Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Μερικά σχόλια για μια ( ακόμη!) συνέντευξη.

Μελετώντας την συνέντευξη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας (κλικ εδώ )διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά τη προσπάθεια να ντυθεί με ανώδυνους τεχνοκρατικούς όρους η σχεδιαζόμενη και με μεθοδικό τρόπο διάλυση του όποιου πλέον «Δημόσιου» συστήματος Υγείας...
Όπως βεβαίως και το μόνιμο άγχος του Α.Λοβέρδου για προσωπική προβολή μετά το  επικοινωνιακό στραπάτσο με την "κρυφή αποθήκη"  του Ιπποκράτειου .

Αξίζουν ίσως μιας επισήμανσης ορισμένα ζητήματα που θίχτηκαν.

1.Με  κοινές υπουργικές αποφάσεις θα αλλάξουν οι οργανισμοί των συνενούμενων συγχωνευόμενων –συνδιοικούμενων νοσοκομείων ώστε να αρχίσει η ...«αξιοποίηση» του προσωπικού κατά το δοκούν.

2. Ο υπουργός εκβιάζει τα νοσοκομεία , και τις διοικήσεις τους , κάνοντας τες ενεργά συμμέτοχες στο πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Τι άλλο σημαίνει η θέση του Λοβέρδου;
«Όποιος φορέας μου μεταφέρει αίτημα ζήτησης, θα μου μεταφέρει και αίτημα διευθέτησης του πλεονάζοντος προσωπικού. Οι προτάσεις περί ανάγκης πλήρωσης κενών, ή θα συνοδεύονται από προτάσεις εξορθολογισμού του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού, ή είναι σα να μην κατατίθενται».

Δηλαδή έχεις ανάγκη να καλύψεις κάποιες θέσεις  σε κάποια ειδικότητα ή κλάδο; Τότε  είσαι υποχρεωμένος να κόψεις (θυσιάσεις) από κάποια άλλη!
Διαφορετικά είναι σαν να μην έχεις υποβάλλει το αίτημα!

3. Ανοιχτά ομολογεί ότι θα αλλάξει το πλαίσιο των προσλήψεων υγειονομικών:
«Αυτή, λοιπόν, η μάχη του εξορθολογισμού των δυνάμεων του ΕΣΥ θα συνεχιστεί. Και στο πλαίσιο αυτό θα δούμε στα όρια του Συντάγματος, την αλλαγή του πλαισίου για τις προσλήψεις από δω και πέρα που δίνουν τρομακτικές διακριτικές ευχέρειες, «αφήνω το ένα νησί και πάω σ’ ένα άλλο, αφήνω τη μία θέση και πάω σε μια άλλη». Και η θέση η οποία είναι θέση δύσκολη, είναι κενή.Και δεν μιλάμε για δυσκολίες του 1950, μιλάμε για μη προσέλευση υποψηφίων για πλήρωση θέσεων γιατρών στη Ζάκυνθο, στο Μεσολόγγι, με τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου να ενώνει την Πάτρα, μεγάλο αστικό κέντρο, με το Αγρίνιο και τις γύρω πόλεις. Δεν είναι κατάσταση αυτή. Όποιος προσέρχεται πια στο σύστημα υγείας, προσέρχεται για να το υπηρετήσει, όχι για να υπηρετηθεί ο ίδιος. Αυτό είναι το πλαίσιό μας».

4. Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας να εμπλακούν ενεργά και άμεσα στη διοίκηση μονάδων του ΕΣΥ( το έχουμε αναφέρει από καιρό και επανειλημμένα από αυτό εδώ το ιστολόγιο)
Χαρακτηριστικός ο διάλογος:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας έλεγα, το δεύτερο ερώτημά μου, ότι ο Ιούνιος είναι  πάντα περίοδος Γενικών Συνελεύσεων. Σε δύο μεγάλες Γενικές Συνελεύσεις σήμερα μεγάλων Ομίλων από το χώρο της υγείας οι επιχειρηματίες απηύθυναν πρόσκληση σε εσάς, σε ενδεχόμενων ιδιωτικοποιήσεων του ΕΣΥ ότι είναι  πρόθυμοι ήδη, έχουν τη γνώση, τη τεχνογνωσία και την εμπειρία να αναλάβουν ένα τέτοιο εγχείρημα είτε συμβουλευτικό είτε πρακτικό.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να αγοράσουν κλινικές; Δεν πουλάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι να βοηθήσουν είτε συμβουλευτικά είτε λειτουργικά είτε πρακτικά. Τι απαντάτε σε αυτό; Έχοντας τη τεχνογνωσία οι ίδιοι, λέγοντας ότι το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όριά του, τι απαντάτε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν το ξέρω το θέμα, να δω τι μου λένε και θα σας πω στην επόμενη συνάντησή μας. Ευχαριστώ πολύ για την πληροφόρηση.

