Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Πόσοι μισθοί μας είναι ένα ταξίδι του Λοβέρδου;


 Διαβάστε το.Απλά, είναι υπέροχο.

Το βρήκαμε στο ιστολόγιο psi-action


Πόσοι μισθοί μας είναι ένα ταξίδι του Λοβέρδου;

Σε mail που έλαβα, πριν από λίγες μέρες, μια εργαζόμενη σε δομή ψυχικής υγείας του προγράμματος “Ψυχαργώς” σχολιάζει το κόστος των ταξιδιών του Ανδρέα Λοβέρδου. “Το κόστος για δύο ταξίδια του υπουργού Υγείας ανέρχεται σε παραπάνω από 20 καθαρούς μηνιαίους μισθούς μου...” αναφέρει, παραπέμποντας για λεπτομέρειες στο diavgeia.gov.gr

Με την ευκαιρία, ξέρετε ότι η diavgeia έχει γίνει η αγαπημένη ιστοσελίδα των εργαζομένων στην ψυχική υγεία; Όχι, δεν πρόκειται για διαστροφή. Οι άνθρωποι προσπαθούν να μάθουν πότε θα σταλούν χρήματα στους φορείς που εργάζονται, μήπως και πάρουν κανέναν από τους οφειλόμενους μισθούς τους.

Είναι αλήθεια ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τα δεδομένα στην ενημέρωση. Επί κυβέρνησης ΝΔ, όταν δεν υπήρχε η diavgeia στη ζωή μας, οι εργαζόμενοι ρωτούσαν ο ένας τον άλλο: “μήπως ξέρεις πότε θα πληρωθούμε;” και μια συνηθισμένη απάντηση ήταν: “όχι, αλλά άκουσα ότι στον τάδε φορέα έδωσαν ένα μισθό” (δηλ. έναν από τους έξι που τους χρωστούσαν). Μετά άρχιζαν τα τηλεφωνήματα σε γνωστούς που δούλευαν στον τάδε φορέα: “είναι αλήθεια ότι πήρατε ένα μισθό;” και η απάντηση: “όχι, αλλά ακούσαμε ότι είναι ...στο δρόμο”. Αυτό σήμαινε ότι, μετά το “ταξίδι” των εγγράφων από υπηρεσία σε υπηρεσία, διάρκειας ενός περίπου μήνα, ο μισθός θα έφτανε στον προορισμό του. Και μη μου πείτε ότι το ταξίδι έχει σημασία κι όχι ο προορισμός, γιατί αυτό δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τελικά, μέχρι να φτάσει ο μισθός στον εργαζόμενο είχε προστεθεί άλλος ένας μισθός στους οφειλόμενους και αυτό δεν τελείωνε ποτέ.

Τώρα, με το ΠΑΣΟΚ, που έδωσε “προτεραιότητα στην ψυχική υγεία”, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι (ναι, παραμένουν απλήρωτοι) δεν ανταλλάσσουν πλέον τηλεφωνήματα μεταξύ τους. Δεν χρειάζονται ο ένας τον άλλο για να ενημερωθούν. Όλοι έχουν τη diavgeia και ζουν μια αξιοπρεπή ζωή. Γιατί άλλο να λες σε αυτόν που χρωστάς (και σε κοιτάζει με δυσπιστία): “κάνε λίγο υπομονή, δεν μας έχουν πληρώσει ακόμα” και άλλο να του λες: “όπως μπορείς να διαπιστώσεις και στη diavgeia, δεν έχω πληρωθεί”. Μας έχει κάνει πιο αξιόπιστους η diavgeia και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουμε στο ΠΑΣΟΚ.

Από την άλλη πλευρά, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, υπάρχει και η ανθρώπινη περιέργεια. Αυτή μάλλον οδήγησε την αναγνώστριά μας να αναζητήσει στη diavgeia τα έξοδα του Λοβέρδου (αντί να αναζητά το πότε θα πληρωθεί). Φυσικά, η  περιέργεια δεν της βγήκε σε καλό γιατί διαπίστωσε ότι ο κος Λοβέρδος και οι τρεις συνεργάτες του θα (μας) στοιχίσουν, για δύο ημέρες στο Λουξεμβούργο και άλλες πέντε στη Νέα Υόρκη, 20.103,56 ευρώ, όσα η ίδια θα βγάλει από τη δουλειά της σε είκοσι μήνες !

Σύνολο: 20.103,56 ευρώ!



Πολλά είναι; Όπως βλέπετε παρακάτω, η ημερήσια αποζημίωσή του κου Λοβέρδου δεν ξεπερνά ούτε το μηνιαίο μισθό ενός νέου εργαζόμενου, που διαμορφώνεται στα 591,6 ευρώ (!). Να μην πάρει ο άνθρωπος και ένα πρωινό; Τι να κάνει; Να μαζεύει τα αυγά που του πετάνε στην Αθήνα για να τα τρώει στη Νέα Υόρκη; 

Αγαπητή αναγνώστρια, ο υπουργός μπορεί να θεωρεί ότι τα ποσά που ξοδεύει για τα ταξίδια του είναι μικρά. Ίσως να τα συγκρίνει με τις αποδοχές του ή με τα ποσά που ξόδευαν οι υπουργοί λίγο παλιότερα, όταν δεν χρειάζονταν τη συνοδεία των ΜΑΤ για να εμφανιστούν δημόσια. Όμως, δε νομίζω να μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί ότι εσείς ζείτε δύο χρόνια με τα χρήματα που ξοδεύει σε δύο ταξίδια ή ότι η ημερήσια αποζημίωσή του είναι ίση με το μηνιαίο μισθό ενός νέου εργαζόμενου.

ΥΓ. Εσάς θα σας περίμενε το αεροσκάφος αν αργούσατε 20 λεπτά