Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2008

Συζήτηση στη Βουλή για το Νοσοκομείο Λευκάδας.

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2008 έγινε στη Βουλή συζήτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Λευκάδας ,το οποίο παρεμπιπτόντως είχε επισκεφθεί πριν λίγες μέρες ο Υπουργός Υγείας στα πλαίσια της παρουσίας του στη Λευκάδα σαν ομιλητής σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ. Η συζήτηση έγινε με αφορμή επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του ΚΚΕ Νικόλαου Μωραϊτη.
Παραθέτουμε το σχετικό διάλογο από τα Πρακτικά της Βουλής.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου):Προχωρούμε στην με αριθμό 576/5-2-2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Νικολάου Μωραΐτη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λήψη μέτρων επίλυσης των προβλημάτων στο Νοσοκομείο Λευκάδας κ.λ.π.

Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό καθώς και ανεπαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Λευκάδας.
Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης του Νοσοκομείου είναι τα κενά σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που ακόμη και με βάση την παλιά οργανική σύνθεση φτάνουν ως και 50%, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εντατικοποίηση της εργασίας και την αδυναμία παροχής ικανοποιητικών και σύγχρονων υπηρεσιών υγείας, κατάσταση που γίνεται πιο έντονη το καλοκαίρι, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Στα παραπάνω προστίθεται η φυσιολογική φθορά του κτιρίου –χρονολογείται από το 1964- και τα προβλήματα στατικότητας που παρουσιάστηκαν μετά το σεισμό του 2003 και ενώ υπάρχει χώρος για την κατασκευή νέου νοσοκομείου, ο οποίος όμως μένει αναξιοποίητος. Ενδεικτικό της ανεπάρκειας των κτιριακών εγκαταστάσεων αποτελεί, επίσης, η κοινή λειτουργία παθολογικής και παιδιατρικής κλινικής και οι κοινές τουαλέτες. Στο χώρο που στεγάζονται τα μαγειρεία, το ακτινολογικό, η αιμοδοσία και άλλες υπηρεσίες είναι σε άθλια κατάσταση, αφού πέφτουν μέχρι και σοβάδες.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Πότε θα γίνει κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και πότε θα λειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος.
Πότε θα γίνει η ανέγερση του νέου νοσοκομείου
, ώστε οι υγειονομικές υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στις πραγματικές πληθυσμιακές ανάγκες, μέσα από σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις επανδρωμένες με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό».
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, τα προβλήματα στελέχωσης ιδιαίτερα των επαρχιακών νοσοκομείων είναι υπαρκτά. Τα γνωρίζετε και το έχω πει πολλές φορές και σε αυτήν την Αίθουσα, ότι δυστυχώς η πατρίδα μας δεν είναι ούτε Βέλγιο ούτε Ολλανδία που μπορείς να καλύψεις τον πληθυσμό με δέκα και είκοσι νοσοκομεία. Σε αυτήν τη χώρα με το νησιωτικό σύμπλεγμα, με τον ορεινό όγκο χρειαζόμαστε εκατόν τριάντα δύο νοσοκομεία. Μόνο ίσως η Νορβηγία μπορεί να καταλάβει το πρόβλημα της Ελλάδας.

ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Εννέα χιλιάδες προσλήψεις περιμένουμε τέσσερα χρόνια.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα μπορούσα να απαντήσω και στην κ. Αντωνίου, όταν καταθέσει αντίστοιχη επίκαιρη ερώτηση. Πολύ ευχαρίστως, κυρία Αντωνίου, πρέπει όμως να γνωρίζετε τα ειδικότερα προβλήματα αυτής της χώρας, ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας, όπου έπρεπε να έχουμε νοσοκομεία και να καλύπτουμε τρεις γυναικολόγους για έναν τοκετό το χρόνο και πρέπει να έχουμε, επίσης, τρεις καρδιολόγους σε πολύ μικρά νοσοκομεία για ελάχιστες καρδιαγγειακές παθήσεις το χρόνο. Και το κάνουμε πολύ ευχαρίστως αυτό, αλλά με τεράστια προβλήματα πάντοτε στελέχωσης, ιδιαίτερα των μικρών νοσοκομείων στη νησιωτική Ελλάδα και στους ορεινούς όγκους.
Ειδικότερα στο τι έχουμε κάνει για τη Λευκάδα, μόνο το 2007 αναλάβαμε και έγινε έγκριση διορισμού ενός Επιμελητού Β΄ Ιατρικής Βιοπαθολογίας, μικροβιολόγος δηλαδή, ενός Επιμελητού Β΄ Καρδιολογίας και ενός Επιμελητή Β’ Παιδιατρικής.
