Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008

Το μπαλάκι!

Αφού έσκασε σαν βόμβα η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αφού σαν χιονοστιβάδα άρχισαν οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών (τελευταία τα νέα από Αγρίνιο και Κιλκίς) να παίρνουν αποφάσεις υλοποίησης στη πράξη του 48ωρου και 56ωρου αντίστοιχα για ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς, η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας κατέφυγε σε ....χορευτικές φιγούρες.Τελευταία η  πράξη  το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα Του Υπουργείου κ.Καλογερόπουλου που απευθύνεται προς τους Διοικητές ΔΥΠΕ και Νοσοκομείων.



Παραθέτουμε το σχολιασμό του Κώστα Γιαννάκενα με τον οποίο συμφωνούμε πλήρως.

"Το λακωνικό κείμενο λέει τα εξής:

Κατόπιν της απόφασης της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κατά τη 14η συνεδρίασή του στις 26/09/2008, παρακαλούμε να συνεχίσετε την απρόσκοπτη εκπόνηση  και υλοποίηση του προγράμματος των εφημεριών, που είναι ευθύνη της Διοίκησης των νοσοκομείων.

Στο παραπάνω έχουμε σημειώσει τις 2 λέξεις κλειδιά του εγγράφου, "παρακαλούμε" και "ευθύνη". Το ότι χρησιμοποιείται το "παρακαλούμε" αντί να δοθεί σαφή οδηγία ερμηνεύεται από το γεγονός ότι δεν μπορεί το Υπουργείο να δώσει εντολή για την παράβαση του 48ώρου αφού κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο και οι όποια μήνυση θα γινόταν προς τον υπογράφοντα του παραπάνω φαξ. Η χρήση της λέξης λέει πάρα πολλά για την θέση στην οποία έχει βρεθεί το Υπουργείο... για όσους καταλαβαίνουν.

Η μετατόπιση της ευθύνης είναι φανερή από την "υπενθύμιση" ότι οι Διοικητές των νοσοκομείων φέρουν την ευθύνη για την "απρόσκοπτη εκπόνηση και υλοποίηση των προγραμμάτων εφημερίας". Βάζει δηλαδή του Διοικητές να εφαρμόσουν "απρόσκοπτα" τα προγράμματα εφημεριών αλλά αυτό τι σημαίνει;

Σημαίνει ότι η εφαρμογή του νόμου (απόφαση του Ελεγ. Συνεδρίου) είναι το 48-56ωρο που όπως όλοι γνωρίζουν (εκτός του κ. Καλογερόπουλου ίσως), θα αφήσει τα νοσοκομεία χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς μέσα σε λίγες μέρες!

Ο κ. Καλογερόπουλος δεν εντέλει του γιατρούς να εφημερεύσουν πέρα του προβλεπόμενου χρόνου, αλλά κάνει "πάσα το μπαλάκι" στους Διοικητές να υποστούν αυτοί τις νομικές συνέπειες τις όποιας (αν γίνει) παράβασης. Κοινώς, ο κ. Καλογερόπουλος ψάχνει μάλλον για... βλάκες.

Προσωπικά δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει Διοικητής που θα θελήσει να δοκιμάσει να "πιέσει" τους γιατρούς να παραβιάσουν την ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ οπότε το παραπάνω έγγραφο δεν μας απασχολεί καθόλου παρά μόνο για κόστος αποστολής του φαξ -  ένα ακόμα άσκοπο έξοδο του Υπουργείου. 

Περιμένουμε με αγωνία να δούμε τι θα γίνει στο επόμενο επεισόδιο"