Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2008

Ένα είναι το μήνυμα: Δουλειά μέχρι το θάνατο!

Παρακολουθήσατε τη συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό;
Όλα όσα πρόκειται να γίνουν τα είχαμε περιγράψει σε τρεις δημοσιεύσεις τον Ιούνιο του 2007(1, 2, 3 ) .Είναι γνωστό άλλωστε ότι αποτελούν βασικές κατευθύνσεις που έχει επεξεργαστεί και έχει υιοθετήσει σύσσωμο το ευρωενωσιακό κεφάλαιο και υλοποιούν στις επιμέρους χώρες οι κυβερνήσεις ανεξαρτήτως αποχρώσεων.
Στην ουσία όλα συμπυκνώνονται σε ένα πολύ μικρό κομμάτι της ομιλίας του Πρωθυπουργού:

"Προχωρούμε λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς πρακτικές, την εμπειρία από το παρελθόν, τους προγενέστερους νόμους, τη νομολογία των δικαστηρίων. Οι προτάσεις μας εδράζονται σε τέσσερις βασικές αρχές-παραδοχές.

  • Πρώτον, το σύστημα αναδιαρθρώνεται στους τρεις βασικούς πυλώνες του. Την κύρια ασφάλιση, την επικουρική ασφάλιση και την επαγγελματική ασφάλιση, τα επαγγελματικά ταμεία. Συμπληρωματικά λειτουργεί και η ελεύθερη χρηματοδότηση, δηλαδή η ιδιωτική ασφάλιση.
  • Δεύτερον, σε κάθε περίπτωση το κράτος εγγυάται την καταβολή παροχών και συντάξεων σε όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους.
  • Τρίτον, ο χαρακτήρας του ασφαλιστικού μας συστήματος δημόσιος αναδιανεμητικός υποχρεωτικός δεν μεταβάλλεται.
  • Και τέταρτον, οι θεμελιώδεις παράμετροι του συστήματος δεν μεταβάλλονται, τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται, το ύψος των εισφορών δεν αυξάνεται, το ύψος των συντάξεων δεν μειώνεται. Ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται σε καμία περίπτωση. Οι περισσότερες μεταβολές ξεκινούν μετά από μακρές μεταβατικές περιόδους για να ολοκληρωθούν σταδιακά και σε βάθος χρόνου


…Βασική καινοτομία της μεταρρύθμισης που προωθούμε είναι η θέσπιση πρωτοποριακών μέτρων για την προστασία της μητρότητας. Στόχος είναι να στηρίζεται η εργαζόμενη μητέρα τον καιρό που πραγματικά έχει μεγαλύτερη ανάγκη, τον καιρό που τα παιδιά της είναι μικρά.Επίσης, θεσπίζονται διατάξεις που παρέχουν κίνητρα για την εθελούσια παραμονή στην εργασία έως και τρία χρόνια πέραν του χρόνου συνταξιοδότησης, αλλά και αντικίνητρα στην πρόωρη συνταξιοδότηση».

Τι μας λέει ο Πρωθυπουργός με απλά λόγια;

  • Πρώτον ότι πυξίδα του για την «αναδιάρθρωση» του ασφαλιστικού είναι το τριφασικό σύστημα ή σύστημα Χιλής
  • Δεύτερον ότι βάζει, στην αρχή, σαν συμπληρωματική την ιδιωτική ασφάλιση με στόχο να την ενισχύσει στο μέλλον ακόμη περισσότερο.
  • Τρίτον ότι θα «βάλει χέρι» τόσο στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, στο ύψος των συντάξεων και στο ύψος των εισφορών. Απλά αυτό θα γίνει σταδιακά,(γνωστή πετυχημένη συνταγή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ), για να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με το σύνολο των εργαζομένων.Για αυτό αναφέρει ότι ΩΡΙΜΑ συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν θίγονται!
  • Τέταρτο ότι θα καταργήσει τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των μητέρων γυναικών και θα εξισώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης τους με αυτά των ανδρών. Το αναφέρει μάλιστα με ένα ιδιαίτερο τρόπο:«Στόχος είναι να στηρίζεται η εργαζόμενη μητέρα τον καιρό που πραγματικά έχει μεγαλύτερη ανάγκη, τον καιρό που τα παιδιά της είναι μικρά» !!!
  • Πέμπτο θα πέσει τέτοιο άγριο πετσόκομμα στο ύψος των πρόωρων συντάξεων ,ώστε κανένας να μην μπορεί ούτε να διανοηθεί ότι θα συνταξιοδοτηθεί πρόωρα .
  • Έκτο έστειλε στις καλένδες το θέμα των Βαρέων και Ανθυγιεινών ,για να το φέρει αργότερα ,αφού περάσει η μπόρα, με δυσμενέστερους όρους για τους εργαζόμενους.

    Όπως καταλάβατε ένα είναι το μήνυμα. Δουλειά μέχρι το θάνατο!

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι να εντείνουμε τους αγώνες μας για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.
Έχουμε τη δυνατότητα να νικήσουμε , με την ενότητα και με κλιμακούμενες κινητοποιήσεις, με σαφείς στόχους και αιτήματα που να βασίζονται όχι στο τι μπορεί να δώσει η κάθε κυβέρνηση, αλλά στις σημερινές ανάγκες μας και στον πλούτο που παράγουμε.