ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Η με αριθμό 105/7.10.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Νικολάου Καραθανασόπουλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων στην Ελαφόνησο του Νομού Λακωνίας κ.λπ., διαγράφεται λόγω κωλύματος του κυρίου Υπουργού.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 99/7.10.2008 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Αθανασίου Λεβέντη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ανέγερση νέου Γενικού Νοσοκομείου στο Μύτικα Πρέβεζας κ.λπ.
Η ερώτηση του κ. Λεβέντη έχει ως εξής:
«Το Γενικό Νοσοκομείο Πρέβεζας, δυνατότητας 110 κλινών, χτίστηκε σε οικόπεδο 12.000 τ.μ. το 1971. Σήμερα οι κτιριακές εγκαταστάσεις του δεν μπορούν να καλύψουν επαρκώς τις αυξημένες ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής. Έχουν μάλιστα κριθεί επικίνδυνες από το 1999, λόγω κακοτεχνιών. Είναι επιτακτική ανάγκη η ανέγερση νέου Νοσοκομείου.
Ο Δήμος Πρέβεζας, με απόφασή του στις 21.7.2008, παραχώρησε δημοτική έκταση 50 στρεμμάτων στη θέση Μύτικα για την ανέγερση νοσοκομείου, με την προϋπόθεση η ανέγερση να αποτελεί δημόσια δαπάνη μόνο και το νοσοκομείο που θα ανεγερθεί να είναι πλήρως ενταγμένο στο ΕΣΥ, όπως και όλες οι λειτουργίες του.
Το Υπουργείο Υγείας, όμως, μέσω της ΔΕΠΑΝΟΜ, εκβιάζει να γίνει αποδεκτή η ανέγερση με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου/Ιδιωτικού Τομέα), ειδάλλως θα το κτίσει σε άλλο δήμο και όχι στην Πρέβεζα.
Η κατασκευή δημοσίων έργων μέσω ΣΔΙΤ ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών κεφαλαιώδους σημασίας, όπως είναι η υγεία. Αναπόφευκτα το κόστος κατασκευής και το συνακόλουθο κέρδος των ιδιωτών που μετέχουν, θα κληθούν να καταβάλλουν στο διηνεκές τα χρεοκοπημένα ταμεία και οι εξουθενωμένοι οικονομικά πολίτες.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Είναι στις προθέσεις του να ανεγερθεί νέο Γενικό Νοσοκομείο στο Μύτικα Πρέβεζας με δημόσιες δαπάνες, με τις κτιριακές εγκαταστάσεις του να είναι στην κυριότητα του δημοσίου και με όλες τις λειτουργίες του ενταγμένες στο ΕΣΥ;
Σε αντίθετη περίπτωση, έχουν υπολογισθεί οι συνέπειες για την πόλη της Πρέβεζας από την απομάκρυνση του Νοσοκομείου; Ποιο το κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες και τα ταμεία τους; Δεν καταστρατηγείται έτσι η Δημόσια και δωρεάν υγεία;»
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να σας συγχαρώ και για την έναρξη των καθηκόντων σας. Να είστε σιδεροκέφαλος στη νέα θέση σας!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, χθες απαντήσαμε σε μία αντίστοιχη ερώτηση για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, του κ. Σκουλάκη, όπου είχε αναφερθεί ο κ. Σκουλάκης και στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Σήμερα ο κ. Λεβέντης επανέρχεται ουσιαστικά με την ίδια ερώτηση για τις Πράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου.
Κύριε Λεβέντη, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Νοσοκομείο θα είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό θα είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ότι ουσιαστικά η επένδυση είναι δημόσια επένδυση και είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και η μορφή της σύμβασης είναι απλώς η σύμπραξη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Το ήξερε ο Δήμαρχος της Πρέβεζας αυτό από την πρώτη στιγμή. Με συγκεκριμένα έγγραφα της ΔΕΠΑΝΟΜ έχουμε απαντήσει σε όλα τα ερωτηματικά τα οποία έχει θέσει ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πρέβεζας. Παρόλα αυτά επιμένουν και επιμένουν σε ένα θέμα το οποίο ουσιαστικά έχει λήξει.
Θέλω να σας υπενθυμίσω απλώς και ουσιαστικά να κάνετε μία σύγκριση, ότι το Νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι ακριβώς απέναντι και θεμελιώθηκε επί Γείτονα προ 14 ετών και ακόμα είναι στα μπετά. Είναι με το προηγούμενο σύστημα. Υπήρξε υπέρβαση δεκαπλάσια και στο κόστος και στο χρονοδιάγραμμα κατασκευής.