(XP)

(1 ST)
Επίσης το 2007 έχουν εκδοθεί επτά αποφάσεις για το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Τοποθετήσαμε επικουρικούς γιατρούς. Είναι μια λύση για τα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία γιατί οι διαδικασίες επιλογής επιμελητών είναι χρονοβόρες. Τοποθετήθηκε, λοιπόν, ένας ακτινοδιαγνώστης, δυο μικροβιολόγοι, δυο καρδιολόγοι, ένας ουρολόγος, ένας χειρουργός και επίκειται η απόφαση διορισμού γιατρών κλάδων ΕΣΥ, ενός διευθυντού νεφρολογίας. Επίσης προχωράμε και στην κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα από το ΑΣΕΠ του Νοεμβρίου του 2006 υπήρχε μια θέση κλάδου ΤΕ μαίας. Επίσης το ΑΣΕΠ προκήρυξε στις 31-12-2007 θέσεις ΔΕ παρασκευαστών, βοηθών φαρμακείου και άλλες θέσεις βοηθητικού προσωπικού.
Όσον αφορά την ανέγερση του νέου νοσοκομείου πρέπει να σας πω για τον αξονικό τομογράφο ότι τα προβλήματα είναι τεράστια. Μόλις αυτές τις ημέρες βρέθηκε γιατρός επιμελητής Β ακτινοδιαγνωστικής από το Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώνστα ο οποίος επιθυμεί να αποσπαστεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας. Θα μας δώσει ένα οξυγόνο ζωής για να μπορέσει να λειτουργήσει ο αξονικός τομογράφος. Επίσης έχουν υποβάλει αίτηση απόσπασης χειριστές, από τον Ευαγγελισμό και από το Ευγενίδιο. Αυτοί έχουν σχέση με την Λευκάδα και επιθυμούν να αποσπαστούν εκεί ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει έτσι ο αξονικός τομογράφος Λευκάδας.
Για τα υπόλοιπα θα μιλήσω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κ. Μωραΐτης έχει το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, πριν τρεις μέρες ακριβώς έγινε επίκαιρη ερώτηση για το Νοσοκομείο Αγρινίου. Βέβαια ο Υφυπουργός ωραιοποίησε τα πράγματα για το Αγρίνιο γιατί πραγματικά δεν έχει επισκεφθεί το Νοσοκομείο Αγρινίου. Δεν δικαιολογείται όμως, σήμερα να λέμε τέτοια πράγματα για το Νοσοκομείο Λευκάδας που πριν λίγες ημέρες επισκέφθηκε ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος. Γι’ αυτό το Νοσοκομείο ξέρετε πολύ καλά, κύριε Υφυπουργέ, ότι αποτελεί πράγματι ντροπή για το δημόσιο σύστημα υγείας. Είναι ένας καθρέφτης της απαξίωσης και της εγκατάλειψης του δημόσιου συστήματος υγείας, που σπρώχνει τα φτωχά λαϊκά στρώματα στον ιδιωτικό τομέα. Επιβεβαιώνεται αυτό που λέει ο λαός μας ότι έχουμε υγεία όσο αντέχει η τσέπη μας.
Κυρία Πρόεδρε, μιλάμε για ένα Νομαρχιακό Νοσοκομείο που οι ελλείψεις σε νοσοκομειακό και νοσηλευτικό προσωπικό έστω και με αυτόν τον παμπάλαιο οργανισμό που δουλεύουν φθάνουν το 30% έως 40%. Βασικές ειδικότητες γιατρών λείπουν. Γίνονται μέχρι και δεκαπέντε εφημερίες το μήνα από τους γιατρούς. Το ότι λειτουργεί σήμερα στοιχειωδώς το Νοσοκομείο Λευκάδας οφείλεται πραγματικά στον ηρωισμό του νοσηλευτικού και του ιατρικού προσωπικού.
Οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι ανύπαρκτες πέρα για πέρα. Μετά το σεισμό του 2003 και σε συνδυασμό με την παλαιότητα του κτιρίου που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Είναι αλήθεια ότι στο υπόγειο του νοσοκομείου που λειτουργεί το ακτινολογικό, η αιμοδοσία και τα μαγειρεία πέφτουν πραγματικά οι σοβάδες. Τα προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν οδηγήσει την διοίκηση του νοσοκομείου στο να λειτουργεί την παιδιατρική μαζί με την παθολογική κλινική. Υπάρχουν καρκινοπαθείς, ηλικιωμένοι άρρωστοι μαζί με μικρά παιδάκια. Υπάρχουν οι κοινές τουαλέτες. Εάν αυτό δεν είναι δείγμα εγκατάλειψης τότε τι είναι.
