Από το Φόρουμ Πρέβεζας στο χώρο της Αριστεράς , των κινημάτων και της Οικολογίας.
Με δύο σκέλη επιχειρημάτων η πρωτοβουλία πολιτών Πρέβεζας για το θέμα του έργου «Λιμενικό-αλιευτικό καταφύγιο Παντοκράτορα» απέστειλε έγγραφο προς την Περιφέρεια ζητώντας να μην προχωρήσει το έργο καθώς κρίνουν ότι τόσο από άποψη σκοπιμότητας όσο και περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι περισσότερο αρνητικό παρά θετικό. Αναφέρουν :
Η Νομαρχία Πρέβεζας και η Περιφέρεια βασίστηκαν αποκλειστικά σε μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία δεν λαμβάνει υπόψη της τις σημαντικές ωκεανογραφικές μελέτες τόσο του Πανεπιστημίου Πατρών όσο και του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΘΕ), οι οποίες δίνουν σημαντικές πληροφορίες για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής. (ρεύματα, βιολογία, μετακίνηση ψαριών, κ.α).Η κατασκευή του έργου θα καταστρέψει αυτόν ακριβώς τον φυσικό βιότοπο καθώς η μελέτη προβλέπει εκβραχισμούς και εκβαθύνσεις λιμενολεκάνης υδάτινης επιφάνειας 4.700 τ.μ., μέχρι 3 μ. βάθος, όπως επίσης εκσκαφές μεγάλου διαύλου ναυσιπλοΐας μέχρι 4 μ. βάθος. Ακόμα το, ογκώδες για την περιοχή, λιμενικό έργο προβλέπει να τσιμεντάρει το θαλάσσιο χώρο με μπετόν μέχρι και πάνω από 10 μ. βάθος, ώστε να στηρίξει κρηπίδωμα μήκους 122 μ., το οποίο θα προεκτείνεται με τη μορφή τσιμεντένιας προβλήτας άλλα 40 μέτρα. Όσο για τους κυματοθραύστες, αυτοί θα έχουν μήκος 165 μ. και ύψος από τη θαλάσσια επιφάνεια 3,50 μέτρα. Είναι προφανές λοιπόν ότι η κατασκευή ενός τέτοιου έργου θα αφανίσει όλο το γόνο της περιοχής και μάλιστα σημαντικών ειδών, όπως κουτσομούρα, μπαρμπούνι κ.ά. Δυστυχώς, ούτε ο ιδιώτης μελετητής, αλλά ούτε και οι αρμόδιοι (Νομαρχία, Περιφέρεια) είχαν ενδοιασμούς να εγκρίνουν τη μελέτη αυτή, προβάλλοντας ως ανάγκη σκοπιμότητας του έργου, το “καλό” των ψαράδων της πόλης. Από την εμπειρία τέτοιων έργων, είναι γνωστό σε όλους το πού πηγαίνουν όλοι οι ρύποι των σκαφών από ορυκτέλαια κλπ και το πόσο μολύνουν και επιβαρύνουν αθροιστικά νερά και περιβάλλον. Η χωρητικότητα του έργου προβλέπει ογδόντα περίπου αλιευτικά σκάφη, ακόμα και τράτες. Η πρόταση σκοπιμότητας στηρίζεται στο επιχείρημα, ότι πρέπει να γίνει το έργο, γιατί θα εξυπηρετήσει τα αλιευτικά σκάφη σε ακτίνα 70 χιλιομέτρων. Αυτό είναι ένα ψευδές στοιχείο, γιατί τα σκάφη της Πρέβεζας έχουν πολλά αλιευτικά καταφύγια να ελλιμενιστούν, όπως στο πρόσφατα εγκαινιασμένο καταφύγιο στο λιμάνι της πόλης, στο Βαθύ, στον Άγιο Θωμά, στο Μύτικα και άλλα αλιευτικά καταφύγια που υπάρχουν σε ακτίνα 70 χλμ. Η πρόταση σκοπιμότητας προβάλλει επίσης το επιχείρημα της διάσωσης των σκαφών στο σημείο εκείνο της εισόδου προς το δίαυλο. Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει γιατί σ’ όλη την ιστορία της Πρέβεζας τα μοναδικά σκάφη που βυθίστηκαν στην περιοχή ήταν αυτά της ναυμαχίας του Ακτίου το 31 π.Χ.
