Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας(αν και αμφισβητήθηκε ) έγινε το 1974 στην επέτειο της γέννησης (12-05-1820) της Florence Nightingale, μιας Αγγλίδας, κόρης ενός εύπορου γαιοκτήμονα, που έμελλε να γίνει η πρώτη νοσηλεύτρια που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης Επιστημονικής Νοσηλευτικής και κατέστησε το Νοσηλευτικό έργο κοινωνικό λειτούργημα.Ήταν πρωτοπόρος στη περιποίηση των ασθενών και μεταρρυθμίστρια των μεθόδων υγιεινής των νοσοκομείων εκείνης της εποχής.
Τα γραπτά της, μαζί με τις πράξεις της, έχουν επηρεάσει τα σύγχρονα υγειονομικά συστήματα.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Γραμματείας Νοσηλευτικού της ΠΟΕΔΗΝ:
"Φέτος 12 Μαΐου 2009 ο εορτασμός έχει θέμα
«ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΣΕ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ».
Οι καινοτόμες δραστηριότητες στο χώρο της νοσηλευτικής δεν αποτελούν μια καινούργια πραγματικότητα, οι νοσηλευτές παγκοσμίως ασχολούνται με καινοτόμες δραστηριότητες σε καθημερινή βάση. Δραστηριότητες βέβαια που προέρχονται από την επιθυμία βελτίωσης της έκβασης των ασθενών. Οι περισσότερες από αυτές τις προσπάθειες επέφεραν σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία των ασθενών, των πληθυσμών και των συστημάτων υγείας. Ωστόσο η συνεισφορά των νοσηλευτών στην καινοτομία στη φροντίδα υγείας σπάνια αναγνωρίζεται ή δημοσιοποιείται στο ευρύτερο κοινό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο είναι πανθομολογούμενο ότι οι νοσηλευτές διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση περιβάλλοντος μέσα στο οποίο η καινοτομία ενθαρρύνεται και υποστηρίζεται καθώς επίσης είναι βέβαιο ότι συνεχίζοντας το έργο τους αυτό με δημιουργικότητα και αυτοεκτίμηση θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο έργο της αδιάκοπης καινοτομίας στη φροντίδα υγείας.
Όλα αυτά βέβαια φίλες και φίλοι συνάδελφοι νοσηλευτές μπορούν να ειπωθούν και να υποστηριχθούν σ’ ένα ιδανικό εργασιακό περιβάλλον. Στην Ελλάδα όμως του 2009 τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Πως μπορούμε εμείς οι νοσηλευτές να υποστηρίξουμε ότι συμβάλλουμε με τις καινοτόμες ιδέες μας και την αυτόνομη επιστημονική μας γνώση στη βελτίωση του επιπέδου υγείας περίθαλψης, όταν δεν γνωρίζουμε επί της ουσίας όχι μόνο πιο είναι το επίπεδο εκπαίδευσης που έχουμε αλλά και τι μας επιφυλάσσει η αυριανή μέρα. Όλοι μας γνωρίζουμε ότι από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας κυκλοφορεί η υφέρπουσα φήμη ότι η νοσηλευτική εκπαίδευση πρέπει να υποβαθμιστεί και να καταργηθεί η Πανεπιστημιακή σχολή. Αυτή όμως η άποψη του Υπουργείου Παιδείας δεν είναι τίποτα άλλο από το αποκορύφωμα ενός καλά οργανωμένου σχεδίου υποβάθμισης και απαξίωσης του νοσηλευτικού επαγγέλματος.
Εμείς οι νοσηλευτές του δημόσιου συστήματος υγείας καθημερινά με θλίψη και απογοήτευση βιώνουμε την απαξίωση του ρόλου και την εξαθλίωση της προσωπικότητας μας. Πως θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά όταν εργαζόμαστε σε άθλιες συνθήκες αποτελώντας τον κυματοθραύστη των δίκαια εξαγριωμένων ασθενών και των συγγενών τους; Πως επίσης θα μπορούσαμε να είμαστε χαρούμενοι όταν η εργασία που προσφέρουμε αμείβεται με μισθούς κοροϊδίας ή όταν καταστρατηγούνται τα συνταγματικά κατοχυρωμένα εργασιακά μας δικαιώματα; (κατάργηση πενθήμερου, νυχτερινή εργασία, περισσότερες από δύο και τρεις φορές την εβδομάδα, κατάργηση της 12ωρης ενδιάμεσης ξεκούρασης μεταξύ δύο βαρδιών).
Εμείς με τη σειρά μας πιστεύουμε ότι οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες στη χώρα μας τιμώντας αυτή τη μέρα, μαζί με τους αγώνες και την προσπάθειά τους για την επαγγελματική, επιστημονική, κοινωνική καταξίωση του λειτουργήματός τους και του κλάδου τους, να αναπτύξουν μαζί με όλους τους Υγειονομικούς αλλά και τους άλλους εργαζόμενους, ένα τέτοιο κίνημα που θα διεκδικήσει την οικοδόμηση ενός δημόσιου, σύγχρονου, καθολικού ΕΣΥ που θα παρέχει δωρεάν, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους ανθρώπους, από την πρόληψη, την ΠΦΥ, τη δευτεροβάθμια, την τριτοβάθμια περίθαλψη μέχρι και την αποκατάσταση .
Να αναπτύξουν ένα τέτοιο κίνημα που θα επιβάλει μέσα στα Νοσοκομεία ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, ανθρώπινα ωράρια εργασίας ,που θα επιβάλλει αμοιβές σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους .
Με αυτό το πνεύμα χαιρετίζουμε τις δεκάδες χιλιάδες νοσηλεύτριες και νοσηλευτές στη χώρα .