Φαίνεται μάλλον (ε, δεν είμαστε και σίγουροι) ότι επαληθευόμαστε.
Πληθαίνουν τα δεδομένα που δείχνουν ότι κάτω από τη γενική λαϊκή κατακραυγή η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αποστασιοποιείται εν μέρει από τις προτάσεις Λιαρόπουλου και κλείνει περισσότερο προς την εισήγηση και τις κατευθύνσεις του Μόσιαλου.
Αυτό εκφράστηκε χθες και στη Βουλή.
Στη διάρκεια επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Τόγια σχετικά με την «υποβάθμιση» του Νοσοκομείου Λιβαδειάς ακούστηκαν ενδιαφέροντα πράγματα.
Έτσι:
Κατ αρχάς ο βουλευτής "έλουσε" δεόντως την μελέτη Λιαρόπουλου αλλά αμφισβήτησε και την επιστημονική επάρκεια της επιτροπής!
«... H μελέτη που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας ειδικά για τα δύο νοσοκομεία του Νομού Βοιωτίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λιβαδειάς και το Νοσοκομείο Θηβών. Πρόκειται για μία μελέτη που οδηγεί και τα δύο νοσοκομεία σε υποβάθμιση. Έχει επέλθει μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, διότι εάν αυτά τα συμπεράσματα της μελέτης γίνουν αποδεκτά, οδηγούν αμέσως σε υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας στο Νομό και στην περιοχή»
«Αυτό το σχέδιο προέκυψε από μελέτη που εκπονήθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Και ερωτώ, μαζί με όλους τους ανησυχούντες, γιατί πράγματι εδώ υπάρχει και έντονη ανησυχία από τους πολίτες της περιοχής: Με βάση ποια στοιχεία προέκυψαν αυτά τα συμπεράσματα; Δηλαδή, μερικές φορές οι ειδικοί στις μελέτες τους κρύβουν την ανεπάρκειά τους και είναι πολιτική ευθύνη να αποδοκιμάζεται η ανεπάρκεια των ειδικών τόσο ως προς τις γνώσεις, αλλά και ως προς την πραγματικότητα. Γιατί εγώ αμφιβάλλω, εάν οι μελετητές γνωρίζουν πού βρίσκεται τόσο το Νοσοκομείο της Λιβαδειάς όσο και το Νοσοκομείο της Θήβας».
«...Είναι ένα νοσοκομείο (σ.σ. αναφέρεται στο Νοσοκομείο Λειβαδιάς) που έχει σοβαρά πλεονεκτήματα και σημαντικά, όπως είναι η εύκολη πρόσβαση στο νοσοκομείο του πληθυσμού από άλλες περιοχές, όπως είναι η Λοκρίδα και η Φωκίδα. Επίσης, έχει τη δυνατότητα διακομιδής και περιστατικών από άλλα νοσοκομεία.
Έχει λειτουργικά στοιχεία και έχει προχωρήσει σε εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και επίσης διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και έχει εξοπλισμένη πτέρυγα για να φιλοξενήσει και νέες κλινικές. Διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Αιμοδοσίας.
Με αυτά τα δεδομένα ο κάποιος κύριος ειδικός θα έπρεπε να προτείνει την αναβάθμιση αυτού του νοσοκομείου.
Στα πορίσματα -τα οποία εύχομαι, ελπίζω και πιστεύω ότι θα απορρίψετε στη συγκεκριμένη επιτροπή- προτείνεται η συρρίκνωση. Δηλαδή, ο κύριος ειδικός λέει ότι σε αυτό το νοσοκομείο καταργώ τρεις κλινικές, οι οποίες λειτουργούν άριστα με προεξάρχουσα την ορθοπεδική κλινική. Είμαι βέβαιος ότι δεν γνωρίζει πού πέφτει το συγκεκριμένο νοσοκομείο ούτε της Λειβαδιάς ούτε της Θήβας.
Περιμένω να μου πείτε με ποια στοιχεία –ή να τους ρωτήσετε- στηρίχθηκαν και έβγαλαν αυτά τα πορίσματα, δεδομένου ότι ολοκληρώνουν το πόρισμά τους, εντάσσοντας το συγκεκριμένο νοσοκομείο σε έναν παράλογο κύκλο. Το συνδέουν με το νοσοκομείο της Χαλκίδας. Ούτε γεωγραφία ξέρουν. Γιατί όποιος φεύγει από το νοσοκομείο της Λειβαδιάς, θα πάει στην Αθήνα, δεν θα πάει στη Χαλκίδα, σε ένα απομακρυσμένο νοσοκομείο.
Με αυτά τα δεδομένα –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- εύχομαι και ελπίζω η μη δέσμευσή σας των συγκεκριμένων συμπερασμάτων να καταλήξει σε πλήρη απόρριψη των συμπερασμάτων της συγκεκριμένης επιτροπής των ειδικών και να προχωρήσετε σε ένα σχέδιο, που θα το στηρίξουμε όλοι, που να αναβαθμίζει τις υπηρεσίες υγείας της περιοχής και του συγκεκριμένου νοσοκομείου. Είναι απαίτηση φορέων, κατοίκων, αλλά νομίζω ότι είναι και υποχρέωσή μας, κύριε Υπουργέ, να αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες υγείας και τα νοσοκομεία και όχι να τα υποβαθμίζουμε».
