Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Αρκετά με το μύθο των καθυστερήσεων του ΑΣΕΠ

Ένα από τα γνωστά παραμύθια που κάθε τόσο επαναλαμβάνει ο Υπουργός Υγείας, με ιδιαίτερη συχνότητα τελευταία, είναι η πρότασή του για προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ, με το δήθεν επιχείρημα των καθυστερήσεων του ΑΣΕΠ.
Παραθέτουμε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων ΑΣΕΠ.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΣΕΠ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ανακοίνωση Τύπου,
Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2008

Με αφορμή τις εξαγγελίες προσλήψεων στο χώρο της Υγείας, όπως αυτές αποτυπώνονται στον ημερήσιο τύπο της 18ης-12-2008 οφείλουμε να σημειώσουμε τα παρακάτω:
Το ΑΣΕΠ δεν ευθύνεται για τις μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού στο χώρο της Υγείας. Έχει ανταποκριθεί άμεσα και υπεύθυνα σε όλα τα αιτήματα προσλήψεων που έχουν τεθεί δίχως την παραμικρή ολιγωρία.
Είμαστε αλληλέγγυοι με τους σκληρά εργαζόμενους συναδέλφους μας στα Νοσοκομεία. Μπορούμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια γιατί ξέρουμε ότι δεν είμαστε υπεύθυνοι για την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουν.
Το ΑΣΕΠ κατά τα έτη 2007 και 2008 έχει διαθέσει στο τομέα της Υγείας μέσω προκηρύξεων, που τις διαδικασίες τους τις διεξήγαγε το ίδιο, 4.603 άτομα διαφόρων κλάδων νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ διατέθηκαν επιπλέον 1.412 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού που αφορούσαν στη πλήρωση θέσεων από προκηρύξεις μεμονωμένων νοσοκομείων μετά από ελεγκτικές διαδικασίες του ΑΣΕΠ.
Δηλαδή συνολικά έχουν διατεθεί 6.015 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού στο τομέα της Υγείας.
Με τη προκήρυξη 5Κ/2008, της οποίας η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε την 18-8-2008, έχουν προκηρυχθεί άλλες 1.603 θέσεις και οι σχετικές διαδικασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Άλλο αίτημα για τη πλήρωση θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα στο ΑΣΕΠ.
Πως είναι δυνατόν να κατηγορείται -εμμέσως αλλά σαφώς- το ΑΣΕΠ όταν έχει διαθέσει όλες τις θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού που του έχουν ζητηθεί;
Ακόμη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το παράδοξο : Χρειάζομαι 11.000 θέσεις προσωπικού – προκηρύσσω 6.000 και δείχνω ως υπεύθυνο για το έλλειμμα των 5.000 το ΑΣΕΠ.
Ως προς τις δήθεν καθυστερήσεις, ενδεικτικά επισημαίνουμε ότι:
• Το ΑΣΕΠ ολοκλήρωσε μέσα στο 2007 διαδικασίες που αφορούσαν 102 προκηρύξεις μεμονωμένων Νοσοκομείων με 1.002 θέσεις. Αποτελεί αυτό καθυστέρηση;
• Με τη προκήρυξη 11Κ/2006 προκηρύχθηκαν 1.826 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Υπεβλήθησαν 14.684 αιτήσεις και τα αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν για τις 1.378 θέσεις εντός τριμήνου και για τις 448 θέσεις εντός πενταμήνου. Αλήθεια, μπορεί κάποιος να μας απαντήσει πόσος καιρός πέρασε για να αναλάβουν καθήκοντα οι διοριστέοι του συγκεκριμένου διαγωνισμού και που οφείλεται αυτό;