Η Νομαρχία, όλα αυτά τα χρόνια εκπόνησης της μελέτης, δεν δέχτηκε ΠΟΤΕ κανένα έγγραφο από τους Συλλόγους των Αλιέων με αίτημα για το συγκεκριμένο έργο. Επίσης η Ν.Α. καθ’ όλο το παραπάνω διάστημα δεν έστειλε κανένα έγγραφο να τους ενημερώσει σχετικά και να ζητά τη σύμφωνη γνώμη και τις προτάσεις τους επ’ αυτού. Όλοι οι αλιείς της πόλης μας, μέχρι και το φετινό Ιούνιο, δεν γνώριζαν και ούτε ποτέ ρωτήθηκαν για το έργο αυτό. Παρόλα αυτά η μελέτη σκοπιμότητας του έργου χρησιμοποιεί τους αλιείς ως λόγο για την κατασκευή του και δεν αναφέρεται πουθενά στο αίτημα των κατοίκων του Παντοκράτορα που ζητούσαν από χρόνια ένα αγκυροβόλι για τα λιγοστά σκάφη τους σε υπήνεμο σημείο της περιοχής τους. Γιατί λοιπόν η μελέτη σκοπιμότητας καλύπτεται πίσω από το συμφέρον των αλιέων, αφού μέχρι χθες αυτοί δεν είχαν ιδέα για το συγκεκριμένο έργο;
Πού αποσκοπεί η μεταφορά των ψαράδων στη θέση «Παργινόσκαλα» του Παντοκράτορα, όταν είναι συνήθεις και γνωστές οι άκρως δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή ιδίως τον χειμώνα; Γιατί δεν ρωτήθηκαν οι ψαράδες για όλα αυτά που άμεσα τους αφορούν;
Γιατί να δαπανηθούν, τουλάχιστον, τριάμισι εκατομμύρια ευρώ σε περίοδο οικονομικής κρίσης για ένα λιμενικό έργο, ένα αγνοία κατοίκων και Συλλόγων, σε μια περιοχή που τα στοιχεία της φύσης είναι πολύ πιο δυνατά απ’ τους κυματοθραύστες των 3,50 μέτρων;
Αναφέρουν επίσης ότι το Χωροταξικό δεν προβλέπει για την περιοχή τέτοιο έργο ενώ το γενικό Πολεοδομικό της Πρέβεζας ορίζει την περιοχή του Παντοκράτορα ως περιοχή περιορισμένης οικιστικής ανάπτυξης και χαρακτηρίζει τον χώρο του πεδίου βολής ως περιοχή προστασίας δάσους. Πως λοιπόν προτείνεται ένα τέτοιου μεγέθους έργο και πως δικαιολογείται ο δρόμος οχημάτων πλάτους 3 μέτρων που η μελέτη τον βαφτίζει παραπλανητικά πεζόδρομο;
Ο Παντοκράτορας αποτελεί μία από τις δύο μοναδικές παραλίες της πόλης. Το έργο έρχεται σε αντίθεση με το αναφαίρετο δικαίωμα των κατοίκων της πόλης και των τουριστών να κολυμπούν και να απολαμβάνουν την παραλία, αφού θα καταστρέφει πάνω από τη μισή έκταση αιγιαλού και παραλίας προκειμένου να ελλιμενίσει πληθώρα σκαφών ανάμεσα στους λουόμενους.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΤΕΛΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Η Πρωτοβουλία Πολιτών, στηριζόμενη στα παραπάνω επιχειρήματα και στοιχεία, καταθέτει τις τελικές της θέσεις και προτάσεις:
1) Να μη γίνει κανένα λιμενικό έργο και καμία παρέμβαση στη θέση Παργινόσκαλα του Παντοκράτορα σε όλη την έκταση της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής και του αιγιαλού της.
2) Να κατασκευαστεί από φυσικά υλικά πλωτό αλιευτικό καταφύγιο σε άλλη υπήνεμη θέση του οικισμού, που θα εξυπηρετήσει το χρόνιο αίτημα των Παντοκρατοριτών να ελλιμενίσουν τα λίγα μικρά σκάφη τους.
