Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2008

Πρέβεζα-Η πόλη μπορεί και χρειάζεται να αποκτήσει δημόσιο Νοσοκομείο.

Άρθρο της Εφημερίδας "Η Εποχή"


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΒΙΑΖΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΑ ΣΔΙΤ

Η κινητοποίηση των κατοίκων της Πρέβεζας, ιδίως της Επιτροπής Αγώνα κατά της δημιουργίας Νοσοκομείου με την μέθοδο των ΣΔΙΤ, δηλαδή της εκχώρησης στους ιδιώτες μέρους των υπηρεσιών υγείας της πόλης, φαίνεται ότι άρχισε να αποδίδει καρπούς. Την προηγούμενη Τετάρτη ο Δήμαρχος της πόλης κάνοντας στροφή 180 μοιρών κάλεσε τους φορείς της πόλης, συμπεριλαμβανομένης και της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών σε σύσκεψη και αφού κατήγγειλε τις πιέσεις της κυβέρνησης που όντως ασκεί μέσω της ΔΕΠΑΝΟΜ ζήτησε όλοι μαζί να αγωνιστούν για να κατασκευασθεί ένα Δημόσιο Νοσοκομείο, πλέον, χωρίς ΣΔΙΤ.
 Το θέμα θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας. Όπως είναι γνωστό ως τώρα ο Δήμαρχος και η δημοτική πλειοψηφία είχαν την πρωτοβουλία αυτού του θέματος και γι’ αυτό είχαν επικριθεί ευρέως από την κοινωνία της Πόλης και του Νομού αλλά και από δυνάμεις της Αριστεράς. Γι’ αυτό, εξάλλου, συγκροτήθηκε και η Επιτροπή Αγώνα από πολίτες από όλο το φάσμα –χωρίς εξαίρεση– της Αριστεράς αλλά και εκτός αυτής και φορείς όπως η ΕΛΜΕ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, σωματεία εργαζομένων, πρωτοβουλίες πολιτών και δημοτικές κινήσεις κ.λπ. 
Η αντίρρηση ήταν στο ότι ο Δήμος –χωρίς να ερωτηθούν οι πολίτες– συζητώντας με το υπουργείο παραχωρούσε δικό του οικόπεδο δωρεάν στο υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας και εκείνο (ΔΕΠΑΝΟΜ) μέσω ΣΔΙΤ κατασκεύαζε το Νοσοκομείο, το οποίο ο ιδιώτης που θα το χρηματοδοτούσε θα το λειτουργούσε, εν πολλοίς ως μια ιδιωτική μονάδα υγείας. Ένα τέτοιο έργο, με ορίζοντα 30 χρόνων (99 όπως τελικά αναφέρεται στο σχέδιο σύμβασης), θα είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους περίθαλψης όπως και τον στρεβλό προσανατολισμό του συστήματος περίθαλψης, την επιβάρυνση του Δημόσιου (καταβολή ετήσιου ενοικίου κ.τ.λ.) και την πιθανή αλλαγή των σχέσεων εργασίας στο Νοσοκομείο. 
Το ζήτημα, πολύ σοβαρό, δίχασε και τον τοπικό Συνασπισμό στέλεχος του οποίου είναι ο Δήμαρχος ενώ εμποδίστηκε να τεθεί και να συζητηθεί ως θέμα στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Εν τω μεταξύ λίγες μέρες πριν η Επιτροπή Αγώνα κυκλοφόρησε την δεύτερη ανακοίνωσή της που εξηγούσε λεπτομερώς την παγίδευση των υπηρεσιών υγείας στην ιδιωτικοποίηση και καλούσε τους πολίτες να κινητοποιηθούν. «Μπορούμε να επιβάλλουμε την ανέγερση και λειτουργία ενός αποκλειστικά Δημόσιου Νοσοκομείου στην πόλη και το νομό μας, πλήρους χρηματοδοτούμενου από τον κρατικό προϋπολογισμό» κατέληγε το κείμενό της.. 
Η εμπλοκή τώρα στο σχέδιο και η θετική στροφή του πιεζόμενου Δημάρχου προέκυψε από την άρνηση της ΔΕΠΑΝΟΜ να αποδεχθεί έναν –όχι όμως από τους ουσιώδεις– όρους που ζήτησε στην πορεία να μπει στη σύμβαση ως επιπλέον διασφάλιση η Δημοτική Αρχή. Η ΔΕΠΑΝΟΜ, δηλαδή η κυβέρνηση, έδειξε τα νύχια της και έκανε σαφές ότι δεν δέχεται κανενός είδους συμβιβασμό και απείλησε ότι το Νοσοκομείο, πλέον, θα γίνει στα όρια παρακείμενου δήμου «που πρόσκειται στη ΝΔ». Η δεξιά αντιπολίτευση στο δήμο επιτέθηκε με σειρά της κατά του Δημάρχου.