Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Μύθοι και Πραγματικότητα στο χώρο της Υγείας στη χώρα μας και στη περιοχή μας.

Η υγεία νοσεί σοβαρά! Χάος στα νοσοκομεία!
Το τελευταίο διάστημα εφημερίδες και τηλεοπτικοί σταθμοί προβάλλουν την κατάσταση στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων με τις δυο παραπάνω φράσεις.
Αυτό είναι μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΜΥΘΟΣ είναι ότι αυτή η κατάσταση δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι ότι εδώ και δυο δεκαετίες υπάρχει πολιτική επιλογή ιδιωτικοποίησης τομέων των δημόσιων νοσοκομείων.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι ότι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η υγεία δεν είναι κοινωνικό αγαθό αλλά εμπόρευμα. Ότι η περίθαλψη κοστίζει και είναι ατομική ευθύνη του κάθε εργαζόμενου και όχι του κράτους.
ΜΥΘΟΣ είναι ότι για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού φταίει το ΑΣΕΠ και οι χρονοβόρες διαδικασίες του.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι η σκόπιμη χρόνια υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ με αποτέλεσμα την ελαχιστοποίηση των προσλήψεων
ΜΥΘΟΣ είναι ότι οι συνθήκες εργασίας των Υγειονομικών είναι καλές και οι εργασιακές τους σχέσεις σταθερές
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι ότι οι κυβερνήσεις έχουν επιλέξει την ανατροπή της μόνιμης και σταθερής δουλειάς στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, επιλέγοντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (stage, επικουρικοί, συμβασιούχοι, συνεργεία κλπ). Σε εκατοντάδες και χιλιάδες είναι τα οφειλόμενα ρεπό λόγω των ελλείψεων προσωπικού, ενώ οι διπλοβάρδιες (πρωί και νύχτα) έχουν γίνει θεσμός
ΜΥΘΟΣ είναι ότι η κυβέρνηση φροντίζει για την δημόσια περίθαλψη οργανώνοντας τα υπάρχοντα νοσοκομεία και δημιουργώντας καινούργια.
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ είναι ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο αλωνίζει και θησαυρίζει στο χώρο της υγείας, ολόκληροι τομείς των Δημόσιων νοσοκομείων παραχωρούνται στη ιδιωτική κερδοσκοπία και τα τελευταία χρόνια ολόκληρη πλέον η λειτουργία Νοσοκομείων παραδίδεται μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στους ιδιώτες επενδυτές.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ επίσης είναι :
· H τρομακτική αύξηση των ιδιωτικών δαπανών δηλ. των χρημάτων που πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες για την φροντίδα της Υγείας τους και η άλωση των νοσοκομείων μέσω των φαρμακευτικών εταιρειών και των εταιρειών υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
· Η απουσία οργανωμένης πλήρους πρωτοβάθμιας περίθαλψης και η σχεδιαζόμενη παράδοσή της εξ’ ολοκλήρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Στην σύσκεψη του πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας στις 21/11 και συμμετείχαν τα Δ.Σ των Συλλόγων Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Άρτας, «Χατζηκώστα» Ιωαννίνων, Λευκάδας, Φιλιατών αυτά ακριβώς τα ζητήματα συζητήθηκαν.
Στη σύσκεψη αυτή αποφασίστηκαν :
· Η οργάνωση , ο συντονισμός και η αντίσταση μας , απέναντι σε μια πολιτική στο χώρο της υγείας που θεωρεί και εμάς εμπόρευμα.
· Να διεκδικήσουμε οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μαζί με το λαό την πλήρη Δημόσια ,δωρεάν και ποιοτική περίθαλψη .
· Να διεκδικήσουμε την κάλυψη κατ΄ αρχήν όλων των κενών οργανικών θέσεων, προσωπικού αλλά και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες.
· Η συντονισμένη δράση των Συλλόγων μας ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων (ΣΔΙΤ, συνεργεία, εταιρείες).
· Η συντονισμένη δράση μας για αυξήσεις στους βασικούς μας μισθούς στο σημερινό κόστος ζωής.
· Η συντονισμένη δράση μας για την ένταξη των επαγγελμάτων μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα
· Η συντονισμένη παρέμβασή μας και αλληλοβοήθεια στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στα Νοσοκομεία μας.
Καλούμε τους εργαζόμενους των νοσοκομείων μας, τους εργαζόμενους και τους φορείς της περιοχής μας να παλέψουμε από κοινού για πλήρη και δωρεάν υγεία για όλους.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»