Το συγκεκριμένο έργο θα παραχωρηθεί για τριάντα χρόνια και είναι το κόστος κατασκευής μέσα και φυσικά τα πάντα, το κόστος συντήρησης, τεχνικές υπηρεσίες. Είναι μέσα στην σύμβαση την οποία υπογράψαμε. Η παραχώρηση γης που έγινε ανήκει φυσικά στο Υπουργείο και υπάρχουν όλες οι ρήτρες αυτές στη σύμβαση, οι οποίες διασφαλίζουν το Δήμο της Πρέβεζας για το εν λόγο Νοσοκομείο.
Δεν μπορώ να καταλάβω την εμμονή η οποία υπάρχει τελευταία επάνω στις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Να το εκλάβω ως μία αρχή προγραμματικών συγκλήσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού, ότι χθες το ένα κόμμα καταθέτει ερώτηση για τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, την άλλη μέρα επανέρχεται ο Συνασπισμός και μάλιστα ο Δήμαρχος της Πρέβεζας, ο οποίος γνωρίζουμε ότι στηρίχτηκε από το Συνασπισμό, μετάνιωσε; Αναζητεί πλέον πιστοποιητικά και αυτός νομιμοφροσύνης από το κόμμα που τον στήριξε;
Τι παιχνίδι παίζεται κυριολεκτικά εις βάρος του λαού της Πρέβεζας, των δημοτών της Πρέβεζας, μία που και η σύμβαση του μελετητή υπογράφτηκε, το έργο έπρεπε να τρέχει ήδη και δημιουργούνται προβλήματα για την υλοποίησή του; Και ξέρετε πολύ καλά ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, της συμπράξεως δηλαδή δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, ενώ καθυστερούμε στην αρχή στις μελέτες ένα και δύο χρόνια, το έργο τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς γιατί απλά η εργολήπτρια εταιρεία, ο εργολάβος που θα το αναλάβει, θα πρέπει να πληρωθεί από την πρώτη στιγμή τα μηνιαία μισθώματά του. Άρα, λοιπόν εδώ υπερβάσεις των χρονοδιαγραμμάτων στην κατασκευή και στη λειτουργία δεν υπάρχουν. Το έργο, εάν όλα πάνε καλά, σε τρία χρόνια θα είναι έτοιμο. Και βιάζονται πραγματικά οι ανάδοχοι να το κάνουν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς για να αρχίσουν να παίρνουν τα χρήματά τους.
Δεν μπορώ να καταλάβω αυτές τις εμμονές –είναι ιδεολογικές;- όταν η διεθνής βιβλιογραφία στο χώρο αυτό είναι πλουσιότατη, πλην αυτή που ανέφερε, μία βιβλιογραφική αναφορά ενός Άγγλου που δεν έχει να κάνει τίποτα με το χρόνο κατασκευής, με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής, αλλά με επιμέρους προβλήματα. Γιατί υπάρχουν δύο ειδών ΣΔΙΤ, αυτά τα οποία είναι πλήρη ενταγμένα σε εθνικά συστήματα υγείας, όπως είναι το συγκεκριμένο και άλλα στα οποία παραχωρείται η διοίκηση, το μάνατζμεντ δηλαδή στον ιδιώτη.
Εδώ είναι όλα διασφαλισμένα, είναι πλήρως ενταγμένα στο εθνικό σύστημα υγείας, αλλά και το μάνατζμεντ, η διοίκηση του νοσοκομείου επίσης θα είναι από το Υπουργείο Υγείας και θα είναι ενταγμένο κυριολεκτικά όλο το νοσοκομείο στο εθνικό σύστημα υγείας. Απλώς τα κατασκευαστικά και οι λειτουργικές του δαπάνες θα συνεχίσουν να είναι στα πλαίσια της ανώνυμης εταιρείας, δηλαδή στα πλαίσια του PPFI, της συμπράξεως δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Το λόγο έχει ο κύριος Λεβέντης για δύο λεπτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Συγχαρητήρια για την εκλογή σας και καλό έργο.
Κύριε Υπουργέ, είπατε στην αρχή και το επαναλάβατε ότι επανέρχεται σήμερα ο Συνασπισμός. Χθες το είπε ο κύριος Σκουλάκης. Δεν επανέρχεται ο Συνασπισμός. Εμείς αυτοτελώς, ανεξάρτητα –δεν ξέραμε τι έκανε ο κύριος Σκουλάκης- καταθέσαμε την ερώτησή μας και ήταν διαφορετική. Ο κύριος Σκουλάκης αναφερόταν αλλού και επεξετάθη στη συνέχεια, ενδεχομένως ύστερα και από τη δική μας ερώτηση, και στο νοσοκομείο της Πρέβεζας.
