Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Απόφαση των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αχαϊας

ΕΝΩΣΗ  ΙΑΤΡΩΝ  ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ  ΑΧΑΪΑΣ

Ε. Ι. Ν. Α.

Τηλ: 2610 – 999 212 * Κιν: 6977 – 457 328 * Fax: 2610 – 993 949

WWW: http://www.eina.gr  * Email: cgian@med.upatras.gr

 

Αρ. Πρωτ: 50/7-10-2008

Πάτρα, 7 Οκτωβρίου 2008

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προς:

  • Τα Μ.Μ.Ε.

 Στην σημερινή Γενική Συνέλευση των νοσοκομειακών γιατρών της Ε.Ι.Ν.Α. ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:

  • Από 1ή Νοεμβρίου οι νοσοκομειακοί γιατροί θα εφημερεύουν με βάσει τον νόμιμα προβλεπόμενο μέγιστο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας των 48 και 56 ωρών για ειδικευμένους και ειδικευόμενους αντίστοιχα.
  • Δεν συναινούμε στην παράταση του εργασιακού μας μεσαίωνα.
  • Δεν συναινούμε στην παραίτησή μας από τα νόμιμα και ανθρώπινα δικαιώματά μας.
  • Δεν προσυπογράφουμε την διαιώνιση της εφημεριακής μας ομηρίας.
  • Αρνούμαστε το άθλιο, δουλοκτητικό και αναποτελεσματικό εφημεριακό καθεστώς που χρόνια τώρα συνθλίβει τους γιατρούς και ταλαιπωρεί τους ασθενείς.
  • Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υγείας και την ηγεσία της Ομοσπονδίας γιατί με την συμπαιγνία τους οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση: κατάσταση αδιέξοδη και οδυνηρή για όλους, κατάσταση που συνεπιφέρει ισχυρούς κραδασμούς στο ήδη προβληματικό και άθλιο εφημεριακό σύστημα, κατάσταση στην οποία διαγράφεται ένα εφημεριακό κραχ.
  • Καταγγέλλουμε το Υπουργείο Υγείας γιατί ενώ γνώριζε – από τριετίας τουλάχιστον – υπεξέφευγε, παραπλανούσε, αποσιωπούσε. Παραπλανούσε συστηματικά την κοινή γνώμη και τους γιατρούς υποσχόμενο προσλήψεις γιατρών που δεν έκανε, υποσχόμενο βελτίωση των αποδοχών μας που δεν έκανε, υποσχόμενο ανθρώπινα ωράρια εργασίας που επίσης δεν έκανε.
  • Ζητάμε, τούτη την ύστατη στιγμή να καλέσει το Υπουργείο την Διαπραγματευτική Ομάδα του Συνεδρίου της ΟΕΝΓΕ σε ένα πειστικό, επείγοντα και αποτελεσματικό διάλογο προκειμένου να υπογράψει Κλαδική Σύμβαση Εργασίας στην οποία:

    1. θα γίνει πλήρης και ριζική αναμόρφωση του εφημεριακού, όπου η εφημερία θα λογίζεται σαν υπερωριακή εργασία και σαν τέτοια θα αμείβεται, και θα αναλογεί το περισσότερο μια εφημερία ανά εβδομάδα στον κάθε γιατρό.
    2. Θα καθορισθεί νέο ιατρικό μισθολόγιο με πειστικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης και προεγκεκριμένα κονδύλια.
    3. Θα προβλέπονται – επίσης σε πειστικό χρονοδιάγραμμα με προεγκεκριμένα κονδύλια – 5000 νέες θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία.
    4. Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Στάση Εργασίας των Νοσοκομειακών Γιατρών την Πέμπτη 9 Οκτωβρίου (08:00-11:00 π.μ.) με συγκέντρωση στην πύλη του κάθε νοσοκομείου του Νομού μας.
    5. Καλούμε του Διευθυντές να καταθέσουν τα νομίμως προβλεπόμενα προγράμματα εφημεριών (48 και 56 ωρών) για τον Νοέμβριο και φυσικά χωρίς καμία περικοπή του ισχύοντος αριθμού εφημερευόντων γιατρών.
    6. Θα ενημερωθεί η Εισαγγελία για την εφαρμογή  του νόμιμου 48-56ωρου από την 1η Νοεμβρίου όπως και για τις πιθανές επιπτώσεις που θα προκύψουν στην λειτουργία των νοσοκομείων.

 Αγωνιζόμαστε για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που θα παρέχει στους Έλληνες πολίτες δωρεάν και δημόσια υγεία του επιπέδου που δικαιούνται και για το οποίο φορολογούνται και καλούμε την κοινωνία να σταθεί στο πλευρό μας και να αγωνιστεί για ένα ΕΣΥ στην υπηρεσία του πολίτη.

                                                                 Για το Δ.Σ.

 

Ο Πρόεδρος

 Τερζής Στάθης


Ο Γραμματέας

 Γιαννάκενας Κων/νος