Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

  • δεν φτάνει που κάθε χρόνο μας φιλοδωρούν με αυξήσεις- ψίχουλα 2-2,5% δηλ. από 20 -60 ευρώ μεικτά ανάλογα με την κατηγορία και το κλιμάκιο (γιατί λένε δεν «σηκώνει» άλλα η οικονομία μας),
  • δεν φτάνει που και αυτά μας τα παίρνουνε πίσω μέσω της φορολογίας,
  • δεν φτάνει που πριν λίγες μέρες έδωσαν αυξήσεις στο βασικό μισθό των δικαστικών που ξεκινούν από 800-2000 ευρώ μηνιαίως (!) (αυτά βλέπετε τα «σηκώνει» η οικονομία μας),

    έφτασαν σε τέτοιο επίπεδο εξευτελισμού, που άρχισαν να καταργούν διατάξεις νόμων που προβλέπουν τη χορήγηση κάποιων επιδομάτων που χορηγούνταν στους εργαζόμενους.
    Συγκεκριμένα:
    Με μια πρωτοφανή ενέργεια κυνισμού και αναλγησίας η κυβέρνηση κατήργησε με νόμο το άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 201/75 ΦΕΚ 228/Α΄, που προέβλεπε την καταβολή 50 ωρών μηνιαία σε χρηματική αμοιβή (2 ώρες ημερησίως) στο απασχολούμενο προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από 1/1/1976.
    Όπως είναι γνωστό για την εφαρμογή του συγκεκριμένου άρθρου περί καταβολής του δίωρου στους απασχολούμενους στα νοσηλευτικά ιδρύματα υπήρχαν χιλιάδες προσφυγές εργαζομένων στα δικαστήρια. Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (Α.Ε.Δ.) με την Απόφ. 10/2005 ΦΕΚ 2/6.7.2003 επέλυσε το ζήτημα θετικά υπέρ των εργαζομένων.
    Μετά την παραπάνω δικαίωση από το Α.Ε.Δ., περιμέναμε από την κυβέρνηση να προβεί στην απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα αντίστοιχα κονδύλια να καταβληθούν στους εργαζόμενους είτε με τις δεδικασμένες αποφάσεις είτε στη κατεύθυνση της απόφασης του Α.Ε.Δ.
    Αντί αυτού όμως η κυβέρνηση κατήργησε το επίμαχο άρθρο, επιδεικνύοντας για μια ακόμα φορά το πόσο ενδιαφέρεται για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία. Τις αυξήσεις των δικαστικών ο κ. Αλoγοσκούφης τις δικαιολόγησε ότι ήταν αποφάσεις του Μισθοδικείου και η κυβέρνηση δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά. Τότε γιατί δεν έπραξε το ίδιο για τις αποφάσεις του ΑΕΔ, για το δίωρο, που ήταν υπέρ των εργαζομένων στα Νοσοκομεία;
    Απλά γιατί τους δικαστές τους «χρειάζεται» η εκάστοτε εξουσία,ενώ για τους υπόλοιπους εργαζομένους αδιαφορεί προκλητικά.
    Καταγγέλλουμε αυτή τη πρακτική της κυβέρνησης και σας καλούμε από το Σεπτέμβριο, μαζί με όλους τους εργαζόμενους, να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη για μισθούς ανάλογα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας , για τις αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, για ένα σύστημα Υγείας Δημόσιο με Δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες σε όλο το λαό.
  • Πρέβεζα 28-07-2008 ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