5. Καθιστά σχεδόν σίγουρο ότι βαθμιαία θα συρρικνώσει και άλλο τον αριθμό των διοικήσεων μέσω συγχωνεύσεων –συνενώσεων –συνδιοικήσεων νοσοκομειακών μονάδων και φαίνεται πλέον καθαρά ότι υπάρχει ένας καλά δομημένος σχεδιασμός συρρίκνωσης και κατάργησης μονάδων, ο οποίος θα υλοποιείται κατά στάδια για να αποφύγει την ακαριαία  κατάρρευση του συστήματος και τις αντιδράσεις εργαζομένων και πολιτών
« Δ. ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ: Παρά την εξοικονόμηση των πόρων με τα λειτουργικά έξοδα κλπ. παραμένουν πάρα πολλοί διοικητές. Δηλαδή 31 άτομα έχουμε λιγότερους διοικητές. Δεν είναι μικρός ο αριθμός σε σχέση με αυτό που περιμέναμε, δεδομένου ότι ένας διοικητής θα συνδιοικεί δύο και τρία Νοσοκομεία; Ήταν απαραίτητοι αυτοί οι αναπληρωτές;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε είπα στην αρχή ότι είμαστε αποτελεσματικοί, γρήγοροι, αλλά και μετριοπαθείς. Γιατί το είπα, ίσως η λέξη αυτή δεν προσέχθηκε, το επίθετο αυτό δεν προσέχθηκε. Γιατί πρέπει  να πάμε σε μια μορφή ευέλικτης καινούριας Διοίκησης, κα Ευθυμιάδου, χωρίς να απειλούμεθα από διάλυση των Νοσοκομείων. Και αν το σχήμα δοκιμαστεί και επιτύχει το επόμενο βήμα είναι -  αν χρειάζεται - είναι  πολύ πιο κοντά.
Δεν σας κρύβω ότι όταν ξεκινάγαμε την 1η Ιουνίου περίμενα μικρότερο αριθμό. Και στον κ. Πολύζο έδωσα μια κατεύθυνση, τις 300 κλινικές γιατί δεν τις κάνεις 500; Αλλά ο διάλογος μέσα στους χώρους με πήγε εκεί.
Συνεπώς, σέβομαι αυτό που μου λένε, γιατί μου το λένε πολλοί και υποχωρώ ως προς την αρχική μου πρόθεση. Αλλά μόλις δω ότι όλα τα Νοσοκομεία δουλεύουν όπως δουλεύει το «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» με το «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ» που δουλεύει καλά, αν δω ότι αυτό γενικεύεται, αποκτούμε την πολυτέλεια περαιτέρω παρεμβάσεων».

6. Διαφαίνεται καθαρότερα ο σχεδιασμός,  αρχικά στα συγχωνευόμενα - συνενούμενα νοσοκομεία, να διατηρούνται κάποιες «βασικές» ειδικότητες και κάποια εργαστήρια  και από κει και μετά τις υπόλοιπες θα… τις πάρει και θα τις σηκώσει.
«Μ. ΤΙΜΟΣΙΔΗΣ: Να ξεκαθαρίσουμε κάτι πριν τις συγχωνεύσεις, ότι ακόμα και τα μικρά νοσοκομεία που διασυνδέονται, θα έχουν τις βασικές ειδικότητες. Κι όταν λέμε βασικές ειδικότητες, μιλάμε για Παθολογικό, Καρδιολογικό, Γενικό Χειρουργικό, Ορθοπεδικό και σε επίπεδο κλινών ή εξωτερικών ιατρείων και Μαιευτικό-Παιδιατρικό.
Και φυσικά αυτό που είπε ο Υπουργός, Βιοπαθολογικά εργαστήρια και απεικονιστικά εργαστήρια. Όλα τα νοσοκομεία θα διαθέτουν αυτό το πράγμα. Είναι οι βασικές ειδικότητες για να είναι ένα νοσοκομείο σε μια στοιχειώδη εφημερία. Όπου σε νοσοκομεία της περιφέρειας υπήρχαν, όχι σ’ αυτές αλλά σε άλλες ειδικότητες, διπλές κλινικές, το πιο λογικό είναι να συνενωθούν. Όπου σε νοσοκομεία του ίδιου νομού υπήρχαν διπλές κλινικές των άλλων ειδικοτήτων, πάλι και αυτά θα είναι στο ένα νοσοκομείο, στο επικεφαλής νοσοκομείο.
Μάλιστα προς τιμήν τους πολλοί, τοπικοί παράγοντες είπαν ναι, βεβαίως, ο ένας θα έχει ΩΡΛ και ο άλλος Οφθαλμολογικό. Δε χρειάζονται δύο ΩΡΛ και δύο Οφθαλμολογικά στα 20 χιλιόμετρα διότι δεν είναι από τις ειδικότητες που είναι αυτές που λέμε επείγουσες».

