Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2008

Η δήλωση της Εβδομάδας:Μια μειοψηφία επέβαλε στην πλειοψηφία,λόγω της αδιαφορίας της,(!!!) κάποιες άλλες θέσεις.

Ποιος το είπε και για ποιούς; Έλα γιατρέ μου εύκολο είναι!

Τέλος πάντων αυτός που το είπε ,είπε και άλλα.

Λοιπόν διαβάστε .
Συζήτηση στη Βουλή σήμερα με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εφημεριών των γιατρών του Ε.Σ.Υ.

Σας παραθέτουμε όλη τη συζήτηση, το ξέρουμε είναι λίγο κουραστικό, αλλά έχει και την ομορφιά του.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου)Πρώτη είναι η με αριθμό 124/14.10.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Παναγιώτη Ρήγα προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των εφημεριών των γιατρών του Ε.Σ.Υ. κ.λπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Σοβαρό πρόβλημα δημιουργείται στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων των Κυκλάδων εξαιτίας της συνεχιζόμενης εκκρεμότητας στο ζήτημα των εφημεριών του ιατρικού προσωπικού.
Παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ότι το θέμα έχει διευθετηθεί, έτσι ώστε και οι μονάδες υγείας να λειτουργήσουν απρόσκοπτα και οι αμοιβές των γιατρών να μην υποστούν μείωση, η δημοσιοποίηση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τις εφημερίες των γιατρών διαψεύδει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς και αποδεικνύει το μέγεθος της προχειρότητας, με την οποία αντιμετωπίζονται τα μείζονα προβλήματα της υγείας.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση, η κατ’ εξαίρεση υπέρβαση του ορίου των εφημεριών των γιατρών μπορεί να γίνει μόνο με αποκλειστική δική τους ευθύνη και συναίνεση και δίχως την παραμικρή κάλυψη αστικής και ποινικής ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος που θα αφορά είτε τους ιδίους είτε ασθενείς τους.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την ανεπάρκεια των πιστώσεων για την αποζημίωση των εφημεριών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, δημιουργούν εύλογα κλίμα ανησυχίας τόσο στους εργαζόμενους στον τομέα υγείας όσο και στους κατοίκους των νησιών μας. 
Κατόπιν τούτων ερωτάστε:
1. Πώς προτίθεστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στις μονάδες υγείας των Κυκλάδων μετά και την πρόσφατη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ξεκαθαρίζει το καθεστώς αμοιβής των υπερωριών των γιατρών;
2. Πώς προτίθεστε να καλύψετε την απώλεια εισοδήματος των γιατρών που δημιουργείται με την εφαρμογή της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και τι θα πράξετε για να πληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών για το έτος 2008;
Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, κύριε Παπαγεωργίου, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, το γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί έχουμε ξανασυζητήσει το θέμα αυτό σε άλλη εποχή και με άλλες αφορμές, αλλά συνδέεται σε ένα μεγάλο βαθμό.
Αυτές τις μέρες, πράγματι, επιχειρείται να δημιουργηθεί μία αναστάτωση στα νοσοκομεία και αυτό έχει να κάνει και με την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσία στις Κοινοτικές Οδηγίες, στο Κοινοτικό Δίκαιο που αναφέρεται στα ανώτερα επιτρεπτά όρια εργασίας και για τους ειδικευμένους και για τους ειδικευόμενους, αλλά ακόμη και για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών της χρονιάς που διανύουμε.
Και το μήνα Οκτώβριο, αλλά και το μήνα Ιανουάριο είναι συνηθισμένο φαινόμενο τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια να εμφανίζονται τέτοια προβλήματα, αφού και στην αρχή του χρόνου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η διαδικασία πληρωμής, για τους γνωστούς ταμειακούς, λογιστικούς λόγους και ακόμη, γιατί οι συνεχείς προσλήψεις νέων γιατρών, οι οποίες προστίθενται και πολλές φορές απρόβλεπτα στην όλη διαδικασία λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μερικές φορές δημιουργούν ελλείμματα στους αντίστοιχους κωδικούς για την πληρωμή των εφημεριών, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο μα κάθε χρόνο τα τελευταία είκοσι χρόνια, να έρχεται συμπληρωματική πίστωση, συμπληρωματική δαπάνη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτές οι επιπλέον εφημερίες αυτών των επιπλέον γιατρών.
