Κυριακή 20 Ιουλίου 2008

Ανικανότητα ή Δόλος;

Η θερινή ραστώνη δεν άγγιξε φέτος τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Αν λάβουμε υπόψη και μόνον τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί τις τελευταίες μέρες αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα.
1. Οι 4 Ενώσεις της Κρήτης (σιδεροκέφαλοι οι Λασιθιώτες με την καινούργια Ένωσή τους) συναντήθηκαν την Τετάρτη 16 Ιουλίου και στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν:
Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ της Κρήτης απαιτούν από το Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει τις εξαγγελίες για προσλήψεις γιατρών και να προχωρήσει σε ένα σοβαρό διάλογο με τους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών για την άμεση αναμόρφωση του ιατρικού μισθολογίου και την οριστική διευθέτηση του θέματος των εφημεριών στα πλαίσια μιας κλαδικής συμφωνίας. Προειδοποιούν παράλληλα τον Υπουργό Υγείας της κοροϊδίας, της αδιαφορίας και της απραξίας, ότι αν συνεχίσει την ίδια τακτική, θα βρεθεί πολύ σύντομα αντιμέτωπος με ένα νέο «γύρο» απεργιακών κινητοποιήσεων στα νοσοκομεία και Κ.Υ. όλης της χώρας.
2.Ταυτόχρονα η Ένωση Γιατρών Κιλκίς σε Γενική Συνέλευση στις 15 Ιουλίου περιγράφει σειρά ενεργειών, ενώ η Ένωση Κορίνθου σε Συνέλευση στις 18 Ιουλίου αποφασίζει την εφαρμογή 48ωρου από 1ης Αυγούστου. Ο Σύλλογος Ειδικευομένων Δράμας αποστέλλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας με σειρά ερωτημάτων, ενώ το "Αττικόν", παρά την υπαναχώρηση των Διευθυντών, είναι καζάνι που βράζει.
3. Ανάλογες κινήσεις υπάρχουν σε πολλές ακόμη Ενώσεις γιατρών και από 15 Αυγούστου θα εκδηλωθούν μεγάλης έντασης αντιδράσεις.
4. Η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί, ούτε έχει δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση που θα παρατείνει την (αντισυνταγματική) τροπολογία. Ο κ. Αβραμόπουλος απτόητος επιδίδεται στο αγαπημένο του σπορ, αυτό της κοπής κορδελών, αποφεύγοντας επιμελώς να κάνει δηλώσεις για το εφημεριακό.
5. Δεκάδες είναι πλέον οι δικαστικές προσφυγές γιατρών για τις συνθήκες εργασίας και την εφαρμογή του 48ωρου. Ενδεικτικά έχουν κατατεθεί μηνύσεις εναντίον Διοικητών σε Φλώρινα, Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Πύργο Ηλείας, ΚΥ Μοιρών Κρήτης, ΚΥ Τήνου, Νοσοκομείο Κω, Νοσοκομείο Λειβαδιάς. Σημειωτέον ότι όλες οι παραπάνω μηνύσεις και αγωγές έχουν κατατεθεί μέσω του δικηγορικού γραφείου του κ. Μιχαήλ, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις συναδέλφων που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μέσω άλλων δικηγόρων. Οι Διοικητές εγκαλούνται για παράβαση προγραμμάτων εφημέρευσης, έκθεση σε επαγγελματικό κίνδυνο (burn out) και άρνηση χορήγησης ρεπό. Το γεγονός σηματοδοτεί ασφαλώς κατάσταση έντονης σύγκρουσης του ιατρικού σώματος με την πολιτική που ασκείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις στα εργασιακά ζητήματα των γιατρών του ΕΣΥ.
6. Η Ένωση Χαλκιδικής σε συνέλευση που πραγματοποίησε στις 14 Ιουλίου έλαβε την ομόφωνη απόφαση .
Η απόφαση στο "δια ταύτα" καταλήγει:
Να κατατεθούν προγράμματα βάσει του 48ωρου για ειδικούς και 56ωρου για ειδικευόμενους, όπως ακριβώς προβλέπει η νομοθεσία.
Δεδομένου ότι βάσει των παραπάνω προγραμμάτων οι εφημερίες επαρκούν μόνον για μία εβδομάδα από την Παρασκευή 8 Αυγούστου 2008 και μέχρι τέλος Αυγούστου το Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας της Χαλκιδικής δε θα διαθέτουν εφημερεύοντες γιατρούς.