7. Ο Α.Λοβέρδος προσπαθεί να παρακάμψει τις αντιδράσεις της ΟΕΝΓΕ και να διασπάσει τους νοσοκομειακούς γιατρούς, εκμεταλλευόμενος ίσως και κάποιους  καλοθελητές θεληματάρηδες του κλάδου.
Η έκταση που έδωσε στη συνέντευξη η αναφορά του για τη  στάση της ΟΕΝΓΕ  δείχνει σαφέστατα ότι του «στοιχίζει»   και μάλιστα αρκετά η επίσημη  στάση της ομοσπονδίας των νοσοκομειακών γιατρών.
«Α.ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Προσέξτε τώρα. Η Ομοσπονδία των γιατρών των δημοσίων Νοσοκομείων προσεκλήθη στον κοινωνικό διάλογο, προσήλθε, ο εκπρόσωπός της – θα θυμάστε – ζωγράφισε με καλά χρώματα, με έντονα χρώματα την προσπάθεια, τη στήριξε στις προθέσεις και στην αρχή της, αλλά μετά η ΟΕΝΓΕ απέσυρε τον εαυτό της από τη σχετική προσπάθεια. Η προσπάθεια, όμως, προχώρησε.
Όταν αντελήφθησαν ορισμένοι γιατροί, πολλοί μάλιστα αλλά και οι συνδικαλιστικοί τους φορείς επιμέρους, όχι η Ομοσπονδία ότι το εγχείρημα καταλήγει σε πράξη, ζήτησαν να συμμετάσχουν στη συζήτηση.
Δεν μπορούσαμε να πούμε όχι ούτε, όμως, μπορούσαμε και να αναστείλουμε τη δυναμική των προσπάθειών μας, να συγκρατήσουμε τη δυναμική των προσπάθειών μας, ούτε να παραποιήσουμε το χρονοδιάγραμμά μας, γιατί το χρονοδιάγραμμά μας είναι η αξιοπιστία μας. Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων γι’ αυτό το Υπουργείο είναι ζήτημα αναξιοπιστίας.
Έτσι, λοιπόν, καταθέτουμε σήμερα την πρότασή μας. Είχαμε σκοπό το επόμενο 15νθήμερο να είναι 15νθήμερο όποιων συμμετέχουν στο διάλογο της ανοιχτής διακυβέρνησης που είναι ψηφιακός. Η επιθυμία των γιατρών και συνδικαλιστικών δευτεροβάθμιων φορέων να μπουν στη συζήτηση. Μας μετατρέπει αυτό το 15νθήμερο του διαλόγου μέσω της ανοιχτής διακυβέρνησης σε ένα 15νθήμερο και αυτής της μορφής διαλόγου, αλλά και του διαλόγου με τους φορείς που επιθυμούν.
Ο κ. Τιμοσίδης ήδη ξεκίνησε να συζητάει με μεμονωμένους γιατρούς από Νοσοκομεία της χώρας, θα σας πει και αυτό το χρονικό διάστημα θα διεξάγεται και αυτός ο διάλογος που μας δίνει χαρά και ικανοποίηση, γιατί δικαιώνει το εγχείρημά μας. Πίστευαν πολλοί και σε αυτό το Υπουργείο ότι ό, τι αρχίζουμε δεν θα το τελειώνουμε. Αλλά εμείς είμαστε εδώ για να τελειώνουμε αυτό που αρχίζουμε. Και έτσι θα κάνουμε σε λίγες μέρες με τον τρόπο που σας είπα».

Και παρακάτω:

“Και να σας πω κάτι; Όπως περνάει ο καιρός, εμείς βλέπουμε, επειδή η συγκυρία είναι έτσι, επειδή είμαστε και αρκετά αποφασισμένοι, βλέπουμε να μεταβάλλεται η στάση του χώρου των γιατρών. Δηλαδή βλέπουμε προσαρμογές. Αυτό που έλεγα στην αρχή, που διαπίστωνα με έκπληξη ότι οι γιατροί στην Ελλάδα δεν έχουν καταλάβει πού βρίσκεται η χώρα επειδή το σύστημα δούλευε από αδράνεια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τώρα δεν είναι έτσι.
Τώρα έχουν καταλάβει ποια είναι η κατάσταση της χώρας και έχουν αντιληφθεί ότι αν δε γίνουν αυτά τα οποία κάνουμε τώρα, το κλείσιμο 40 νοσοκομείων θα οδηγήσει τον κόσμο που εκεί εργάζεται, στην ανεργία. Αυτό, λοιπόν, θα το αποφύγουμε. Θα το αποφύγουμε, όμως, χωρίς να φορτώνουμε τη δαπάνη στους συνταξιούχους και στους φορολογούμενους γενικώς. Θα το αποφύγουμε κάνοντας αυτές τις θεσμικές αλλαγές που κάνουμε, τις διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουμε και μειώνοντας ορισμένες φορές και με τρόπο βίαιο τις δαπάνες, τη σπατάλη.
Κι όποιοι έχουν ακόμα μείνει, είναι λίγοι, που κάνουν αφ’ υψηλού κριτική και μας μέμφονται και προσπαθούν να υπονομεύσουν τη δουλειά μας, αυτοί έχουν καθημερινό μήνυμα ότι εμείς εδώ είμαστε μπετόν αρμέ. Και σημειώστε ότι, σε όλη αυτή τη διαδικασία των εβδομάδων συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο, το Υπουργείο Υγείας συνέβαλλε με τον πολιτικό του λόγο κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά, αλλά δεν δημιούργησε κανένα πρόβλημα”.