Αλλά και ο υφυπουργός ακολούθησε την τακτική της βήμα το βήμα αποστασιοποίησης του υπουργείου από τα πορίσματα.
Για δώστε προσοχή στη παρακάτω διατύπωση του:
« Επίσης, είναι γνωστό σε όλους ότι υπήρχε ένας τεράστιος ανορθολογικός σχεδιασμός, μία τεράστια κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού, όπου έχουμε δει, όπως έχω πει αρκετές φορές σε αυτή την Αίθουσα, να έχουμε ιατρικό προσωπικό αντίστοιχο με αυτό των προηγμένων χωρών και δυστυχώς να μην έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό, που είναι πάρα πολύ μειωμένο σε σχέση με τα ποσοστά των ευρωπαϊκών χωρών».
Το διαβάσατε καλά ; Πουθενά δεν υπάρχει η λέξη πλέον «υπερπληθωρισμός γιατρών».
Απλά υπάρχει η φράση : «έχουμε ιατρικό προσωπικό αντίστοιχο με αυτό των προηγμένων χωρών»
Χε,χε! Αν δεν πρόκειται για υφυπουργική λεκτική αστοχία, έχουν αρχίσει με τρόπο και μαζεύουν την καραμέλα του «υπερπληθωρισμού» γιατρών.
Θα το δείτε ότι στο τέλος θα μείνουν μόνο με την «ανισοκατανομή ή άναρχη κατανομή του ιατρικού προσωπικού» ( εν μέρει σωστό)!
Πάμε παρακάτω:
«Για να γίνει σαφές στον καθένα από εμάς, θέλω να πω ότι οι προτάσεις του κ. Λιαρόπουλου δεν δεσμεύουν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Είναι προτάσεις μιας επιστημονικής ομάδας η οποία συγκροτήθηκε μέσα από μία λογική που έχει να κάνει με την ανεξαρτησία αυτής της επιτροπής. Δεν έγινε καμία υπόδειξη, καμία παρέμβαση. Είναι προτάσεις που αφορούν αυτήν την επιτροπή, δεν αφορούν την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».
«Δεν δεσμεύει, λοιπόν, αυτή η επιτροπή την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας»
«Επαναλαμβάνω τώρα, για να γίνω για άλλη μια φορά σαφής, το εξής: Καμία επιτροπή δεν μας δεσμεύει. Το έχουμε δηλώσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και επαναλαμβάνω ότι αυτό το οποίο τελικά θα υπάρξει ως αποτέλεσμα, θα είναι αποτέλεσμα που θα προκύψει από όλους αυτούς που πριν από λίγο ανέφερα, τους τοπικούς φορείς. Και χρειαζόμαστε μια απόλυτη συνεννόηση για να πάμε σε τέτοιες μεγάλες αλλαγές με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν μπορούμε ούτε να τις ξεπεράσουμε ούτε να τις υπερβούμε. Και είναι αλήθεια, ότι όταν και εφόσον είσαι υποχρεωμένος να πάρεις πολιτικές αποφάσεις, πρέπει σίγουρα να είσαι γενναίος και να τολμάς, αλλά δεν μπορείς να αγνοείς και τι γίνεται γύρω σου. Πάνω σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν προχωράμε. Σε ένα μήνα από τώρα θα ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία και στις 1 Ιουλίου θα μπούμε στη διαδικασία ανακοινώσεων για το τι συγκεκριμένα θα γίνει σε κάθε μονάδα υγείας.
Κλείνω με αυτό και λέω, ότι όταν λέμε συνενώσεις στο χώρο της υγείας, εννοούμε κοινές διοικήσεις, εννοούμε συγχωνεύσεις εντός των νοσοκομείων. Δεν είναι δυνατόν σήμερα να υπάρχουν τόσες πολλές κλινικές παθολογικές. Σε ένα νοσοκομείο υπάρχουν επτά, ένα παράδειγμα λέω. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατασπατάληση του ανθρώπινου δυναμικού. Πρέπει να σταματήσει.
Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, μιλάμε για τις αλλαγές μας και δηλώνω εδώ ότι δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο και δεν θα απολυθεί κανένας εργαζόμενος. Το μόνο που συζητάμε αυτήν τη στιγμή είναι ο εξορθολογισμός κα η δυνατότητα μέσα από την αλλαγή αντικειμένου τους να είναι πιο ουσιαστικά για τον καθένα από εμάς».
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΜΣΤ΄
Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011
ΥΓ:
Βέβαια το επισημαίνουμε και προειδοποιούμε ξανά.
Μπορεί να το ξεκινήσουν σχετικά "μαλακά", αλλά τα pit bulls θα τ' αμολήσουν κάποια στιγμή, αν δεν προλάβουμε να τους διώξουμε!