Και στον επίλογο η απόφαση αναφέρει:

"Κατανοούμε τα τεράστια προβλήματα που προκαλούνται σε περίοδο μέγιστης τουριστικής κίνησης στη Χαλκιδική. Ευελπιστούμε να κατανοήσει και ο Υπουργός Υγείας κ. Αβραμόπουλος τη δεινή θέση στην οποία έχει φέρει γιατρούς και υπηρεσίες υγείας με την καταστροφική τακτική που ακολουθεί".
Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης συζητήθηκε η σκοπιμότητα να ενημερωθούν τουριστικές υπηρεσίες, ξένες πρεσβείες και ξένα ΜΜΕ. Κρίθηκε απαραίτητο να γίνει η ενημέρωση για τρεις λόγους: 1) αυτοί που παραθερίζουν στη Χαλκιδική, οιασδήποτε χώρας πολίτες κι αν είναι, έχουν δικαίωμα να είναι ενημερωμένοι για το επίπεδο λειτουργίας των υπηρεσιών υγείας 2) η έγκαιρη και υπεύθυνη ειδοποίηση θα αποτρέψει δικαστικές ή άλλες προσφυγές και 3) η ενημέρωση πρέπει να γίνει προκειμένου να ασκηθεί επιπρόσθετη πίεση σ΄ ένα Υπουργείο που αντιδρά μόνο όταν δυσφημείται στο εξωτερικό.
Την απόφαση που έλαβε η συνέλευση της Χαλκιδικής πρόβαλαν οι εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς οι δημοσιογράφοι ήταν τόσο επικριτικοί για τον Υπουργό Υγείας που καθιστούσε περιττούς δικούς μας χαρακτηρισμούς στο πρόσωπο του κ. Αβραμόπουλου. Από πλευράς μας κάναμε σαφές ότι μέχρι τις 7 Αυγούστου θα αποκαλούμε δημοσίως τον Υπουργό Υγείας ως πολιτικά ανίκανο. Μετά τις 8 Αυγούστου, εκτός της ανικανότητας, θα του αποδώσουμε πλέον και δόλο.
Το Υπουργείο στριμώχτηκε με την περίπτωση της Χαλκιδικής, διότι αντιλήφθηκε ότι θα υποστεί διασυρμό σε ξένες χώρες και ΜΜΕ διεθνούς εμβέλειας. Αφού αρχικά διεμήνυσαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, έβγαλαν στο γυαλί τον κ. Παπαγεωργίου. Το απόγευμα της Πέμπτης, ενώ ο υπογράφων μιλούσε ζωντανά στην τηλεόραση της ΕΡΤ3 εξηγώντας γιατί μετά τις 8 Αυγούστου δεν θα έχει εφημερεύοντες γιατρούς η Χαλκιδική, βγήκε μαινόμενος σε τηλεφωνική σύνδεση ο υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου και είπε απνευστί σε υψηλούς τόνους ότι:

* η κ. Παναγοπούλου είναι ανώτερη υπάλληλος και μπορεί να υπογράφει έγγραφα
* η Υπουργική Απόφαση για παράταση της τροπολογίας ήδη υπεγράφη και από τον Υπουργό Οικονομικών και εστάλη στο Εθνικό Τυπογραφείο
* οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Ενώ η ΟΕΝΓΕ ήταν έτοιμη να υπογράψει κλαδική συμφωνία, άλλαξε στάση και αυτό προκαλεί προβλήματα στο Υπουργείο
* η συνάντηση Διαπραγματευτικής Ομάδας με τον Υπουργό δεν έγινε διότι περιμένουν να καθαρογραφεί η απόφαση του Ελεγκτικού