Όλα τα στοιχεία είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.
Σε κάθε περίπτωση, ο έλεγχος των προκηρύξεων των νοσοκομείων γίνεται πάντα κατά προτεραιότητα στο ΑΣΕΠ.
Αρκετά λοιπόν με το μύθο των καθυστερήσεων.
Οι εργαζόμενοι στο ΑΣΕΠ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθούν θετικά στο ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Απαιτείται λοιπόν, μεγαλύτερη προσοχή και σοβαρότητα από πλευράς εκείνων που εκφράζουν κριτικές απόψεις για το θεσμό του ΑΣΕΠ Τα περί διακομματικών προσλήψεων φαντάζουν μόνο ως επιπόλαιες προσεγγίσεις.
Η προτεινόμενη διαδικασία προσλήψεων από το κάθε Νοσοκομείο ή Περιφέρεια αυτοτελώς έχει δοκιμασθεί στο παρελθόν και τελικά αποδείχθηκε χρονοβόρα και ανεπιτυχής.
Αποτελεί πάγια θέση μας ότι όλες οι προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα πρέπει να διενεργούνται από το ΑΣΕΠ.
Το ΑΣΕΠ, ως θεσμός, παραμένει πρωτοπόρος, ήδη 14 έτη μετά την ίδρυσή του, αφενός μεν, γιατί εμπεδώνει καθημερινά στους Πολίτες τα οφέλη ενός κράτους δικαίου, αφετέρου δε, γιατί η λειτουργία του αποτελεί παράδειγμα και παραίνεση για την ευρύτερη Δημόσια Διοίκηση στη χώρα μας. Πολύ φοβούμαστε ότι ο περιορισμός των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων του ΑΣΕΠ στο όνομα της “επιτάχυνσης των διαδικασιών προσλήψεων” θα αποβεί σε βάρος της διαφάνειας και της αξιοκρατίας και εν τέλει, σε βάρος του ίδιου του θεσμού.
Αυτό που χρειάζεται σήμερα δεν είναι η αποδόμηση των διαδικασιών του ΑΣΕΠ και του ίδιου του θεσμού αλλά η επιμονή:
α. Στις αποφάσεις για εγκρίσεις θέσεων
β. Στο σωστό προγραμματισμό προσλήψεων εκ μέρους των Νοσοκομείων και του Υπουργείου Υγείας
γ. Στη διάθεση των απαραίτητων πιστώσεων
Ως εργαζόμενοι στο ΑΣΕΠ οφείλουμε, τόσο στους εαυτούς μας, όσο και στην Ελληνική κοινωνία, να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας για ενέργειες που εκτιμούμε ότι πλήττουν το κύρος του ΑΣΕΠ και την ποιότητα των υπηρεσιών που αυτό προσφέρει στους Πολίτες.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ --Μακροζαχόπουλος Φώτης
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ--Καββαδάς Γιώργος
ΣΧΟΛΙΟ
Να λοιπόν που το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.
Το ΑΣΕΠ τη διετία 2007-2008 διέθεσε 6015 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού.Ας μας πεί λοιπόν το υπουργείο υγείας πόσα απο αυτά διορίσθησαν.Για πόσα δηλ. από αυτά διατέθηκαν οι ανάλογες πιστώσεις.
Εμείς δεν είχαμε αυταπάτες για τα παραμύθια του Υπουργού Υγείας.
Ολα τα υποτάσσει στην επικοινωνιακή γραμμή που έχει χαράξει , με κύριο κριτήριο το προσωπικό του image.Πάντα βέβαια στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής της οποίας είναι συνδιαμορφωτής.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης η λεγόμενη συμφωνία του με την ΟΕΝΓΕ (Νοσοκομειακούς Γιατρούς).
Είναι πλέον γνωστό τοις πάσι ότι ο Αβραμόπουλος έστησε, παρέα με ένα τμήμα της ηγετικής ομάδας της ΟΕΝΓΕ και σύροντας ένα άλλο τμήμα της, ένα πολύ καλό επικοινωνιακό παιχνίδι υπογράφοντας μια σύμβαση για την οποία όλοι γνωρίζουν ότι με τη συγκεκριμένη μορφή δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ.
Γιατί και τις αναγκαίες πιστώσεις δεν θα τις παραχωρήσουν
Και συνταγματικά και νομικά κωλύματα θα προκύψουν
Κια οι απαραίτητες προσλήψεις δεν θα γίνουν.
Για αυτό και φρόντισε να περάσει σε άλλο νομοσχέδιο την δυνατότητα για επί εξάμηνο άμισθη απόκτηση ειδικότητας για ειδικευόμενους γιατρούς ως υπεράριθμους.
Για αυτό και αυτό το θέμα το έκανε "γαργάρα" η ΟΕΝΓΕ.