Βέβαια δεν μιλάμε για τη λειτουργία του αξονικού τομογράφου Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Αυτό πραγματικά αποτελεί πολυτέλεια για το λαό της Λευκάδας και για τους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται το νησί τους καλοκαιρινούς μήνες. Εμείς σαν Κ.Κ.Ε. λέμε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και στον τομέα της υγείας χρόνια τώρα. Στην ουσία δεν προσφέρει φροντίδα υγείας για τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Απεναντίας απαξιώνει το δημόσιο σύστημα υγείας και ανοίγει διάπλατα τις πόρτες για να θησαυρίζουν οι ιδιώτες, το μεγάλο κεφάλαιο που δραστηριοποιείται στο χώρο της υγείας.
Εμείς καλούμε τους εργαζόμενους, τις λαϊκές εργατικές οικογένειες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να παλέψουν για ένα πραγματικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες σε όλους.
Και βέβαια δεν απαντήσατε για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου.

(XF)
Δεν ρωτώ παραπάνω. Αν πάρω υπόψη ότι το νοσοκομείο του Αγρινίου κατασκευάζεται είκοσι έξι χρόνια τώρα, ε πρέπει να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα οι κάτοικοι του νησιού.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Προς το παρόν την κατάσταση την έχουμε πάρει στα χέρια, την έχει πάρει στα χέρια η νέα διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτή η νέα διακυβέρνηση, λοιπόν, έστειλε, όπως σας είπα, επικουρικούς γιατρούς και επιμελητές β’ το 2007 και προχωρά και στην προκήρυξη νέων θέσεων και επιμελητών β’ και επικουρικών γιατρών για το νοσοκομείο της Λευκάδας.
Πολλά ακούγονται στη Λευκάδα για τη στατικότητα του παλιού νοσοκομείου κ.λ.π.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ: Όχι από μας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Και επειδή πολύ σπέκουλα έγινε και στη Λευκάδα γι’ αυτό το θέμα και επί διακυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχω να σας πω ότι τα περί στατικότητας κατά τη γνώμη μας, είναι μυθολογία που ξεκίνησε πριν αναλάβει η Νέα Δημοκρατία τη διακυβέρνηση, όταν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. και με πρωτοβουλία του τότε διοικητή, χρηματοδοτήθηκε η σχετική μελέτη χωρίς ως τόσο να υπάρξει διαπιστωμένη επικινδυνότητα από την πολιτεία, δηλαδή από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. ή από τεχνικές υπηρεσίες της νομαρχίας. Με άλλα λόγια δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ το κτήριο ως κόκκινο ή κίτρινο ή οτιδήποτε άλλο.
Παρ’ όλα αυτά, εμείς έχουμε διαβεβαιώσει ότι υπάρχουν φθορές στο κτήριο. Το κτήριο είναι πεπαλαιωμένο και πρέπει να αντικατασταθεί. Γι’ αυτό και δεσμευτήκαμε και θέλουμε χρήματα για την επισκευή αυτών των φθορών.
Να σας πω επίσης ότι δεσμευτήκαμε και ψάχνουμε οικόπεδο. Και επ’ αυτού το κληροδότημα Αναστασίου Ιασμένη έχει παραχωρήσει οικόπεδο ιδιοκτησίας του. Το Εφετείο Αθηνών με την υπ’ αριθμόν 3910/6.11.07 απόφασή του ενέκρινε την παραχώρηση του συγκεκριμένου οικοπέδου. Η ως άνω παραχώρηση έχει γίνει αποδεκτή από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια και σε συνεργασία με το Υπουργείο προωθείται η ανάθεση εκπόνησης μελέτης στην ΔΕΠΑΝΟΜ.
Είναι μια δέσμευσή μας. Θα το κάνουμε ώστε να ξεκινήσουμε. Και να είστε σίγουροι ότι με τις νέες διαδικασίες και με τη ΔΕΠΑΝΟΜ να το παρακολουθεί, θα γίνει το νέο νοσοκομείο της Λευκάδας. Δεν ξέρω πως έγιναν τα σύγχρονα γεφύρια της Άρτας στο Αγρίνιο, στην Κέρκυρα και στην Κατερίνη, αλλά για την ανέγερση του νέου νοσοκομείου της Λευκάδας σας έχουμε διαβεβαιώσει όπως και ο ίδιος ο Υπουργός ο κ. Αβραμόπουλος σε επίσκεψή του εκεί.
