Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας»: Εκμηδένιση προσωπικού, βοναπαρτισμός, εφημερία τομέα…



2004: 1200 εργαζόμενοι, 190 γιατροί 
2014:   710 εργαζόμενοι, 120 γιατροί… 

Τέσσερα νούμερα που αναδεικνύουν με κραυγαλέο τρόπο τις εγκληματικές πολιτικές των κυβερνήσεων της τελευταίας δεκαετίας, ιδίως της μνημονιακής περιόδου που χαρακτηρίζεται από πάγωμα προσλήψεων.
Από εκεί και πέρα, όλες οι «δυσλειτουργίες» που «παρακολουθούν» το Υπουργείο και η 6η ΥΠΕ και «σχολιάζουν» οι διορισμένες διοικήσεις είναι αναμενόμενες… βάρδιες χωρίς ηλεκτρολόγο, νοσηλευτές, παρασκευαστές και τεχνολόγοι χωρίς ρεπό, απλήρωτα νυχτέρια, ασθενείς που περιμένουν να μεταφερθούν και –εσχάτως- επικείμενη διακοπή λειτουργίας του εργαστηριακού τομέα λόγω ελλείψεως αντιδραστηρίων!
Περιμένουμε να ολοκληρωθεί το έργο του κτιρίου για να φανεί σε όλο το μεγαλείο η γύμνια του προσωπικού. Και τότε, θα στέρξει ο πανταχού παρών ιδιωτικός (κρατικοδίαιτος) τομέας για να κερδοφορήσει αφήνοντας τους –μη έχοντες- πολίτες εκτός νοσηλείας. Γιατί αυτός είναι ο σχεδιασμός… 
Για να συμβούν όμως όλα αυτά, πρέπει να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα. Κι εδώ κολλάει το «ήτανε στραβό το κλήμα, το ‘φαγε κι ο γάιδαρος». Ένα τμήμα υποστελεχωμένο και πολύπαθο, το Παθολογικό, που επιφορτίζεται τεράστια κίνηση στην εφημερία με εξαντλημένο προσωπικό και γιατρούς, βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα κινδυνεύοντας από κατάρρευση, με όσες επιπτώσεις θα έχει αυτό για τους πολίτες που προστρέχουν για τις υπηρεσίες του.
Από τις 14 Μαΐου, με παρεμβάσεις άνωθεν, υπογραφή του Αν. Δ/κτή και δημόσια στήριξη του Δ/ντή Ιατρικής Υπηρεσίας και με διαδικασία που ελέγχεται από τα διοικητικά δικαστήρια ως μη νόμιμη, διορίστηκε ως Συντονιστής γιατρός άλλης ειδικότητας από αυτήν που μπορούσε και έπρεπε να διευθύνει το τμήμα. 
Έκτοτε, ογκολόγος που δεν έχει διοικήσει τμήμα Παθολογικό, παρεμβαίνει στο έργο παθολογικής νοσηλείας, αμφισβητεί την ικανότητα των διευθυντών να συντάξουν προγράμματα ασφαλούς εφημέρευσης και –χωρίς να δέχεται καμιά συνεργασία- ορίζει εφημερεύοντες γιατρούς χωρίς να αναφέρεται στην ειδικότητά τους, χωρίς να λαμβάνει υπ όψιν τις άδειες ή τις ασθένειές τους. Ακόμα περισσότερο, αποσπά ειδικευόμενους ιατρούς από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού για την Ογκολογική Μονάδα χωρίς αυτό να φαίνεται πουθενά, με εντελώς αυθαίρετο τρόπο.
Με λίγα λόγια, απορρυθμίζεται η λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής και με τις ενέργειες του εν λόγω διορισμένου Δ/ντή εισάγεται η έννοια της εφημερίας τομέα. Δηλαδή, γιατροί του παθολογικού τομέα ορίζονται να εφημερεύουν ως παθολόγοι, ως καρδιολόγοι, ως νευρολόγοι κοκ ανεξάρτητα το ποια ειδικότητα έχουν! Ιδέα που είχε καρποφορήσει στα μυαλά των συμβούλων επί Λοβέρδου και –φαίνεται- υλοποιήθηκε επί Αδώνιδος. Άλλωστε, ο Δ/ντής Ιατρικής Υπηρεσίας, μέλος του ΔΣ του ΙΣΠ δήλωσε πρόσφατα: «Έ, όλοι παθολόγοι είμαστε»
Ας το πουν αυτό στους ασθενείς που προσέρχονται στα ΤΕΠ και περιμένουν να βρουν παθολόγο και τους εξετάζει ογκολόγος ή αντιμετωπίζει το εγκεφαλικό καρδιολόγος αντί του νευρολόγου… Γιατί εκεί θα φτάσουμε… 
Οι γιατροί του Παθολογικού Τμήματος είναι ανάστατοι με αυτή την εξέλιξη. Η επιστημονική και διοικητική αυθαιρεσία που επιβάλει ο Συντονιστής Διευθυντής οδηγεί στη διάλυση του Τμήματος, τους γιατρούς σε απελπισία και τα αποτελέσματα αυτής της σύγκρουσης, ελπίζουμε να μην τα υποστούν οι ασθενείς.
Τέλος, οι «παρακολουθούντες» κκ της ΥΠΕ και οι «σχολιάζοντες» κκ της Διοίκησης να απαιτήσουν ΑΜΕΣΑ προσλήψεις στο νοσοκομείο, κάλυψη των κενών σε προμήθειες  και να αποσύρουν αποφάσεις που ανατινάσσουν τη λειτουργία τμημάτων αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο που διανύουμε.