3) Να μη διωχθούν σε καμία περίπτωση οι ψαράδες από τη μαρίνα της πόλης μας και να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση της χρήσης της από το Λιμενικό Ταμείο.
4) Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση να απαιτήσει χρηματοδότηση, ώστε να κάνει έργα αντιστήριξης στην προβλήτα του παλιού λιμένα της πόλης και να ολοκληρώσει τα έργα στο νέο αλιευτικό καταφύγιο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτάσεις των αλιέων.
5) Η Ν.Α. να προβεί σε άμεσα μέτρα, τα οποία θα αποσκοπούν
α) Στην αποσυμφόρηση του Αμβρακικού από τις πηγές μόλυνσης που δρουν ανεξέλεγκτα,
β) Στη μείωση και εξάλειψη του τοξικού ιζήματος του πυθμένα του,
γ) Στη μη κατασκευή λιμενικών έργων, που δυσχεραίνουν τη ροή των ρευμάτων, που καταστρέφουν την ιχθυοπανίδα και επιπλέον συντελούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή μας.
6) Να βελτιωθούν άμεσα οι συνθήκες πρόσβασης σε όλη τη θαλάσσια περιοχή του Παντοκράτορα από τις αρμόδιες Αρχές
Η Πρωτοβουλία Πολιτών Πρέβεζας, με βάση όλα τα παραπάνω, καλεί τον Γ.Γ. Περιφέρειας Ηπείρου να μην εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ. Επίσης καλεί όλους τους συλλόγους, τοπικούς φορείς, κινήσεις, κόμματα, να τοποθετηθούν και να πλαισιώσουν τον αγώνα για την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος που θα εμποδίσει και θα αναστρέψει την επερχόμενη καταστροφή του Αμβρακικού και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, στο όνομα μιας αμφισβητούμενης ανάπτυξης.
Τέλος δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν και δια της δικαστικής οδού για την ακύρωση ενός τέτοιου έργου.
(Επιμέλεια ΔιΠ.)
Σχόλιο
Μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πρέβεζας για το συγκεκριμένο θέμα υπήξε ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης Πολιτών Πρέβεζας.
Δελτίο Τύπου
Με αφορμή την τελευταία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Πρέβεζας για την κατασκευή του έργου «Λιμενικό-Αλιευτικό καταφύγιο» στο Παντοκράτορα πιστεύουμε ότι πρόκειται για άλλο ένα έργο το οποίο γίνεται με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και η λειτουργία του στα πλαίσια της αγοράς δρομολογεί άλλη μια επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος του περιβάλλοντος.
Τα επιχειρήματα και τα συμπεράσματα της πρόσφατης ανακοίνωσης της «πρωτοβουλίας πολιτών» που δημοσιεύτηκε στον τοπικό τύπο ενισχύουν με επιστημονικό και τεκμηριωμένο τρόπο αυτή μας την εκτίμηση.
Ο ρόλος των Νομαρχιών και των Δήμων για την αναπαραγωγή της επιχειρηματικής διαδικασίας σε βάρος της εργασίας και του περιβάλλοντος για εμάς αποτελεί θεμέλιο λίθο λειτουργίας της λεγόμενης «Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Η λογική όμως, των «όρων» και «προϋποθέσεων», η «δέσμευση για μη αλλαγή χρήσης» και η υποταγή στην λογική των στημένων «περιβαλλοντικών όρων» που επικαλούνται διάφοροι αναπτυξιολάγνοι, το μόνο που καταφέρνουν είναι να σπέρνουν αυταπάτες και να ανοίγουν δρόμο σε αυτούς που έχουν δρομολογήσει σχέδια γύρω από την κατασκευή του έργου. Ένα έργο που ανοίγει δρόμους για την παραπέρα εκμετάλλευση του λιμανιού της Πρέβεζας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, παίζοντας ταυτόχρονα αρνητικό ρόλο στη μάχη για την προστασία του Αμβρακικού.
Ως δημοτική κίνηση καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη απόφαση-μεθόδευση, συμφωνούμε με την τοποθέτηση της πρωτοβουλίας πολιτών για μια μικρή παρέμβαση στο Παντοκράτορα για τους ντόπιους αλιείς και θα στηρίξουμε κάθε πρωτοβουλία ενάντια στο «έργο»-έκτρωμα.
Η γραμματεία
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Πρέβεζας