Κυριακή 30 Αυγούστου 2009

GAME OVER


Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που συστάθηκε σε σώμα το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Πρέβεζας .

Η σύστασή του μετά τις τελευταίες εκλογές που διεξήχθησαν ήταν ήδη μια επιτυχία για το Νοσοκομείο , που για χρόνια στερούνταν της λειτουργίας ενός τέτοιου οργάνου.

Παρά το ότι ο ρόλος του είναι κυρίως εισηγητικός προς τη Διοίκηση, εν τούτοις οι αποφάσεις του ιδιαίτερα όταν στηρίζονται σε επιστημονικά κριτήρια είναι δύσκολο να παρακαμφθούν.

Το επιστημονικό λοιπόν συμβούλιο του Νοσοκομείου της Πρέβεζας συνεδρίασε αρκετές φορές και με αρκετή βάσανο και διαλογική συζήτηση κατέληξε σε κάποιες αποφάσεις –προτάσεις που αφορούν το τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου, τη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων, τόσο των τακτικών όσο και των ιατρείων επειγόντων περιστατικών.

Ακόμη κατέληξε και σε μια πρόταση εφημέρευσης των τμημάτων του Νοσοκομείου λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, το δυναμικό του Νοσοκομείου αλλά και τα στατιστικά δεδομένα της λειτουργίας του.


Αν και έχουν περάσει αρκετοί μήνες από τη παράδοση αυτών των προτάσεων στη Διοίκηση, μέχρις στιγμής επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή.

Το πρόγραμμα των εφημεριών των γιατρών εξακολουθεί να μην έρχεται για κατάρτιση -έγκριση στο Επιστημονικό Συμβούλιο , όπως ο νόμος ορίζει. Ανακοινώνεται από τη Διοίκηση καθημερινά και οι όποιες αλλαγές του, επίσης δεν έρχονται στο Επιστημονικό Συμβούλιο για έγκριση.

Η λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων εξακολουθεί να γίνεται κατά των ίδιο παράτυπο τρόπο όπως και στο παρελθόν , παρά τις αποφάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου.


Γενικώς αιωρείται στην ατμόσφαιρα ένα κλίμα υποβάθμισης των θεσμών, που αποτελεί το άλλοθι για μερικούς να ενεργούν και να πράττουν κατά το δοκούν ,με περισσό θράσος και αλαζονεία του στυλ «ξέρεις ποιος είμαι γω ρε», πολλές φορές παράτυπα , παράνομα ,δίνοντας την εντύπωση ότι τα τμήματα και το Νοσοκομείο είναι τσιφλίκι τους.


Μετά την υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και γενικά την συνειδητή υποβάθμιση του Δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση έρχεται και ο ηθικός , θεσμικός και λειτουργικός ξεπεσμός.


Επειδή αυτή η ιστορία δεν έχει πάτο, είναι καιρός να λάβουν το μήνυμα ότι εδώ τελειώνουν τα ψέμματα: GAME OVER