Ως αναμενόμενο ο κ. Παπαγεωργίου έδειξε να δυσανασχετεί έντονα επειδή η Ένωση Χαλκιδικής ενημέρωσε τουριστικές υπηρεσίες και ξένες πρεσβείες για την αναστολή εφημέρευσης του Νοσοκομείου από 8 Αυγούστου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό γίνεται για εκβιασμό.
Ο υπογράφων του απάντησε ότι θα πρέπει να ντρέπεται για τον τρόπο που μιλάει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά τον κ. Παπαγεωργίου βγήκαν οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής για να εκφράσουν σε συγκεκριμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης τη δυσαρέσκειά τους που οι γιατροί κινητοποιούνται τον Αύγουστο που έχει μεγάλη τουριστική κίνηση. Η απάντησή μας ήταν ότι εφαρμόζουμε το νόμιμο και επιλέγουμε οι ίδιοι πώς και πού θα το προβάλλουμε. Σημειωτέον οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής στα 20 χρόνια λειτουργίας της Ένωσης Γιατρών ουδέποτε έχουν ανταποκριθεί σε πρόσκληση σύσκεψης με φορείς για ζητήματα υγείας, ούτε προσυπέγραψαν ποτέ τα σχετικά διαβήματα. Τώρα ως υπέρτατοι κριτές θεωρούν ότι πρέπει να ασκούμε συνδικαλισμό με γνώμονα τα δικά τους συμφέροντα.
7.
Είναι απαραίτητο, έστω και σε επίπεδο αποφάσεων ΔΣ, όλες οι Ενώσεις να εκδώσουν μέχρι τις 15 Αυγούστου ανακοινώσεις και ν΄ αναδείξουν τα αιτήματά μας στα μέσα ενημέρωσης, να γίνουν συναντήσεις με βουλευτές, νομάρχη, δημάρχους, εργατικό κέντρο ώστε να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση που επικρατεί στο ΕΣΥ. Πρέπει να προετοιμάσουμε μεθοδικά το έδαφος για μεγάλες κινητοποιήσεις από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ώστε ν΄ αναγκάσουμε το Υπουργείο να καθίσει στο τραπέζι και να συζητήσει μισθολόγιο, εφημεριακό, προσλήψεις. Πρέπει να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι τελείωσαν οριστικά τα στημένα παιχνίδια με τους ΤσουκαλοΛαοπόδηδες και απέναντί τους έχουν πλέον ένα κίνημα Νοσοκομειακών γιατρών που είναι διατεθειμένο να επιβάλλει αυτά που θεωρεί ως δίκαια αιτήματα.
8.Από το γραφείο των ειδικευόμενων ιατρών του υπουργείου ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους που περιμένουν τον διορισμό για θέση ειδικότητας ότι οι διορισμοί καθυστερούν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Στις καθυστερήσεις περιλαμβάνονται και οι διορισμοί των νέων θέσεων ειδικευομένων που ανήγγειλε με τυμπανοκρουσίες πριν λίγο καιρό το Υπουργείο.
Τέτοιες προσλήψεις θα είναι ασφαλώς και οι 4500 που υπόσχεται ο κ. Αβραμόπουλος
: χωρίς κονδύλια! Ίσως γι αυτό δεν έχει πρόβλημα να τις ανεβάσει στις 7500 και στη συνέχεια στις 15.000, ώστε να βουλώσει τα στόματα όλων εκείνων που τον κατηγορούν για πολιτική ανικανότητα.
  • Από το ενημερωτικό σημείωμα του Δημήτρη Βαρνάβα -μέλους της Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και της Διαπραγματευτικής Ομάδας των Νοσοκομειακών Γιατρών.