Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Ρεκόρ επιβαρύνσεων στους μισθούς!!!





Από τον "Ελεύθερο Τύπο":

H Ελλάδα έρχεται δεύτερη στη συνολική φορολογική επιβάρυνση των μισθών μεταξύ των 30 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με στοιχεία-σοκ που δημοσίευσε χθες ο Οργανισμός στην ιστοσελίδα του. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από αναλυτικό πίνακα του ΟΟΣΑ, στην Ελλάδα το συνολικό ύψος των επιβαρύνσεων από φόρους εισοδήματος και εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση που καταβάλλει μια μέση οικογένεια μισθωτού εργαζομένου ανέρχεται στο 42,7% του συνόλου των ετήσιων μικτών αποδοχών.

Υψηλότερη επιβάρυνση από την Ελλάδα έχουν μόνο οι μισθωτοί στην Ουγγαρία με 43,9%. Μάλιστα στην Ελλάδα οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των μισθών αυξήθηκαν κατά 0,1% τόσο για τους άγαμους όσο και για τους οικογενειάρχες με δύο παιδιά. Στην Τουρκία το αντίστοιχο ποσοστό των επιβαρύνσεων είναι 38,5%, στην Ισπανία 31,8% και στην Πορτογαλία 27,2%

Πάντως, το υπ. Οικονομίας με εγκύκλιό του προς τις νομαρχίες ζητεί δραστικές περικοπές στις πρόσθετες αμοιβές των υπαλλήλων τους για υπερωρίες, μετακινήσεις και αποζημιώσεις καθώς και μείωση των λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η χώρα μας θα χτυπηθεί από διετία ύφεσης (προβλέπει ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ -0,2% για φέτος και -0,6% για το 2010) ενώ συνολικά για την ευρωζώνη η συρρίκνωση της οικονομίας θα προσεγγίσει το -4,2%.

Παράλληλα η επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας Κέρστιν Γιόχνικ επιβεβαίωσε τηλεγραφήματα του Ρόιτερς σύμφωνα με τα οποία το πιστωτικό σύστημα της Ευρώπης στο σύνολό του θα περάσει τον Σεπτέμβριο από «stress test» προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα τραπεζικά ιδρύματα χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια για να ξεπεράσουν τις δυσκολίες της κρίσης.


Η σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα του ΟΟΣΑ εδώ