Για τη χρονιά που διανύουμε, αν δεν το ξέρετε, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι είχαμε την πρόσληψη χιλίων διακοσίων νέων ειδικευομένων γιατρών και τετρακοσίων πενήντα ειδικευμένων. Είναι επομένως απόλυτα λογικό να υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποια δυσκολία στην εξόφληση των εφημεριών οι οποίες έχουν εκτελεστεί. Σας λέω, όμως, συγκεκριμένα ότι στο 95% των νοσοκομείων της χώρας έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις και για τον Αύγουστο μήνα. Στη δική σας εκλογική περιφέρεια έχουν καταβληθεί εφημερίες για το μήνα Ιούλιο. Έχει γίνει η ενταλματοποίηση και για το μήνα Αύγουστο και την επόμενη εβδομάδα πληρώνεται και ο Αύγουστος και προχωράει η εκκαθάριση για το Σεπτέμβριο και για τους υπόλοιπους μήνες μέχρι το τέλος της χρονιάς -να είσθε βέβαιος- διότι ήδη έχει εξασφαλιστεί, μετά από συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομίας -και θα ήταν λογικό και αναμενόμενο να γίνει αυτό- και η επιπλέον πίστωση που απαιτείται, έτσι ώστε να είμαστε συνεπείς σε αυτές τις υποχρεώσεις.
Όσον αφορά για τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, κύριε συνάδελφε, θα ήθελα να σας πω -το ξέρετε πολύ καλά, γιατί και άλλη φορά σας το έχω αναφέρει και πολλές φορές μέσα στην Αίθουσα- ότι είναι μία ιστορία που έρχεται από το 1993 και για δώδεκα ολόκληρα χρόνια δεν κάνατε τίποτα απολύτως, όταν οι συνθήκες ήταν εντελώς διαφορετικές και θα μπορούσαν να είχαν λυθεί τα πράγματα και να είχαν πάρει την κατεύθυνσή τους.
Εμείς, κάτω από την πίεση αυτών των καταστάσεων και του χρόνου, αλλά και όλων των υποχρεώσεών μας απέναντι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στους συναδέλφους γιατρούς, οι οποίοι δικαίωμά τους είναι να απαιτούν την εφαρμογή αυτών των Οδηγιών, προχωρήσαμε και θα δώσουμε σύντομα λύση στο πρόβλημα οι όποιες δυσκολίες δημιουργήθηκαν από τις ερμηνείες που δόθηκαν από ορισμένους παρέδρους του Ελεγκτικού Συνεδρίου να ξεπεραστούν.
Η λύση την οποία έχουμε προτείνει και η οποία θα είχε διευθετήσει οριστικά το θέμα ήταν η σύναψη της κλαδικής σύμβασης. Είχαμε φτάσει προ των πυλών της υπογραφής. Αν δεν γνωρίζετε, σας λέω ότι υπήρξε μια, δεν θα τη χαρακτήριζα διάσπαση, αλλά από την πλευρά του συνδικαλιστικού ιατρικού κινήματος μια διαφορετική άποψη, όπου μία μειοψηφία επέβαλε στην πλειοψηφία, λόγω της αδιαφορίας της, κάποιες άλλες θέσεις.
Εμείς, όμως, συνεχίζουμε αυτήν την προσπάθεια. Έχουμε έρθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομίας για τις απαιτούμενες πιστώσεις, για τον επιπλέον αριθμό των γιατρών που απαιτούνται και έτσι το όλο θέμα θα αντιμετωπιστεί και δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστώ. 
Κύριε Ρήγα, έχετε το λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε. 
Κύριε Υπουργέ, πράγματι θυμάστε καλά ότι στην αρχή του καλοκαιριού με αντικείμενο επίκαιρης ερώτησης το ίδιο ακριβώς θέμα είχατε απαντήσει σχεδόν ή περίπου τα ίδια και μάλιστα μου είχατε καταλογίσει μεροληψία και προσπάθεια να αποκομίσω πολιτικά οφέλη στην εκλογική μου περιφέρεια εξαιτίας της έκθεσης αυτού του σοβαρού προβλήματος. 
Μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής η προσπάθειά σας να δικαιολογήσετε τα αδικαιολόγητα. Όμως, δεν το κατορθώνετε, γιατί αυτή τη στιγμή η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Και την πραγματικότητα τη βιώνουν μεν οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας των Κυκλάδων και πλέον πανελλαδικά –ειδικότερα, όμως, στο νησιώτικο χώρο οι διαστάσεις του προβλήματος είναι υπερμεγέθεις- τη βιώνουν δε και οι κάτοικοι των νησιών. 
Αυτή τη στιγμή, κύριε Υφυπουργέ, έχει διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία των υγειονομικών μονάδων στις Κυκλάδες. Έχει υπάρξει πολύ μεγάλη αναστάτωση και κυρίως δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν οι μονάδες υγείας, οι οποίες έχουν πάρα πολλές μονήρεις ειδικότητες, έχουν πάρα πολλά κενά και καταλαβαίνετε ότι, εφόσον δεν υπάρξουν εφημερίες επιπλέον των γιατρών, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. 
