Σάββατο 16 Μαΐου 2009

Νοσοκομείο Πρέβεζας Quo Vadis?

Σε κρίση χωρίς προηγούμενο έχει μπει το νοσοκομείο Πρέβεζας καθώς το ένα μετά το άλλο τα τμήματα του κινδυνεύουν να καταρρεύσουν λόγω της υποστελέχωσης τους.

Στη μαιευτική κλινική που ήδη λειτουργούσε με οριακή στελέχωση και μετακινήσεις μαιών από Κέντρα Υγείας, ένα πρόβλημα υγείας μιας μαίας ανάγκασε τη νοσηλευτική διοίκηση να μετακινεί εναλλάξ νοσηλεύτριες(!) από άλλα τμήματα για να λειτουργήσει στοιχειωδώς το τμήμα.

Το κυτταροπαθολοανατομικό εργαστήριο λειτουργεί με μια γιατρό και μια τεχνολόγο. Όταν απουσιάσει, με οποιασδήποτε μορφής άδεια μια από τις δυο, το τμήμα κλείνει.! Αυτό πρόκειται να συμβεί και τώρα καθώς επίκεινται οι καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων.

Το τμήμα σίτισης λειτουργεί υπό συνθήκες επιστράτευσης .Οι εργαζόμενες (τραπεζοκόμες) δεν πήραν μεγάλο μέρος από τις άδειες του 2008, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο 2009 .Για άδειες το 2009 ούτε συζήτηση! Επανειλημμένα η διοίκηση κατέφυγε σε εξαγορά των οφειλόμενων ρεπό τους!

Το ίδιο συμβαίνει και στο κλάδο των νοσοκόμων- τραυματιοφορέων, καθώς τα οφειλόμενα ρεπό πάλι συσσωρεύονται(αφού προηγουμένως κάποιοι πείστηκαν να εξαγοράσουν μερικά).

Το μικροβιολογικό-βιοχημικό εργαστήριο λειτουργεί κάτω από συνθήκες έξω από κάθε πλαίσιο υγιεινής και ασφάλειας για εργαζόμενους και πολίτες. Ταυτόχρονα παρουσιάζει σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό.

Οι εργαζόμενοι σε αυτό (γιατροί-τεχνολόγοι –παρασκευαστές) έστειλαν στην ουσία τηλεσίγραφο στη διοίκηση του νοσοκομείου, δίνοντάς της διορία 10 ημερών για επίλυση των προβλημάτων. Παρά την επιστολή που απέστειλαν στη διοίκηση προ 10μήνου καμιά ενέργεια για επίλυση των προβλημάτων δεν δρομολογήθηκε.

Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα πάλι μπαίνει σε περιπέτειες καθώς το εργαστήριο κλασσικής ακτινολογίας λειτουργεί πλέον με 5 χειρίστριες (από τις οποίες μια αποχωρεί κάνοντας χρήση της άδειας μητρότητας) για να καλύψουν το εργαστήριο σε 24ωρη βάση!

Το εργαστήριο αξονικής τομογραφίας και αυτό έμεινε με 5 τεχνολόγους και χειριστές για 24ωρη κάλυψη! Άμεσος είναι πλέον ο κίνδυνος να σταματήσει μέσα στο καλοκαίρι η λειτουργία του αξονικού τα απογεύματα και τα βράδια των καθημερινών, καθώς και όλο το Σαββατοκύριακο , με στόχο να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι του αξονικού στο εργαστήριο κλασσικής ακτινολογίας για να λειτουργήσει τουλάχιστον αυτό επαρκώς!

Στο τμήμα βιοϊατρικής τεχνολογίας υπάρχει ένας τεχνολόγος για 24ωρη κάλυψη 365 μέρες το χρόνο!

Ανάλογη είναι και η κατάσταση στη νοσηλευτική υπηρεσία, όπου εδώ την παρτίδα σε ορισμένες κλινικές μέχρι στιγμής μερικώς τη «σώζουν» τα προγράμματα stage .Όμως η καταπάτηση των θεσμοθετημένων ωραρίων εργασίας καλά κρατεί!

Τα 4 ασθενοφόρα που χρησιμοποιούνται για τις δευτερογενείς διακομιδές του Νοσοκομείου (όχι του ΕΚΑΒ), έχουν διανύσει από 400000 (το νεότερο) έως πάνω από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα (το παλιότερο) , ενώ κατά τη μεταφορά των ασθενών στο ασθενοφόρο υπάρχει μόνο ο οδηγός .

Παρά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και του σωματείου τους όλο αυτό το διάστημα , παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του σωματείου στα όργανα διοίκησης του νοσοκομείου και στις διευθύνσεις των υπηρεσιών, κανένα από τα προβλήματα αυτά δεν επιλύθηκε.

Προφανώς γνωρίζουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση είναι απότοκος της πολιτικής που ασκούν οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου στη χώρα μας , και υλοποιούν οι κατά καιρούς διοικήσεις των νοσοκομείων .Μόνο ένα στόχο και σκοπό έχουν .Την απαξίωση του όποιου δημόσιου συστήματος υγείας υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα μας .Τη πλήρη παράδοση όλου του πλέγματος παροχής υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Μπροστά σε αυτή τη κατάσταση οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Πρέβεζας προγραμματίζουν το προσεχές διάστημα και πάλι νέα κινητοποίηση , με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου.