Του Κώστα Γιαννάκενα-Γραμματέα της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαϊας
Είναι φανερό ότι ο κατάλογος των νοσοκομείων που αποφάσισαν ότι αρκετά ανεχθήκαμε τον εμπαιγμό και την αναλγησία του Υπουργείου όλο και μεγαλώνει!
Μέρα με τη μέρα προστίθενται κι άλλα Νοσοκομεία στον κατάλογο!
Αυτό είναι ΠΟΛΥ σημαντικό γιατί δείχνει έμπρακτα την οργή μας για τις απαράδεκτες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργαζόμαστε ("εργασιακός μεσαίωνας" όπως το έχει περιγράψει ο.... κ. Αβραμόπουλος) και για το οποίο μας πληρώνουν με απαξιωτικούς για την προσφορά μας μισθούς.
Την οργή αυτή και την αγανάκτησή μας δεν πρέπει να την συνειδητοποιήσει μόνο το Υπουργείο αλλά και όσοι της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ θα θελήσουν να "καταπραΰνουν" τον ξεσηκωμό μας. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι μια ηγεσία που να σέβεται τις αποφάσεις και τη βούληση της βάσης κι όχι μια ηγεσία που λειτουργεί ως Γραφείο Τύπου του Υπουργείου!
Σε όλη την Ελλάδα γίνεται μεγάλη αναταραχή κι όλα τα νοσοκομεία ετοιμάζονται για το "τσουνάμι" που θα σαρώσει το δουλοκτητικό εφημεριακό σύστημα με την εφαρμογή του ΝΟΜΟΥ από 1η Νοεμβρίου. Το ότι κάποιες Ενώσεις και νοσοκομεία έχουν ήδη προχωρήσει στην εφαρμογή του 48ωρου είναι θετικό και δίνει στο Υπουργείο μια γεύση του τι έρχεται. Καλό είναι να το καταλάβει καλά το Υπουργείο ότι οι εποχές που δεχόμαστε τον λόγο και τις δεσμεύσεις του Υπουργείου έχει εξαντληθεί μαζί με την υπομονή μας. Για να γίνεται πιστευτός ο λόγος κάποιου θα πρέπει αυτός να θεωρείται άτομο εμπιστοσύνης και να σέβεται τους λόγους που δίνει.
Μετά από τις χιλιάδες προσλήψεις που έχει κάνει το Υπουργείο, τις μισθολογικές αναβαθμίσεις που απολαμβάνουμε 10 χρόνια μετά την τελευταία αύξηση και οι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας μας. Μετά από την θέσπιση του αφορολόγητου του επιδόματος βιβλιοθήκης και μετά την πληρωμή των εφημεριών σαν υπερωριακή εργασία δεν θα έπρεπε να εμπιστευόμαστε το Υπουργείο και του εκπροσώπους του στην ΟΕΝΓΕ?
Δεν θα έπρεπε να ζητωκραυγάζουμε "Ζήτω ο Υπουργός μας που μας έβγαλε από τον εργασιακό μεσαίωνα" ?
Προφανώς ειρωνικά τα σχόλια αλλά δεν πειράζει. Το νόημα είναι ευδιάκριτο ακόμα και για αυτούς στους οποίους απευθύνεται. Όχι βέβαια ότι θα αλλάξουν συμπεριφορά αλλά τουλάχιστον να μη θεωρούν ότι οι γιατροί ξεχνάνε εύκολα....
Η 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να είναι μια σημαντική ημέρα για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Θα πρέπει να είναι η αρχή του τέλους για την εξαθλίωση την οποία μας έχουν επιβάλλει Κράτος και Υπουργείο.
Την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί να βροντοφωνάξουμε
"ΟΧΙ! ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ!" και ας δώσει το Υπουργείο την μόνη αποδεκτή λύση - την αποδοχή των απόλυτα λογικών μας αιτημάτων μέσα από μια κλαδική σύμβαση εργασίας. Όσοι περισσότεροι γιατροί το φωνάξουμε τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή μας και τόσο πιο άμεσα θα αναγκαστεί το Υπουργείο να δώσει την λύση.
Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ήρθε απλά να επικυρώσει αυτό που όλοι γνωρίζαμε έτσι κι αλλιώς - ότι υπάρχει νομοθεσία για την εργασία μας και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες την εκτελούμε. Αυτό που γίνεται σήμερα στα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα δεν είναι κινητοποίηση ούτε αγώνας διεκδίκησης - είναι απλή εφαρμογή της νομοθεσίας! Κι εμείς σαν δημόσιοι υπάλληλοι που είμαστε δεν κάνουμε άλλο από το να σεβόμαστε τους νόμους του Κράτους όπως έχουμε ορκιστεί να κάνουμε.
Σε ένα πρόσφατο... τέχνασμα της οικίας Δ.Υ.Πε. ο νομικός της σύμβουλος επικαλείται το αρ.25 του ΔΥ Κώδικα (Ν.3528/2007) για να ενισχύσει την επιχειρηματολογία του ότι ο κάθε Διοικητής μπορεί να επιβάλλει με εντολή του σε γιατρούς του ΕΣΥ να εφημερεύσουν. Στην γνωμοδότηση αυτή η Ένωση Αχαΐας απαντάει με εξώδικο. Για το παραπάνω άρθρο 25 του ΔΥ Κώδικά απαντάμε ότι στην παρ.3 του ΙΔΙΟΥ άρθρου που ο νομικός σύμβουλος ξέχασε να αναφέρει στην γνωμοδότηση που κατέθεσε ορίζεται ότι:
"αν η διαταγή είναι προδήλως αντισυνταγματική ή παράνομη, ο υπάλληλος οφείλει να μην την εκτελέσει και να το αναφέρει χωρίς αναβολή".
Θα θέλαμε να δούμε ποίος Διοικητής, Διευθυντής ή άλλος θα δώσει την εντολή να παραβιάσουμε το νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (48-56ωρο)! Τα ποινικά αδικήματα που θα αντιμετωπίσει δεν είναι ούτε λίγα ούτε ήσσονος σημασίας. Και δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Καλογερόπουλος (ΓΓ του Υπουργείου) "παρακαλεί" και δεν εντέλει τους Διοικητές να εφαρμόσουν "απρόσκοπτα τα προγράμματα εφημερίας που είναι ευθύνη των Διοικήσεων". Πρόκειται για μετακύλιση ευθυνών στους Διοικητές (άσε αυτούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα... και να εισπράξουν τις μηνύσεις). Σύντομα θα έχουμε και νεώτερα από το Αγρίνιο όπου ο εκεί Διοικητής του νοσοκομείου αποφάσισε σήμερα να είναι ο πρώτος στην Ελλάδα που έβαλε γιατρούς στο πρόγραμμα εφημερίας χωρίς την συναίνεσή του και ενώ έχουν συμπληρώσει το 48ωρο!
Την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να φροντίσουμε να την θυμούνται όχι μόνο εμείς οι παλαιότεροι αλλά και οι μελλοντικοί γιατροί και να τιμούν το ότι είχαμε την αξιοπρέπεια να πούμε το
ΟΧΙ ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ και να βάλουμε ένα τέλος στον "εργασιακό μας μεσαίωνα"... όπως το έχει περιγράψει ο κ. Αβραμόπουλος