Μιλάμε για υγειονομικές μονάδες υποστελεχωμένες. Μιλάμε για υγειονομικές μονάδες που δεν έχουν την πολυτέλεια να χρησιμοποιήσουν αρκετούς γιατρούς. Έτσι, λοιπόν, το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό. 
Θα ήθελα, επίσης, να σας πω ότι το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο, όπως σωστά είπατε –απλώς μπερδέψατε τους μήνες- αφορά το μήνα Δεκέμβριο. Για πρώτη φορά και ο Ιούλιος και ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος είναι απλήρωτοι. 
Και όταν λέμε «απλήρωτοι», κύριε Υφυπουργέ, αναφερόμαστε σε εργαζόμενους, υγειονομικούς, ειδικευόμενους, οι οποίοι αμείβονται με 800 και 900 ευρώ και περιμένουν απ’ αυτές τις εφημερίες να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι με την ανεπάρκεια της πολιτικής σας και με τους ερασιτεχνισμούς στις αποφάσεις σας αντί να επικαλείστε το 1993 ή το 1821, καταλάβετε ότι κυβερνάτε. Καταλάβετε ότι έχετε την ευθύνη να παίρνετε αποφάσεις. Δώστε λύση σε αυτό το πρόβλημα. Θα είμαι πάρα πολύ στενοχωρημένος, αν βρεθώ στη δύσκολη θέση μετά από ένα μήνα –γιατί προβλέπω ότι έτσι θα συμβεί- να επανέλθουμε και να συζητάμε το ίδιο πρόβλημα. 
Άρα, λοιπόν, αν θέλετε να στηρίξετε αυτή τη στιγμή το υγειονομικό σύστημα –κυρίως στο νησιώτικο χώρο- το εισόδημα των γιατρών που πλήττονται με τη μείωση και τη μη καταβολή των εφημεριών, δώστε εδώ και τώρα απαντήσεις! 
Σας ευχαριστώ. 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο για δύο λεπτά. 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ. 
Κύριε συνάδελφε, εγώ θα πάω πάλι στο 1993, για να σας πω ότι από τότε ξεκινούν οι ευθύνες σας και ότι δεν κάνατε τίποτα. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Όμως, θα σας φέρω στο 2004. 
Ξέρετε ποιο ήταν το νοσηλευτικό προσωπικό το 2004 στις υγειονομικές μονάδες των Κυκλάδων; Το 40% αυτών που υπηρετούν σήμερα. Λίγο καλύτερα, στο 48% ήταν το νοσηλευτικό προσωπικό. Το λοιπό προσωπικό δεν ξεπερνούσε το 50%. Ξέρετε ποιο ήταν το ύψος της δαπάνης για τις εφημερίες στην περιφέρειά σας το 2004; Ούτε δύο εκατομμύρια ευρώ. Ξέρετε πόσο είναι για το 2008 εγγεγραμμένο και θα έρθει και συμπληρωματικό; Είναι τέσσερα εκατομμύρια οκτακόσιες χιλιάδες ευρώ. 
Όλα αυτά τι λένε, κύριε συνάδελφε; Ότι στην περιοχή σας, για την οποία δεν κάνατε τίποτα, ήρθαμε και συμπληρώσαμε –φθάσαμε στο 90%- ώστε να στελεχώσουμε όλες τις υποδομές από προσωπικό, αλλά και να δημιουργήσουμε νέες υποδομές. Τις ξέρετε πάρα πολύ καλά, όπως τις ξέρω και εγώ, γιατί πάρα πολλές απ’ αυτές τις επισκέφτηκα και το καλοκαίρι και άλλες περιόδους. 
Όσον αφορά το θέμα των εφημεριών, σας είπα ότι την επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί και ο Αύγουστος και εκκαθαρίζεται και ο Σεπτέμβριος. Η συμπληρωματική πίστωση από πλευράς οικονομίας θα δώσει οριστική λύση μέχρι και το Νοέμβριο, όπως γίνεται κάθε χρόνο. Δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. 
Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία με τα συνδικαλιστικά όργανα του ιατρικού κόσμου, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στην κλαδική σύμβαση, όπου επιτρέπεται και η παρέκκλιση πέρα από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού και οι ίδιοι οι συνάδελφοι οι γιατροί αυτό το θέλουν.
Επομένως, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν υπάρχουν απειλητικά θέματα. Υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζεται και το οποίο γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Μάλιστα, είστε διαφοροποιημένος από την άλλη φορά που συζητήσαμε, διότι τότε δεν δεχόσασταν τίποτα. Τώρα δέχεστε πάρα πολλά πράγματα.
Βάζω, όμως, συμπληρωματικά και αυτά τα στοιχεία για να πληροφορηθούν και οι συνάδελφοι, αλλά και οι κάτοικοι των Κυκλάδων, το τι ακριβώς έχει γίνει, διότι δεν δίνονται πολλές ευκαιρίες για να ειπωθούν αυτά.
Ευχαριστώ πάρα πολύ.