Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Σχετικά με τη παραχώρηση του Οικοπέδου του Δήμου Πρέβεζας για την ανέγερση νέου Νοσοκομείου μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.(1)

Τη Δευτέρα 21-07-2008 το Δημοτικό Συμβούλιο Πρέβεζας, κατά πλειοψηφία, καθόρισε τους όρους παραχώρησης οικοπέδου για ανέγερση νέου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα.
Οι όροι έτσι όπως είναι διατυπωμένοι δεν είναι καθόλου απαγορευτικοί για την εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στη ανέγερση του νέου Νοσοκομείου στη Πρέβεζα. Τουναντίον είναι διατυπωμένοι με ένα τέτοιο τρόπο που θυμίζουν χρησμό Μαντείου και μπορούν να ερμηνευθούν κατά το δοκούν από τον καθένα. Ανάλογα με το αν η ανάγνωση τους είναι επιφανειακή ή ουσίας.
Τους παραθέτουμε με τον ανάλογο σχολιασμό

Όρος 1ος :
«Η ανέγερση του Νέου Νοσοκομείου θα αποτελεί Δημόσια Επένδυση»

Σχόλιο:
Η συγκεκριμένη διατύπωση δεν είναι καθόλου απαγορευτική για την ανέγερση του Νοσοκομείου μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Μάλλον είναι εντέχνως θολή.
Ήδη από την 1η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ (ΔΕΣΔΙΤ) στις 25-1-2006, τα έργα που υλοποιούνται μέσω των ΣΔΙΤ εντάσσονται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) . Μάλιστα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δημιουργείται ειδική κατηγορία Συλλογικών Αποφάσεων Ένταξης (ΣΑΕ) ανά φορέα του Δημοσίου (Υπουργεία και Περιφέρειες) που αφορά αποκλειστικά σε έργα και υπηρεσίες που υλοποιούνται βάσει του Νόμου 3389/2005 ως Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Βασική προϋπόθεση για ένταξη στο ΠΔΕ αποτελεί η συμμετοχή του Δημοσίου στην αποπληρωμή της αρχικής ιδιωτικής χρηματοδότησης. Αυτό ακριβώς που θα συμβεί και με το Νοσοκομείο της Πρέβεζας. Δηλαδή το έργο θα υλοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ, θα ενταχθεί στο ΠΔΕ και κάθε χρόνο θα αφαιρείται ένα συγκεκριμένο κονδύλι από το ΠΔΕ που θα μπορούσε να πάει για άλλες Δημόσιες κοινωφελείς επενδύσεις και θα χορηγείται για 27 χρόνια στον ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Νοσοκομείου της Πρέβεζας για να αποσβέσει την επένδυσή του, να καλύψει τις δανειακές του υποχρεώσεις και να έχει και ένα σεβαστό κέρδος.
Άρα μπορεί κάλλιστα κάποιος να μας λέει ότι το έργο είναι ενταγμένο στο ΠΔΕ και ότι πρόκειται για δημόσια επένδυση και παράλληλα το έργο να είναι ενταγμένο στις ΣΔΙΤ!

Όρος 2ος:
«Η διάρκεια παραχώρησης ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) έτη και αρχίζει από την σύνταξη του σχετικού συμβολαίου παραχώρησης».
Σχόλιο:
Ούτε αυτός ό όρος θέτει κάποιο φραγμό στις ΣΔΙΤ. Απλά εντυπωσιάζει με το τεράστιο χρονικό διάστημα που ορίζει τη παραχώρηση του οικοπέδου!

Όρος 3ος:
«Kαθ΄ όλη την χρονική διάρκεια παραχώρησης , στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως νόμιμα εκπροσωπείται στην συγκεκριμένη περίπτωση, το παραχωρούμενο ακίνητο και οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα παραμείνουν στην κυριότητα του Δημοσίου».

Σχόλιο:
Επειδή οι ΣΔΙΤ έχουν διάφορες μορφές είναι απαραίτητο να αναφέρουμε δυο από αυτές. Η μία λέγεται αγγλικά BOT ( Build-Operate-Transfer) και η άλλη BOOT (Build-Own -Operate-Transfer).

Στη πρώτη,(BOT), ο ιδιώτης κατασκευάζει το έργο με προδιαγραφές που έχουν προσυμφωνηθεί με το Δημόσιο, συντηρεί και λειτουργεί το έργο, το έργο ανήκει στο Δημόσιο (προσέξετε τον όρο του Δήμου Πρέβεζας) και μετά τη λήξη της περιόδου εκμετάλλευσης (παραχώρησης) μεταβιβάζεται η λειτουργία του στο Δημόσιο.

Στη δεύτερη ,(BOOT), ο ιδιώτης κατασκευάζει το έργο με προδιαγραφές που έχουν προσυμφωνηθεί με το Δημόσιο, συντηρεί και λειτουργεί το έργο, το έργο ανήκει στον Ιδιώτη για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και μετά τη λήξη της περιόδου εκμετάλλευσης μεταβιβάζεται η ιδιοκτησία του στο Δημόσιο.

Προφανώς οι όροι που βάζει ο Δήμος Πρέβεζας ταιριάζουν μια χαρά με έργο ΣΔΙΤ μέσω της μεθόδου BOT!


Όρος 4ος:
«Το Νοσοκομείο που θα κατασκευαστεί θα είναι πλήρως ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) καθ’ όλη την χρονική διάρκεια της παραχώρησης».

Σχόλιο:
Μα αυτό λέγει και η διακήρυξη του έργου από την Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ!
Επόμενα αυτός ο όρος δεν αποκλείει καθόλου τη κατασκευή και λειτουργία του Νοσοκομείου με ΣΔΙΤ .

Συνεχίζεται….