Ακολουθεί η απόφαση των γιατρών του Παθολογικού Τμήματος που συγκάλεσε η Τριμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑ στο ΓΝΠ στις 4/7/2014: 
Η Συνέλευση του Παθολογικού Τμήματος που πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση της Τριμελούς Επιτροπής της ΕΙΝΑ των γιατρών του ΓΝΠ «Ο Άγιος Ανδρέας» θεωρεί πως η απόφαση του κου Αν. Δ/κτή για την τοποθέτηση του κου Π. Γκινόπουλου ως «Προϊσταμένου» Παθολογικού Τμήματος, εκτός από αδικαιολόγητη είναι και καταχρηστική διότι εκφεύγει των νομοθετημένων αρμοδιοτήτων του.
Καλούμε το Δ/κτή της 6ης ΥΠΕ να ασκήσει όπως προβλέπεται από το Ν. 3329/2005 έλεγχο νομιμότητας της απόφασης του Αν. Δ/κτη
Καλούμε το Διοικητή του νοσοκομείου μας να ασκήσει τα καθήκοντά του που απορρέουν από τη νομοθεσία (Ν. 2889/2001 και Ν. 3868/2010) και να ζητήσει από την αρμόδια Επιτροπή αξιολόγησης των Διευθυντών ΕΣΥ που υπηρετούν στην Παθολογική Κλινική προκειμένου να τοποθετήσει έναν ή μία εξ αυτών ως προσωρινό επιστημονικό υπεύθυνο και προϊστάμενο της Παθολογικής Κλινικής. Ταυτόχρονα ζητάμε να επισπευστεί η διαδικασία κρίσης και διορισμού του Δ/ντή της Παθολογικής Κλινικής που εκκρεμεί από το 2008.
Η συνύπαρξη, σύμφωνα με το νέο οργανισμό του νοσοκομείου, στο Παθολογικό Τμήμα της Μονάδας Χημειοθεραπείας και του Νευρολογικού Τμήματος ως ειδικών μονάδων ή τμημάτων υποστηρικτικών της Παθολογικής Κλινικής (Ν. 4052/2012) δεν αφαιρεί απ’ τους αντίστοιχους Συντονιστές Διευθυντές κκ Ν. Μακρή και Π. Γκινόπουλο τους θεσμοθετημένους ρόλους τους στα τμήματα που διευθύνουν.
Επισημαίνουμε ότι κατά την άσκηση των καθηκόντων του ο κος Γκινόπουλος μέχρι τώρα έχει προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του Παθολογικού Τμήματος και στο πρόγραμμα εφημερίας του.
Από την ερχόμενη Δευτέρα 7/7 οι γιατροί του Παθολογικού Τμήματος πραγματοποιούμε καθημερινές δίωρες στάσεις εργασίας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ζητώντας να ανακληθεί η απόφαση από το Διοικητή του Νοσοκομείου.
Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ και της ΟΕΝΓΕ την Τετάρτη 9/7 για την αξιολόγηση.
Η ΕΙΝΑ καλύπτει τους συναδέλφους που αρνούνται να επιτελέσουν παράνομες εντολές του κου Γκινόπουλου και καταγγέλλει δημόσια κάθε προσπάθεια πίεσης ειδικευομένων σε αυτή την κατεύθυνση.
Την ερχόμενη Παρασκευή 11/7 στις 11πμ θα επαναληφθεί η Συνέλευση των γιατρών του Τμήματος.


Για την Τριμελή Επιτροπή
Γ. Βανδώρος, Π. Γεωργακόπουλος, Β. Μαργαρίτης

Για το Δ.Σ. της Ε.Ι.Ν.Α.

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Γιαννόπουλος

Ο Γραμματέας
Τάσος Γιακουμής