Πέμπτη 2 Ιουνίου 2011

Μεταμοσχεύσεις» συντάξεων


Από το υστέρημά τους θα πληρώνουν για την περίθαλψή τους οι χρονίως πάσχοντες! 

Κλιμακωτό ποσοστό επί της πενιχρής σύνταξης που λαμβάνουν καλούνται να καταβάλλουν όσοι περιθάλπονται σε κάθε είδους θεραπευτήρια χρόνιων παθήσεων που είναι ΝΠΔΔ, αλλά και οι ψυχικώς πάσχοντες που φιλοξενούνται σε ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα αποασυλοποίησης, που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου!
Τα παραπάνω προβλέπονται σε σχετικές προσθήκες-τροπολογίες που κατέθεσε ο υπουργός Υγείας Αν. Λοβέρδος στο νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, που συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (έχει ψηφιστεί ήδη επί της αρχής) και θα πάρει σύντομα το δρόμο της ολομέλειας. 

Το ύψος του κλιμακωτού ποσοστού επί της σύνταξης των πασχόντων δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και θα οριστεί αργότερα, με απόφαση του υπουργού Υγείας.
Το μέτρο, που ισχύει ήδη για κάποια ιδρύματα και σύμφωνα με τους εμπνευστές του έχει στόχο να βάλει τάξη στο χώρο των δημόσιων ιδρυμάτων για χρονίως πάσχοντες, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις. 

«Παρανομία»
«Προφανώς ο κ. Λοβέρδος και το επιτελείο του δεν νοιάζονται καθόλου, ούτε καν το σκέφτονται, ότι παρανομούν μ' ένα τέτοιο μέτρο, αφού το κάθε Ταμείο (και το κράτος, γι' αυτούς που παίρνουν το επίδομα της πρόνοιας) ήδη πληρώνει νοσήλιο, ή ειδικό νοσήλιο, για την παραμονή (νοσηλεία, φιλοξενία κ.ο.κ.) του όποιου "ωφελούμενου" στο όποιο ίδρυμα», είπε μιλώντας στην «Ε» ο Θ. Μεγαλοοικονόμου, διευθυντής, ψυχίατρος στο ΨΝΑ και τόνισε αγανακτισμένος:
«Πρόκειται, δηλαδή, για κανονική κατάσχεση, με το ζόρι, προσωπικού εισοδήματος (που, συνήθως, ανέρχεται γύρω στα 10 ευρώ την ημέρα). 
Μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό το ζήτημα του ποσοστού της περικοπής, το οποίο θα καθοριστεί εκ τω υστέρων, με υπουργική απόφαση, εκτιμώντας, τη δεδομένη στιγμή, πόσο υπολείπεται από τη δόση που θα χρειαστεί για τα τοκοχρεολύσια προς τους διεθνείς δανειστές...
Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι όποιος αρνηθεί να καταβάλει μέρος της σύνταξής του, θα κινδυνεύει να εκδιωχθεί από το χώρο όπου νοσηλεύεται ή φιλοξενείται...
Αν είναι σε θέση να το κάνει, να πάρει, δηλαδή, μιαν απόφαση για τη διάθεση των χρημάτων του. Γιατί, αν δεν είναι, θα του πάρουν τη σύνταξη χωρίς να τον ρωτήσουν. 
Η ιδιωτικοποίηση σε όλο της το άθλιο και κτηνώδες "μεγαλείο".
Γνωρίζοντας, μάλιστα, τις συνθήκες νοσηλείας στα δημόσια ιδρύματα, ψυχιατρεία και άλλα, το ότι θα φτάναμε στο σημείο να πληρώνει κάποιος από τη σύνταξή του για να τον κρατούν δεμένο στο κρεβάτι, φαντάζει εξωφρενικό».