Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Αυξημένο στρες για τους εργαζόμενους των νοσοκομείων


Από την εφημερίδα "Αυγή"

Υψηλά επίπεδα στρες, που σχετίζεται με την εργασία τους, αναφέρουν οι εργαζόμενοι στα ελληνικά νοσοκομεία. Το 72,5% των εργαζομένων αναφέρει υψηλά επίπεδα εργασιακού στρες (83% του τεχνικού προσωπικού, 80,4% του νοσηλευτικού και 52,4% του βοηθητικού προσωπικού).

Σε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 345 εργαζόμενοι από έξι ελληνικά νοσοκομεία, το 43,9% αναφέρει ότι αισθάνεται ψυχολογική καταπόνηση, το 37,2% ότι βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση χρόνου και το 34,2% ότι παρουσιάζει σωματική κόπωση. Από τους εργασιακούς παράγοντες, αρνητική επίδραση ασκούν ο κακός εξαερισμός, η ακαταστασία του χώρου, οι επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες και ο εξοπλισμός, καθώς και ο περιορισμένος εργασιακός χώρος, ο θόρυβος και η ακατάλληλη θερμοκρασία. Επίσης, όλες οι διαστάσεις της ποιότητας ζωής που σχετίζεται με την υγεία επηρεάζονται αρνητικά από την παρουσία εργασιακού στρες, και ιδιαίτερα η ζωτικότητα, ο σωματικός πόνος, αλλά και η συναισθηματική διάσταση και η ψυχική υγεία.

Τα παραπάνω αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο 17ο παγκόσμιο συνέδριο Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 - 8 Μαΐου, στο ξενοδοχειακό συγκρότημα "Creta Maris" της Χερσονήσου της Κρήτης. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ένωση Νοσοκομείων και Υπηρεσιών Προαγωγής Υγείας.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα, που θα παρουσιασθεί στο συνέδριο και η οποία αφορά 155 νοσηλευτές του νοσκομείου της Αθήνας "Κωνσταντοπούλειο", η πλειονότητα των νοσηλευτών (73%) εκτίθεται σε κάποια μορφή βίαιης συμπεριφοράς, συνήθως λεκτικής. Συνέπεια του γεγονότος αυτού αποτελούν τα αυξημένα επίπεδα εργασιακού στρες (στο 70,1% των εργαζομένων) και η μείωση της επαγγελματικής ικανοποίησης (στο 34,2% των νοσηλευτών). Ως κύριοι παράγοντες πρόκλησης βίαιων περιστατικών αναφέρονται από το σύνολο σχεδόν των εργαζομένων (99%) η έλλειψη προσωπικού και ο φόρτος εργασίας.