Από κει και πέρα, κύριε Υπουργέ, λέτε ότι δεν καταλαβαίνετε κάποια πράγματα. Το νοσοκομείο αυτό πρέπει να γίνει, είναι γεγονός αναμφισβήτητο. Δεν επαρκεί όμως και οι κακοτεχνίες μπορεί να το οδηγήσουν ενδεχομένως σε κατάρρευση.
Τι θα πρέπει να γίνει; Ξέρετε πολύ καλά, κύριε Υπουργέ, ότι το κόστος κατασκευής ενός νοσοκομείου από τα θεμέλιά του μέχρι την ολοκλήρωσή του είναι όσο το ετήσιο κόστος λειτουργίας του. Εδώ λοιπόν βάζουμε τη μέθοδο ΣΔΙΤ, δηλαδή κάποιον ιδιώτη ο οποίος θα βάλει χρήματα τα οποία δεν θα τα βάλει για την ψυχή του πατέρα του, θα τα βάλει για να κερδίσει. Το ερώτημα είναι από πού θα κερδίσει.
Κύριε Υπουργέ, φοβάμαι ότι δεν καταλαβαίνετε το στοιχειώδες και το βασικό που λέει ότι το νοσοκομείο που θα κατασκευαστεί –λέει ο δήμος της Πρέβεζας ο οποίος παραχωρεί το οικόπεδο- θα είναι πλήρως ενταγμένο στο εθνικό σύστημα υγείας –αυτό το λέτε κι εσείς- καθώς και όλες οι λειτουργίες του. Εκεί είναι που αποφεύγετε να πάρετε θέση, κύριε Υπουργέ. Έρχεται και η ΔΕΠΑΝΟΜ και επιμένει να απαλειφθεί αυτή η φράση, «καθώς και όλες οι λειτουργίες του».
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, κύριε Υπουργέ; Θα σας το εξηγήσω αν τυχόν δεν έχει γίνει αντιληπτό. Οι λειτουργίες του νοσοκομείου θα ιδιωτικοποιηθούν, θα είναι υποχρεωμένοι οι πολίτες να καταβάλλουν εξ ιδίων για αξονικές, μαγνητικές και οτιδήποτε άλλο. Να σας πω κάτι; Κάτι τέτοιες διαβεβαιώσεις έδινε και ο κύριος Κακλαμάνης εδώ για την Ολυμπιακή Πολυκλινική η οποία θα ήταν κέντρο υγείας αστικού τύπου για όλο το λαό της περιοχής και πρότυπο και όμως υποχρεώνονται οι πολίτες του Μενιδίου να πληρώνουν εισιτήριο για να μπορέσουν να εξεταστούν στην Ολυμπιακή Πολυκλινική και να τρέχουν μετά να τα διεκδικούν από τα ταμεία τους, εάν και εφόσον και όποτε τα πάρουν.
Επομένως κάτι τέτοιο θα γίνει κι εδώ, κύριε Υπουργέ, και το ξέρετε πολύ καλά. Θέλετε τις λειτουργίες να τις εκχωρήσετε στον ιδιωτικό τομέα. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν θα πληρώνει κανένας πολίτης της Πρέβεζας τίποτε σ’ αυτό το νοσοκομείο; Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσετε να μας διαβεβαιώσετε γι’ αυτό ή δεν θα μπορέσετε να το εξασφαλίσετε γιατί και να το διαβεβαιώσετε εσείς εδώ, στην πράξη έτσι θα λειτουργήσει. Γι’ αυτό επιμένει η ΔΕΠΑΝΟΜ να φύγουν και όλες οι λειτουργίες του και να είναι στο Δημόσιο. Πείτε το αυτό, όλες οι λειτουργίες θα είναι στο Δημόσιο, δεν θα επιβαρύνονται οι πολίτες και φαντάζομαι ότι από κει και πέρα δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Όσο για το ότι θέλει πιστοποιητικά ο δήμαρχος της Πρέβεζας, νομίζω ότι αυτό είναι άσχετο του παρόντος.
Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε τον κύριο Λεβέντη.
