Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2008

Η κυβέρνηση υπόσχεται, με νέο σύστημα, τη σύντομη κάλυψη των κενών θέσεων αγροτικών περιφερειακών ιατρείων και Κέντρων Υγείας.

Στη χώρα μας λειτουργούν περίπου χίλια πεντακόσια περιφερειακά ιατρεία, και διακόσια δέκα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου. Τα περιφερειακά ιατρεία στελεχώνονται από γιατρούς Γενικής Ιατρικής και γιατρούς Υπηρεσίας Υπαίθρου.
Η προκήρυξη θέσεων τυπικά για τα αγροτικά ιατρεία γίνεται 3-4 φορές το χρόνο. Αν και αυτό δεν τηρείται και είναι συχνές οι καθυστερήσεις στις προκηρύξεις των κενών θέσεων.
Η κυβέρνηση μέσω του Υφυπουργού Υγείας υποστήριξε, απαντώντας σε σχετική επερώτηση στη Βουλή σήμερα 21 Φεβρουαρίου 2008, ότι η κάλυψη όσον αφορά τις θέσεις των γιατρών Γενικής Ιατρικής είναι περίπου στο 67% με 68% κυρίως λόγω έλλειψης της ειδικότητας Γενικής Ιατρικής .
Όσον αφορά την κάλυψη υπόχρεων Υπαίθρου, αλλά και γιατρών με θητεία ,υποστήριξε ότι ξεπερνάει το 80%.
Ο Υφυπουργός Υγείας υποσχέθηκε συντόμευση (μέσω ψηφιοποίησης του όλου συστήματος) της διαδικασίας κάλυψης των κενών και κενωμένων θέσεων στα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία αλλά και στα κέντρα υγείας ,ώστε από την ώρα προκήρυξης να μεσολαβούν 2-3 εβδομάδες μέχρι την έκδοση τελικών αποτελεσμάτων. Ενώ υποσχέθηκε να υπάρχει και σε δεύτερη φάση αναπληρωματικός ώστε να καλύπτονται τα όποια έκτακτα κενά .

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΜΑΣ.

1. Το πρόβλημα των κενών θέσεων σε Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία και Αγροτικά Ιατρεία είναι κατ΄ εξοχήν θέμα πολιτικό με την έννοια μιας πολιτικής Υγείας προσανατολισμένης στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και την κάλυψη αναγκών υγείας του αγροτικού πληθυσμού.
Είναι θέμα οικονομικό με την έννοια εξασφάλισης χρηματικών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση αυτών των θέσεων και δευτερευόντως είναι θέμα γραφειοκρατικό .Οι καθυστερήσεις δεν προέρχονται κυρίως από το χρόνο που μεσολαβεί από την προκήρυξη μέχρι την έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων αλλά από τις καθυστερήσεις και τις κωλυσιεργίες μέχρι την προκήρυξη των θέσεων.
2.. Κρατάμε αυτή την υπόσχεση του Υπουργείου, όπως και τις τόσες άλλες και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της.