Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Όχι στην υποταγή της Υγείας στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Πρεβεζάνες και Πρεβεζάνοι
Είναι γνωστό το ρητό που πάντα δίνει κουράγιο στο λαό μας ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές: «Την Υγειά μας νά χουμε».
Είναι όμως πάλι αλήθεια ότι σαν άνθρωποι έρχεται κάποια στιγμή που έχουμε ανάγκη την παροχή υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης και νοσηλευτικής φροντίδας.
Γι αυτό, από πολλά χρόνια πριν, το εργατικό κίνημα έδωσε μεγάλες μάχες για να κατοχυρώσει τη ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ παροχή ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας. Έτσι δημιουργήθηκαν τα δημόσια νοσοκομεία και κέντρα υγείας και τελικά το λεγόμενο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Τυπικά τουλάχιστον η υγεία αναγνωρίζονταν σαν κοινωνικό αγαθό και η προστασία της και η αποκατάστασή της θεωρούνταν βασική υποχρέωση του κράτους.
Αυτό όμως που κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες άρχισε, σταδιακά τις τελευταίες δεκαετίες, να αποδομείται από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με την βαθμιαία διείσδυση των ιδιωτών επιχειρηματιών. Δηλαδή μια σειρά από δραστηριότητες και υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας παραχωρήθηκαν προς επικερδή εκμετάλλευση στους ιδιώτες.
Αποκορύφωμα αυτής της πορείας είναι η ψήφιση από την Βουλή των περιβόητων Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με βάση τις οποίες σχεδιάζεται να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει το νέο Νοσοκομείο της Πρέβεζας.

Τι καινούργιο φέρνουν οι ΣΔΙΤ στο χώρο της Υγείας;
Με τις ΣΔΙΤ οι ιδιώτες επιχειρηματίες αναλαμβάνουν με δικά τους κεφάλαια, σε οικόπεδα που τους παραχωρούνται από το Δημόσιο και τους Δήμους, την κατασκευή, την οργάνωση, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και την εμπορική εκμετάλλευση διαφόρων υπηρεσιών και χώρων τους , ενώ διεκδικούν και τη διοίκηση τους .
Στην ουσία δηλαδή ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος των λειτουργιών και υπηρεσιών των νοσοκομείων περνάει από το Δημόσιο στα χέρια τους.
Και ως γνωστό οι επιχειρηματίες αυτοί δεν ενδιαφέρονται κυρίως για την υγεία των πολιτών, αλλά για να αποκομίσουν όσο μεγαλύτερα κέρδη μπορούν. Το «δημόσιο» περιορίζεται -και αυτό προς το παρόν- μόνο στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ενώ θα πληρώνει και ένα μεγάλο «ενοίκιο» κάθε χρόνο.

Τι επιπτώσεις θα έχει αυτό ;
1.Όπου εφαρμόστηκαν οι ΣΔΙΤ, (υπάρχει εμπειρία από άλλες χώρες), το κατασκευαστικό και λειτουργικό κόστος είναι μεγαλύτερο. Ο λαός της Πρέβεζας έχει εμπειρία από τα πανάκριβα διόδια της σήραγγας Ακτίου –Πρέβεζας, όπως και του Ρίου-Αντιρρίου, διόδια Εθνικών οδών.
2. Υπάρχουν σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα.
3. Υπάρχει ένα «κοσκίνισμα» περιστατικών (ασθενών) με τέτοιο τρόπο ώστε να κρατούν περιστατικά (ασθενείς) που αφήνουν μεγάλο κέρδος και να «διώχνουν» τα άλλα.
4. Μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζομένων και χειροτέρευσαν ή και ανατραπήκαν οι σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας.
5.Υπάρχει μεγάλη αύξηση των νοσηλίων και εξέταστρων με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν υπέρμετρα τα ταμεία των ασφαλισμένων και την τσέπη των ασθενών.
Τελικά τα Νοσοκομεία αυτά μετατρέπονται σε πανάκριβα «εμπορικά κέντρα».

Τι θέλουμε εμείς;
Πρεβεζάνες, Πρεβεζάνοι.
Εμείς ΘΕΛΟΥΜΕ και ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ για την κατασκευή και λειτουργία ενός ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ στη πόλη μας, αλλά ενός Νοσοκομείου που:

1.Θα κατασκευαστεί με δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου.
2.Θα ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και θα παρέχει Δωρεάν και Υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στους κατοίκους της περιοχής.
3.Θα είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και επαρκώς στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό ώστε να καλύψει μακροχρόνια τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής .
4.Η Διοίκησή του θα ανήκει αποκλειστικά στο Δημόσιο και θα κατοχυρώνεται ο κοινωνικός έλεγχος σ΄ αυτή.
5.Δεν θα επιτρέπει την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στους χώρους του

Πρεβεζάνες, Πρεβεζάνοι.
  • Εμείς δεν θέλουμε ένα Νοσοκομείο - Εμπορικό Κέντρο .
  • Δεν θέλουμε ένα Νοσοκομείο που θα επιβάλει χαράτσια στους ασθενείς και στα ταμεία τους (ακόμα και για το πάρκινγκ θα πληρώνουμε!)
  • Δεν θέλουμε ένα Νοσοκομείο όπου οι ασθενείς και τα περιστατικά θα επιλέγονται με βάση το τι κέρδος αφήνουν στον ιδιώτη –ιδιοκτήτη.
  • Δεν θέλουμε ένα νοσοκομείο με κρεβάτια Α΄ κατηγορίας για τα υψηλά βαλάντια και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές και Β΄ κατηγορίας για τα χαμηλά εισοδήματα.
  • Δεν θέλουμε ένα Νοσοκομείο που να λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος.
ΤΕΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΔΙΤ.
Για αυτό και είμαστε ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ σε κάθε σκέψη και ενέργεια παραχώρησης οικοπέδου του Δήμου , δηλαδή δημόσιας περιουσίας , με οποιαδήποτε ανταλλάγματα, για την κατασκευή και λειτουργία Νοσοκομείου μέσω των ΣΔΙΤ.
Πρεβεζάνες, Πρεβεζάνοι
Σας καλούμε σε αγώνα διαρκείας για να κατοχυρώσουμε την κατασκευή και λειτουργία ΕΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ στη πόλη μας και ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΣΔΙΤ

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για την Ανέγερση Δημόσιου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα Χωρίς τη μέθοδο των ΣΔΙΤ.

Η συντονιστική επιτροπή αγώνα αποτελείται από:
-τις δημοτικές κινήσεις: Δημοτική Συσπείρωση Πρέβεζας/Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Πρέβεζας
-Σωματεία/Σύλλογοι: Σύλλογος εργαζομένων στο Nοσοκομείο/ΕΛΜΕ/Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών ν. Πρέβεζας/Σωματείο οικοδόμων/Σωματείο συνταξιούχων/Σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων/Σωματείο Γεωπόνων ιδιωτικών υπαλλήλων/τοπική γραμματεία ΠΑΜΕ/Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων/Ομοσπονδία ΕΒΕ ν. Πρέβεζας