Το λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για να δευτερολογήσει για δύο λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Λεβέντη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη και όπως ξεκίνησε η μελέτη το νοσοκομείο είναι μία δημόσια επένδυση, ανήκει στο δημόσιο σύστημα υγείας, δεν έχει καμία σχέση με την Ολυμπιακή Πολυκλινική. Εκεί ήταν η ανώνυμη εταιρεία μονάδων υγείας ο φορέας. Είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Εδώ πρόκειται για ένα νοσοκομείο πλήρως ενταγμένο στο εθνικό σύστημα υγείας με το νοσηλευτικό και το ιατρικό προσωπικό επίσης ενταγμένο στο εθνικό σύστημα υγείας. Ο πολίτης δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα από την τσέπη του. Ισχύει ό,τι ισχύει στα υπόλοιπα νοσοκομεία τα οποία είναι ενταγμένα στο εθνικό σύστημα υγείας.
Έχουμε ένα σύστημα υγείας ανοιχτό σ’ όλους τους πολίτες, είτε είναι Έλληνες πολίτες, είτε είναι μετανάστες, είτε είναι αιτούντες άσυλο, είτε έχουν βιβλιάριο, είτε δεν έχουν βιβλιάριο. Είμαστε υπερήφανοι που έχουμε ένα εθνικό σύστημα υγείας που είναι πραγματικά ανοιχτό στους πάντες. Νομίζω ότι είμαστε από τα λίγα, από τα ελάχιστα τέτοια εθνικά συστήματα υγείας σ’ όλον τον κόσμο και γι’ αυτό πρέπει να είστε κι εσείς υπερήφανος. Νομίζω ότι και όλος ο πολιτικός κόσμος της χώρας είναι υπερήφανος γι’ αυτό. Έτσι θα είναι και το συγκεκριμένο νοσοκομείο της Πρέβεζας όπου οι δημότες της Πρέβεζας δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, όπως ισχύει και σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Θα το επαναλάβω και δεν θα κουράζομαι να το επαναλαμβάνω αυτό.
Πώς είναι λοιπόν δυνατό να γίνεται λόγος περί δήθεν εκβιασμών του Υπουργείου και της ΔΕΠΑΝΟΜ προς το δήμο Πρέβεζας, όταν η υλοποίηση του νοσοκομείου μέσω ΣΔΙΤ αποτελεί δημόσια επένδυση; Η δε αποπληρωμή του θα γίνεται μέσω πληρωμών διαθεσιμότητας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Για την κυριότητα όπου έχει τα ερωτηματικά του ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο, το έχουμε πει εκατό φορές. Έχουμε στείλει έγγραφα επανειλημμένως και έχουμε απαντήσει στο δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο ότι η κυριότητα του παρεχόμενου ακινήτου παραμένει στο Δημόσιο καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια της παραχώρησης. Στα τριάντα χρόνια δηλαδή που θα έχει παραχωρηθεί, παραμένει η κυριότητα στο Δημόσιο και το νοσοκομείο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα είναι πλήρως ενταγμένο στο εθνικό σύστημα υγείας. Ο πολίτης δεν πρόκειται να πληρώσει τίποτα από την τσέπη του. Δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την Ολυμπιακή Πολυκλινική η οποία είναι ανώνυμη εταιρεία μονάδων υγείας. Είναι διαφορετικό πράγμα, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Σας είπα ότι η σύγκριση είναι καταλυτική. Κοιτάξτε με το παλαιό σύστημα το οποίο είχε γίνει επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. το απέναντι νοσοκομείο το οποίο είναι στην Κέρκυρα και το οποίο θεμελιώθηκε επί Γείτονα. Ακόμα είναι στα μπετά, ακόμα δεν έχει τελειώσει, ενώ με το νέο σύστημα το νοσοκομείο αυτό θα είναι πολύ σύντομα έτοιμο και στη διάθεση του λαού της Πρέβεζας.
Δεν μπορούμε να δώσουμε άλλες διασφαλίσεις. Είναι ένα σύστημα το οποίο «τρέχει» ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, «τρέχει» στην Ισπανία, στην Ιταλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, σ’ ένα σωρό χώρες. Εκατοντάδες νοσοκομεία έχουν γίνει με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, έχουν τελειώσει στην ώρα τους, δεν έχουμε υπερβεί τα χρονοδιαγράμματα κατασκευής και υλοποίησής τους και είναι σε πλήρη λειτουργία. Ο δε ιδιώτης αναλαμβάνει τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όχι μόνο να τον παραδώσει στην ώρα του, αλλά και να τον ανανεώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ: Η ΔΕΠΑΝΟΜ το λέει, κύριε Υπουργέ…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ήμουν σαφής, κύριε Λεβέντη. Μην σπέρνετε θύελλες…