Τετάρτη 12 Αυγούστου 2009

Όχι στη μετεγκατάσταση της μονάδας του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΡΟΛΗΨΗΣ»
(ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

ΟΚΑΝΑ & ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ)

Διεύθυνση Γραμματείας:

Κ. Π. Ν. Σάμου «Φάρος».

Θ. Σοφούλη 261,

83100, Σάμος.

Τηλ : 2273023443, 2273087070.

ΦΑΞ: 2273023441.

prolipsiworkers@yahoo.gr

Με ενδιαφέρον (και σίγουρα όχι με έκπληξη) ενημερωθήκαμε για την απόφαση μετεγκατάστασης της μεταφοράς της μονάδας Ο.ΚΑ.ΝΑ. της οδού Καποδιστρίου σε χώρο του Ψ.Ν.Α. χωρίς ουσιαστικά καμία προηγούμενη διαβούλευση με τα επιστημονικά όργανα του ψυχιατρείου.

Μια τέτοια ενέργεια, η οποία έρχεται να προστεθεί στις εξαγγελίες και την προώθηση προγραμμάτων συνταγογράφησης υποκατάστατων από ιδιώτες γιατρούς, είναι ενδεικτική της καρκινοβασίας του Ο.ΚΑ.ΝΑ. και του Υπουργείου Υγείας σ’ ότι αφορά στο ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα της αντιμετώπισης ενός σύνθετου προβλήματος, όπως αυτό των εξαρτήσεων. Θεωρούμε πως μια τέτοια κίνηση δείχνει ξεκάθαρα την ανυπαρξία ουσιαστικής πολιτικής την οποία οι ιθύνοντες προσπαθούν να καλύψουν με πρόχειρες και βιαστικές κινήσεις με χαρακτήρα πυροτεχνήματος.

Κινήσεις, που όχι μόνο δεν πρόκειται να λύσουν, αλλά αντίθετα να μεγιστοποιήσουν προβλήματα. Μια ενδεχόμενη εγκατάσταση μονάδων υποκατάστασης στο Ψ.Ν.Α. αφενός έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την ουσία της αποκαλούμενης «Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης», καθώς οδηγεί στην υπερσυσσώρευση ατόμων σε μια ήδη επιβαρυμένη πληθυσμιακά δομή όπως το νοσοκομείο. Αφετέρου δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά την ύπαρξη στον ίδιο χώρο του επιτυχημένου και μεγαλύτερου στεγνού προγράμματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας, της μονάδας απεξάρτησης «18 Άνω».

Την ίδια στιγμή ανησυχία και προβληματισμό μας γεμίζει το γεγονός ότι την μετεγκατάσταση του Ο.ΚΑ.ΝΑ. από το κέντρο της Αθήνας είχε ουσιαστικά πρώτος ανακοινώσει ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Δημόσιας Τάξης (αναρμόδιος για πολιτικές Υγείας!) Χρήστος Μαρκογιαννάκης, στο πλαίσιο των μέτρων για την παράνομη μετανάστευση. Μια τέτοια «διαβολική» σύμπτωση μας κάνει να πιστεύουμε ότι μάλλον πρόκειται για μια προσπάθεια στρατοπεδοποίησης του Ψ.Ν.Α. παρά για μια προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας.

Πιστεύουμε ότι η Πολιτεία είναι απαραίτητο να εξοικονομήσει κονδύλια ώστε κάθε δομή ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων να λειτουργεί με βάση τον ιδιαίτερο θεραπευτικό της προσανατολισμό και επιστημονικό της σχεδιασμό , ώστε να έχει αποτελεσματικότητα. Με ημίμετρα και συγχωνεύσεις, όχι μόνο δεν επιλύονται τα προβλήματα, αλλά οξύνονται περαιτέρω.

Ως εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης, που νιώθουμε ήδη από καιρό στο πετσί μας τις συνέπειες της υποχρηματοδότησης και απαξίωσης των υπηρεσιών που αφορούν στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί απέναντι σε τέτοιες μεθοδεύσεις.

Όχι στη μετεγκατάσταση της μονάδας του Ο.ΚΑ.ΝΑ. στο Ψ.Ν.Α.

Όχι στη γκετοποίηση του πληθυσμού των εξαρτημένων.