Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Επιτροπή Προμηθειών Υγείας:Μια τρύπα...στο νερό!

Μια από τα ίδια και με το νέο σύστημα προμηθειών στα Νοσοκομεία.
Αν αμφιβάλλετε διαβάστε το παρακάτω άρθρο από τον  "Ελεύθερο Τύπο".

Τρίτη, 14.10.08

Αγοράζει πάλι χωρίς... διαδικασία

Δαπάνες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ενέκρινε «αβλεπί» πριν από λίγες μέρες η Επιτροπή Προμηθειών του υπουργείου Υγείας, η οποία δημιουργήθηκε για να διεξάγει ενιαίους διαγωνισμούς επιτυγχάνοντας φθηνότερες προμήθειες για το ΕΣΥ…

 Το νέο σύστημα προμηθειών έχει γίνει νόμος από το καλοκαίρι του 2007, αλλά ως σήμερα η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) δεν έχει αγοράσει ούτε… γάζα με ενιαίο διαγωνισμό. Αντίθετα, εγκρίνει δαπάνες που συχνά αναφέρονται σε εξωσυμβατικές προμήθειες, που στοιχίζουν εκατομμύρια στα ταμεία του ΕΣΥ. Πριν από μερικές μέρες, μάλιστα, με ειδική εγκύκλιο –την οποία φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα ο ΕΤ– η ΕΠΥ ούτε λίγο ούτε πολύ ενέκρινε εν λευκώ τα συσσωρευμένα αιτήματα για προμήθειες που είχαν υποβάλει τους τελευταίους τρεις μήνες τα νοσοκομεία όλης της χώρας.

 «Οσα αιτήματα για προμήθειες έχουν αριθμό πρωτοκόλλου έως και 7 Οκτωβρίου 2008 εγκρίνονται», αναφέρει το σχετικό έγγραφο που διανεμήθηκε την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με τίτλο «Γενική έγκριση – απλούστευση διαδικασιών»…

 Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως πρόκειται για αιτήματα των τελευταίων τριών μηνών τα οποία ξεπερνούν τα 3.500 πανελλαδικά και έπρεπε να διεκπεραιωθούν με… συνοπτικές διαδικασίες ώστε να μην υπάρξουν ελλείψεις υλικών στα νοσοκομεία. Πρόκειται για παραγγελίες που αφορούν από βαμβάκι και γάζες μέχρι πανάκριβα καρδιολογικά και ορθοπαιδικά υλικά – αναφέρονται δηλαδή στο σύνολο των προμηθειών κάθε νοσοκομείου πλην ιατρικών μηχανημάτων.

 Μόνο για τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής τα αιτήματα που ήταν σε εκκρεμότητα φτάνουν τα 2.500 ενώ το ύψος των δαπανών στις οποίες αναφέρονται ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ!

Αν υπολογίσει κανείς και τα αιτήματα των νοσοκομείων της υπόλοιπης χώρας, αντιλαμβάνεται ότι με την παραπάνω εγκύκλιο η ΕΠΥ ενέκρινε ανεξέλεγκτα αγορές τουλάχιστον διπλάσιου ύψους!

 Με την ίδια εγκύκλιο τα στελέχη της ΕΠΥ επιφυλάσσονται να ελέγξουν εκ των υστέρων τις εγκρίσεις και να τις πάρουν πίσω αν διαπιστωθούν παρατυπίες. Στην πράξη κάτι τέτοιο αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό αιτημάτων. Ακόμη όμως κι αν ελεγχθούν ένα προς ένα τα αιτήματα, θα είναι δύσκολο να αναιρεθούν όταν τα νοσοκομεία θα έχουν προχωρήσει στις σχετικές παραγγελίες.

 Για τις αιτήσεις έγκρισης προμηθειών που έχουν ημερομηνία από τις 8 Οκτωβρίου και μετά το έγγραφο της ΕΠΥ αναφέρει ότι θα πρέπει να είναι διατυπωμένες βάσει ειδικών οδηγιών τις οποίες η Επιτροπή έχει γνωστοποιήσει στα νοσοκομεία από τις 23 Σεπτεμβρίου.