Υπήρχε μια διαδικασία. Εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία για την ανεύρεση οικοπέδου στη Λευκάδα. Βρέθηκε το οικόπεδο. Το Εφετείο απάντησε. Παραχωρήθηκε. Έγινε η αποδοχή. Ξεκινάμε, λοιπόν, τη διαδικασία ανέγερσης του νέου νοσοκομείου και έχει μπει μέσα στο χρονοδιάγραμμα της ΔΕΠΑΝΟΜ.
Αυτά για το νέο νοσοκομείο της Λευκάδας.
Για τα υπόλοιπα σας είπα επίσης ότι είναι, μετά τις αποφάσεις των περιφερειακών συμβουλίων αλλά και τις δικές μας και του ΑΣΕΠ, σε εξέλιξη νέοι διορισμοί. Αλλά μη μου λέτε εδώ ότι εφημερεύουν οι γιατροί δεκαπέντε μέρες στη Λευκάδα. Ναι, εφημερεύουν οι γιατροί δεκαπέντε μέρες στη Λευκάδα. Άλλη είναι η εφημερία της Λευκάδας, άλλη είναι η εφημερία του Ευαγγελισμού, του Λαϊκού και άλλη του ΑΧΕΠΑ. Πόσους γυναικολόγους ή πόσους καρδιολόγους θέλετε να έχουμε στη Λευκάδα; Να έχουμε τέσσερις καρδιολόγους, τέσσερις γυναικολόγους ώστε να εφημερεύουν έξι ημέρες; Δεκαπέντε μέρες θα εφημερεύσουν γιατί είναι δύο. Μήπως θα έχουμε τοκετούς κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα στη Λευκάδα; Σας παρακαλώ λοιπόν. Πρέπει να ξέρετε πως είναι η κατάσταση στη χώρα. Γι’ αυτό σας είπα ότι αυτή η χώρα έχει εκατόν τριάντα δύο νοσοκομεία. Ναυαρχίδες, μεγάλα νοσοκομεία σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Έχει μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία στις μεγάλες πόλεις, όπου εκεί υπάρχει τεράστια δουλειά και εφημερεύουν έξι ημέρες. Αλλά στα επαρχιακά μικρά νοσοκομεία όπου και η δουλειά δεν είναι πολλή και φυσικά ο όγκος δουλειάς είναι πολύ μικρός, εκεί εφημερεύουν δεκαπέντε ημέρες. Είναι αυτονόητο αυτό. Όσοι έχουμε δουλέψει σε νοσοκομεία και στην επαρχία και στις μεγάλες πόλεις, το γνωρίζουμε αυτό. Αυτές είναι οι συνθήκες δουλειάς.
Σας ευχαριστώ.
ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ:
Παραθέσαμε τη συγκεκριμένη συζήτηση για το Νοσοκομείο της Λευκάδας, πέρα από το ότι είμαστε και γείτονες ,για να γίνει φανερό το σκεπτικό της κυβέρνησης και του υπουργείου για σημαντικά ζητήματα όπως είναι αυτά της στελέχωσης,των εφημεριών,κ.λ.π.
1.Η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο ή Ολλανδία(εννοεί από πλευράς γεωμορφολογίας ).
Σωστά .Και λοιπόν;Ίσα ίσα που αυτό έπρεπε να οδηγήσει στην εκπόνηση ενός υγειονομικού χάρτη της χώρας, λαμβάνοντας υπόψη και τη πληθυσμιακή κατανομή και την γεωμορφολογική διαμόρφωση της χώρας .Με βάση αυτό το χάρτη θα έπρεπε να γίνει και η ανάπτυξη των υποδομών στο χώρο της Υγείας και μια γενναία οικονομική επιχορήγησή τους και επαρκής στελέχωσής τους, γιατί ακριβώς η Ελλάδα δεν είναι Βέλγιο και Ολλανδία.Δυστυχώς όμως αυτό ποτέ δεν ἐγινε .
2.Προσέξτε τη λογική του Υφυπουργού για τις εφημερίες των γιατρών στη Λευκάδα και σε άλλα επαρχιακά Νοσοκομεία. Σαν να τους λέει:
Ναι δεκαπέντε εφημερίες το μήνα θα κάνετε, γιατί άλλη η εφημερία της Λευκάδας (και του κάθε επαρχιακού Νοσοκομείου) και άλλη των μεγάλων Νοσοκομείων του Κέντρου!!!
Εμείς προτείνουμε λοιπόν να έλθει ο Υφυπουργός να κάνει τις 15 εφημερίες .
Χαλάλι του και η αμοιβή για αυτές!
Αγαπητοί φίλοι και φίλες τι περιμένετε εσείς από ανθρώπους με αυτή τη λογική;